Acte pentru a intra în Anglia, UK după BREXIT – 2022

Distribuie oriunde folosind butonul portocaliu

Ultima actualizare: iunie 6, 2022 de Cosmin Ugaen

Intrarea în Regatul Unit după BREXIT: de ce acte ai nevoie pentru a intra în Anglia, Marea Britanie, UK în anul 2022

Iată de ce acte ai nevoie pentru a intra în Anglia, UK, în funcție de circumstanțele personale:

  • intrare dacă deții un statut de rezident prin EU Settlement Scheme – ai obținut pre-settled status sau settled status
  • intrare ca vizitator
  • intrare pentru a munci legal
  • probleme în vamă

Intrare în UK dacă deții pre-settled / settled status în 2022

Dacă deții pre-settled sau settled status poți să mergi în UK pe bază de buletin sau pașaport cel puțin până la data de 31 Decembrie 2025.

Sistemul menționează că dacă ne schimbăm documentul de identitate cu care am obținut pre-settled sau settled status, ar trebui să ne actualizăm contul de imigrare. În videoclipul de aici am explicat, pas cu pas, cum ne actualizăm contul de imigrare care ni se creează automat atunci când aplicăm pentru pre-settled sau settled status.

Putem intra în UK pe bază de buletin chiar dacă am obținut pre-settled / settled status pe bază de pașaport. Și invers. Dezavantajul în acest caz este că putem avea parte de intârzieri în vamă. Trebuie să vorbim limba engleză și să le explicăm ofițerilor vamali. Deci cea mai bună variantă este actualizarea contului de imigrare.

Vizită – de ce acte ai nevoie pentru a intra în Anglia, UK ca vizitator

În calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, putem merge în Anglia ca vizitatori pentru o perioadă de maxim 6 luni, fără să avem nevoie de viză.

Îți trebuie pașaport pentru a pleca în Anglia ca vizitator (nu poți intra pe bază de buletin). Pașaportul trebuie să fie valid pe toată perioada șederii tale în UK. De exemplu dacă pe 10 Iunie vrei să intri în UK pentru o săptămână iar pașaportul tău expiră pe 13 Iunie, în acest caz nu te încadrezi. Pașaportul trebuie să fie valid cel puțin până pleci din UK.

Muncă – de ce acte ai nevoie pentru a putea munci legal în Anglia, UK

În principiu ai nevoie de drept de muncă. Dacă cumva deții NINO – National Insurance number sau UTR number nu înseamnă că poți să intri în Anglia, UK pentru a munci legal. Dreptul de muncă nu este reprezentat de acestea două.

Ai automat drept de muncă dacă deții:

  • pre-settled sau settled status – sau deții o aplicație validă în procesare
  • family permit prin schema EU Settlement scheme
  • ILR – indefinite leave to remain
  • ILE – indefinite leave to enter
  • cetățenie britanică
  • alt document care atestă că poți să muncești legal, cum ar fi o viză – Skilled Worker visa.

Dacă vrei să pleci în Anglia, UK pentru a munci legal însă nu ai mai fost niciodată sau ai mai fost dar nu deții documente precum cele de mai sus, cel mai probabil va trebui să obții Skilled Worker visa. Accesează acest articol pentru a înțelege care sunt demersurile pentru a obține această viză cu ajutorul căreia poți pleca în Anglia, Marea Britanie, UK pentru a munci legal.

Probleme la vamă

Odată cu BREXITUL au apărut și probleme la intrarea în UK. Pe Facebook am primit multe mesaje de la români cărora le-a fost respinsă intrarea sau le-au fost pușe ștampile pe pașapoarte. Atenție la declarațiile pe care le faceți în vamă! Bazat pe experiențele românilor am scris articolul de aici în care prezint cazuri cu români repinși la vamă și sfaturi utile pentru a trece vama cu bine.

Mai am multe informații pentru tine, pentru că desfășor un proiect împotriva corupției din Anglia, Marea Britanie, UK. Dacă ești interesat să înveți multe alte lucruri despre sistemul din această țară, click aici și verifică lista în care adaug toate subiectele abordate.

Lasă un răspuns