Arestat in UK – Află ce drepturi ai, cum se procedează în caz de arest

Ultima actualizare: noiembrie 21, 2021 de Cosmin Ugaen

Ce poți face dacă ești arestat în UK, care-ți sunt drepturile și cum se procedează în caz de arest

Dacă sunteți arestat in UK, veți fi dus la o secție de poliție, ținut în detenție și apoi interogat. Poliția are puterea de a vă aresta oriunde și oricând: acasă, pe stradă, la locul de muncă.

 

Mai am multe informații pentru tine, pentru că desfășor un proiect împotriva corupției din Anglia, Marea Britanie, UK. Proiect prin care ofer ajutor gratuit românilor, explicând sistemul pe înțelesul tuturor. Dacă ești interesat să înveți multe alte lucruri despre acest sistem, click aici și verifică lista extrem de importantă în care așez toate subiectele pe care le abordez.

 

Procedura de arest a poliției in UK

 • trebuie să se indentifice ca organ al poliției;
 • trebuie să îți spună că ești arestat chiar acum;
 • trebuie să îți spună ce infracțiune / crimă cred că ai comis;
 • trebuie să îți explice de ce este necesar să te aresteze;
 • trebuie să îți explice că nu ești liber ca să pleci.

 

Drepturile dvs dacă sunteți arestat in UK aveți dreptul 

 • la asistență juridică gratis;
 • să informați pe cineva apropiat despre arest;
 • la asistență medicală, în cazul în care sunteți bolnav sau rănit;
 • să  vedeți regulile pe care poliția trebuie să le urmeze (Codes of Practice);
 • să vedeți un formular în care vi se descriu toate drepturile (pauze, mâncare, folosirea toaletei, etc.). Puteți cere acest formular numit (written notice) în limba română sau un interpret care să vă traducă.

Veți fi percheziționat și toate bunurile dvs. vor fi ținute în custodie de către poliție.

 

Interogatoriu (police interview)

 • Poliția vă va interoga în legătură cu acuzațiile care vi se aduc. Interogatoriul va fi înregistrat audio sau audio/video;
 • Nu sunteți obligat să răspundeți întrebărilor, însa pot apărea repercusiuni dacă refuzați să cooperați. Aceasta înseamnă că cercetările merg mai depare spre curte chiar dacă sunteți nevinovat. Dacă aveți detalii despre motivul pentru care sunteți arestat și nu spuneți la secția de poliție, curtea poate să nu mai ia în considerare anumite aspecte. De obicei este de preferat să nu coopereze cei care sunt vinovați pentru că așa au timp să își pregătească apărarea;
 • Tot ceea ce declarați la interviu va fi utilizat ca probă, dacă veți fi trimis în judecată.

Poliția are dreptul să vă țină în custodie, de obicei, 24 de ore, după care veți fi acuzat sau eliberat.

Puteti fi ținut în detenție între 36 – 96 de ore, dacă sunteți suspect de o infracțiune grava (de exemplu omucidere).

Puteți fi reținut fără să fiți acuzat timp de până la 14 zile dacă sunteți arestat în baza Legii Terorismului (Terrorism Act).

Poliția nu are nevoie de acordul dumneavostră pentru a vă fotografia, a vă lua amprentele sau mostre de ADN. Informațiile vor fi stocate în registrele poliției.

 

Ce se poate întampla după ce ați fost arestat in UK

 1. Fără alte acțiuni (no further action) – investigația se oprește;
 2. Eliberare cu precauție (released under caution) – o precauție nu este o condamnare penală și poate fi folosită ca probă, dacă mergeți în instanță pentru orice altă infracțiune. O altă variantă este eliberarea cu precauție condiționată (conditional caution) – o eliberare cu precauție condiționată este diferită de eliberarea cu precauție, deoarece există anumite condiții care trebuie respectate pentru a evita urmărirea penală;
 3. Amendă (fixed penalty notice);
 4. Detenția în temeiul Legii privind sănătatea mintală (Detention under Mental Health Act);
 5. Puteți fi eliberat pe cauțiune (bail), dacă nu sunt destule probe împotriva dumneavoastră. Dacă sunteți eliberat pe cauțiune, veți fi nevoit să vă întoarceți la secția de poliție sau chiar să vă prezentați la curte, în funcție de ceea ce se decide în cazul dvs. Uneori, eliberarea pe cauțiune poate fi însoțită de anumite condiții, pe care trebuie să le respectați întocmai.
 6. Eliberat sub investigație (released under investigation) – poliția vă poate elibera în așteptarea unei investigații suplimentare, în loc să vă elibereze pe cauțiune. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să vă întoarceți la secția de poliție la o anumită dată, dar ancheta poliției va fi încă în desfășurare și aceștia vă vor contacta.

 

Puterea poliției de a folosi forța rezonabilă

Dacă încerci să scapi sau să devii violent, poliția poate să folosească forța rezonabilă (reasonable force). De exemplu pentru a te ține la pământ ca să nu poți fugi.

De asemenea poți să fii încătușat. Poliția are puterea să te percheziționeze atunci când ești arestat.

 

Asistență juridică gratuită dacă sunteți arestat in UK

În caz de arest în UK trebuie sa fiți informați despre dreptul dvs. la asistența juridică gratuită înainte de interogatoriu.

 • Puteți întreba poliția despre avocatul din oficiu “duty solicitor” care este disponibil 24 de ore;
 • Spuneți polițistului că ați dori asistență juridică gratuită și ei vor suna la DSCC (Defence Solicitor Call Centre);
 • Cereți poliției să contacteze avocatul dumneavoastră. Aceasta poate fi un avocat privat sau un avocat ce oferă legal aid.

 

Dacă informați poliția că doriți asistență legală, aceștia nu au dreptul să vă interogheze în absența avocatului, decât în unele situații excepționale.

Asistența legală vă poate fi oferita de către avocat prin telefon, apel video sau față în față. Dacă aveți un avocat ce lucrează prin “legal aid” la secțiile de politie, nu contează locul în care sunteți arestat in UK. Puteți da numele acestuia poliției și avocatul dvs. vă poate reprezenta.

Nu uitați că este foarte important să discutati cu un avocat despre:

 • problema dvs
 • acuzațiile care vi se aduc și acțiunile necesare la eliberarea din arest in UK.

 

Informatiile din acest articol sunt cu scop informativ și nu pot echivala cu sfaturile primite de la un avocat cu experiență pe problema dvs.

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!