Ce este P45 in Anglia, UK și alte informații utile – persoane employed

Distribuie oriunde

Ce este P45 in Anglia, UK și alte informații utile despre acesta

Este important să știi ce este P45 dacă locuiești în Anglia, Marea Britanie, UK. Atunci când schimbi un loc de muncă (angajat cu contract), trebuie să oferi noului angajator (employer) câteva informații despre tine printre care și P45. Mulți dintre noi știm acest lucru însă prea puțini înțelegem ce presupune mai exact. Există și cazuri când nu trebuie să oferim acest document. În acest articol afli despre aceste cazuri și descoperi informații utile despre P45.

 

Mai am multe informații pentru tine, pentru că desfășor un proiect împotriva corupției din Anglia, Marea Britanie, UK. Dacă ești interesat să înveți multe alte lucruri despre acest sistem, inclusiv cum obții acte gratuit, click aici și verifică lista în care adaug toate subiectele abordate.

Ce este P45

P45 este un document care conține:

  • informații despre câte taxe ți-au fost deduse pe durata anului financiar respectiv;
  • cați bani ai câștigat;
  • ce cod de taxare (tax code) ai avut în momentul în care ai renunțat la ultimul job (dacă cumva este primul tău job sau nu ai lucrat ca angajat, evident că nu ți se aplică).

P45 are 4 părți:

  • prima parte este trimisă la HMRC de către fostul angajator;
  • a doua și a treia parte se înmânează noului angajator (dacă îți găsești alt loc de muncă ca și angajat);
  • a patra parte o păstrezi pentru tine. Dacă nu ai primit P45 când ai reunțat la un loc de muncă ca și angajat cu contract, cere unul!  Ia legătura cu angajatorul de la care ai plecat.

 

Atunci când închei contractul cu un angajator (employer), acesta este obligat, prin lege, să îți înmâneze la plecare sau să trimită prin poștă documentul P45.  Angajatorii (employers) sunt instruiți să ți-l ofere în ultima zi de muncă. De asemenea pot s-o facă cu o mică întârziere dacă au un motiv plauzibil.

 

Nu trebuie să demonstrezi, să prezinți un P45 atunci când:

  • Ești la primul job ca angajat în UK. Categoric nu dispui de acest document când îți cauți primul loc de muncă ca angajat cu contract;
  •  Găsești un al doilea job, tot ca angajat, în timp ce nu ai renunțat la primul job, înca mai lucrezi și acolo. Cel de-al doilea angajator trebuie să afle singur cum să calculeze impozitul pentru că nu poți să-i oferi un P45 atâta timp cât încă nu ai reunțat la primul job.

 

Dacă angajatorul / employer-ul nu vrea să îți ofere P45

  1. Poți să apelezi ”tax office reference number” care îi va aminti companiei respective despre obligațiile legale pe care le are față de tine. De asemenea ar trebui să scrii companiei un email, informându-i că ai luat legătura cu HMRC datorită faptului că și-au încălcat obligațiile legale.
  2. Dacă nu găsești acest număr de referință în alte documente primite în trecut, click aici pentru pagina de contact HMRC.

 

Nu toți angajatorii solicită un P45 la noul loc de muncă. Dacă nu ai unul, poți să completezi ”Online Starter Checklist” dând click aici.  În acest formular online introduci informații despre tine. La final descarci documentul și îl prezinți la noul loc de muncă. Dacă nu te descurci în completarea acestui formular, urmărește pagina mea de facebook Cosmin Ugaen. În curând voi posta un videoclip în care explic, pas cu pas, acest lucru.

Lasă un comentariu

Scroll to Top
×