Ce este P60 !? Cine și când trebuie să ți-l trimită, de ce este important !?

Ultima actualizare: august 11, 2021 de Cosmin Ugaen

Ce este P60 în Anglia, UK

Află ce este P60 în UK, cine și când trebuie să ți-l trimită, de ce este important acest document și alte informații utile.

 

Ce este P60?

P60 este un document prin care ești informat în legătură cu:

  • banii pe care i-ai câștigat, printr-un angajator, pe durata unui an financiar;
  • câte taxe ai plătit;
  • contribuțiile la National Insurance;
  • tax code-ul pe care l-ai avut.

Documentul este pentru persoanele angajate (employed). Este generat automat în sistemul HMRC, imediat după încheierea anului financiar (după data de 5 Aprilie a fiecărui an). Informațiile incluse sunt bazate pe salariul tău, pe ceea ce angajatorul a declarat în sistem. De asemenea se bazează pe sistemul de pensii.

În cazul în care ai mai multe job-uri și pe data de 5 Aprilie ești încă angajat, ar trebui să primești câte un P60 din partea fiecărui angajator.

Odată cu încheierea anului financiar, pe data de 5 Aprilie, sistemul HMRC stabilește câte taxe ar fi trebuit să plătești pe durata anului respectiv. În cazul în care consideră că ai plătit prea multe taxe, îți vor trimite un cec la adresa de pe National Insurace number. De asemenea s-ar putea să fii capabil să recuperezi suma respectivă direct prin contul HMRC.

 

Prin intermediul acestui proiect înveți gratuit despre acte în UK, taxe, sistemul HMRC și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

 

Cine și când trebuie să-ți trimită P60

Un an financiar începe pe data de 6 Aprilie X și se încheie pe data de 5 Aprilie Y.

Angajatorul trebuie să-ți trimită un P60 până pe data de 31 Mai a fiecărui an financiar (electronic sau fizic).  Datorită pandemiei, anul acesta s-ar putea să existe întârzieri în acest sens.

Primești acest document  dacă pe data de 5 Aprilie, la încheierea anului financiar, ești încă angajat (employed). Dacă cumva renunți la un job pe durata anului financiar, trebuie să primești un P45, document despre care am vorbit în articolul de aici.

 

De ce este important P60?

Este o dovadă a câștigurilor și a taxelor pe care le-ai plătit pe durata unui an financiar. Poate să-ți fie cerută o copie atunci când închiriezi o casă, aplici pentru un mortgage, vrei să faci un împrumut și alte situații.

Este recomandat să păstrezi copii pe câțiva ani, deoarece nu se știe niciodată când ai nevoie de ele.

 

Alte informații utile despre P60

  • Sistemul HMRC generează automat P60 însă nu ți-l emite. Este datoria angajatorului tău să facă asta. În cazul în care nu primești unul (trebuie să fii angajat în data de 5 Aprilie, la încheierea anului financiar), ia legătura cu angajatorul și solicită documentul.
  • Atenție să nu confunzi: P60 este emis de un angajator o dată pe an. Un P45 poate fi emis de mai multe ori într-un an. Mai multe informații despre P45 găsești în articolul de aici.
  • Este recomandat să păstrezi P60 într-un loc sigur. Pe lângă formatul fizic, poți să îl scanezi și chiar să îl pui în calculator / laptop / telefon. Dacă cumva pierzi un P60, ar trebui să iei legătura cu angajatorul pentru a ți-l emite din nou.
  • Dacă descoperi anumite neclarități în P60, ar trebui să iei legătura cu echipa HMRC. Folosește acest articol despre contactarea echipei HMRC.

 

 

Dacă dorești să discuți cu alți români pe acest subiect, te așteptăm în grupul nostru de facebook (click aici) creat special pentru discuții despre acte în Anglia, UK.

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!