Codul de activare in HMRC Self-assessment – Ce este, cum se folosește?

Ultima actualizare: februarie 27, 2021 de Cosmin Ugaen

Vorbim despre codul de activare in HMRC Self-assessment

Mulți români nu înțeleg ce este codul de activare in HMRC, mai exact Self-assessment. Acest cod este important. Fără să știm ce este și cum se poate folosi, nu putem să ne închidem singuri anul financiar sau să folosim alte tipuri de servicii de care suntem interesați. Vorbim și despre codul de autorizare, pe care trebuie să îl oferim contabilului sau agentului HMRC.

Prin acest articol aflăm răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Ce este codul de activare in HMRC Self-assessment?
  • Am nevoie de un astfel de cod în fiecare an?
  • Este obligatoriu să facem rost de unul?
  • Cum solicităm codul de activare?
  • Cum îl folosim ca să activăm un serviciu cu acest cod?

Poți accesa pagina aceasta oficială în care găsești câteva informații pe scurt despre codul de activare.

 

Pe acest site găsești informații preluate direct din sursă oficială: GOV.UK. Înveți gratuit despre acte, taxe și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

 

Ce este codul de activare in HMRC Self-assessment ?

Codul de activare este format din 12 cifre și îți permite să lucrezi online cu sistemul HMRC. De exemplu poți să îl soliciți pentru:

  • self-assessment – îți permite să vizualizezi toate închiderile de an precedente. Îți permite să închizi anul financiar, să faci amendment și să vezi dacă ești în credit sau debit. În articolul de aici afli cum poți să vizualizezi aceste lucruri. Asta dacă ai folosit sau vrei să folosești un cod de activare pentru self-assessment.
  • corporation tax –  îți permite să faci închiderea anului pentru companie.

Aceste două exemple intră în categoria conturilor HMRC pentru afaceri, numite ”business account”.

Este de reținut și faptul că nu ai nevoie de un cod de activare pentru un cont personal ”Personal Tax account”. Adică poți avea un cont HMRC în care poți vedea alte informații despre tine fără să folosești un cod de activare. Asta dacă nu te interesează să îți închizi singur anul financiar și să vezi plăți.

 

Am nevoie de un astfel de cod în fiecare an?

Răspunsul este: NU. Acest cod îl soliciți o singură dată pentru fiecare tip de serviciu. După ce îl folosești și activezi serviciul pentru care îl soliciți, vei avea acces online la acel serviciu.

 

Este obligatoriu să facem rost de un astfel de cod de activare?

Acest cod de activare îl folosesc oamenii care doresc să își închidă singuri anul financiar și să acceseze alte servicii online.

De exemplu:

  • ești un om în vârstă și nu te descurci absolut deloc cu mediul acesta online. În acest caz ți se recomandă să apelezi la un contabil autorizat sau un agent HMRC care lucrează direct prin sistemul HMRC;
  • nu te interesează să înveți sistemul din Anglia sau nu ai timp pentru astfel de lucruri. Fă-i același lucru. Apelează la un contabil autorizat sau un agent HMRC care lucrează direct prin sistemul HMRC.

Dacă apelezi la un contabil sau un agent autorizat la HMRC, va trebui să oferi DOAR UTR-ul tău și postcode-ul. După acest pas, vei primi acasă un cod diferit. Codul este solicitat de către contabilul sau agentul autorizat la HMRC. Acesta se numește cod de autorizare. Trebuie să oferi acest cod contabililului sau agentului care dorești să presteze servicii pentru tine, direct prin sistemul HMRC.

Cu toate acestea, recomand fiecărui om în parte să aibă totuși un cont HMRC. Au loc diverse furturi de date personale și mulți oameni se trezesc că există conturi HMRC pe numele lor. Aceste situații au loc deși oamenii respectivi nu au cerut niciodată acest lucru.

 

Cum solicităm codul de activare?

Există mai multe căi prin care îl poți obține. De exemplu, dacă până acum nu ai folosit serviciile online din UK, în articolul de aici am explicat cum aplici pentru UTR number. Practic te înregistrezi direct pentru self-assessment (ca să îți închizi anul financiar) și automat primești acasă UTR number-ul și codul de activare.

O altă metodă prin care poți obține acest cod de activare pentru self-assessment este să îl soliciți direct din contul HMRC:

Bun, odată ce ai acces la contul HMRC, dă-i click aici. Este videoclipul în care am explicat vizual cum poți să soliciți codul de activare. De asemenea am arătat vizual cum îl folosești ca să îți activezi serviciul de self-assessment. Ai la dispoziție 28 de zile ca să folosești codul de activare odată ce îl primești acasă.

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!