Concediu de maternitate UK – Cum se aplică, câți bani poți obține

Ultima actualizare: februarie 27, 2021 de Cosmin Ugaen

Concediu de maternitate in UK – cum se aplică și câți bani se pot obține

În acest articol afli cât poți sta acasă în acest concediu, câți bani poți obține și cum se aplică pentru concediu de maternitate in UK.

 

Pe acest site găsești informații preluate direct din sursă oficială: GOV.UK. Înveți gratuit despre acte, taxe și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

 

Odată cu nașterea unui copil, statul oferă următoarele posibilități:

 

 

Statutory Maternity Leave

Oferă dreptul de a rămâne acasă pentru o perioadă de 52 de săptămâni.

Nu există nicio obligativitate de a utiliza întreaga perioadă, însă după naștere sunt obligatorii 2 săptămâni de concediu de maternitate (4 dacă lucrați într-o fabrică).

De obicei, concediu de maternitate in UK poate începe cu 11 săptămâni înainte de data estimată a nașterii.

Maternity Leave de asemenea poate începe:

  • a doua zi după nașterea copilului, în cazul în care a fost născut prematur;
  • automat când rămâi acasă în ultimele 4 săptămâni înainte de termenul nașterii din cauza unei probleme medicale legată de sarcina.

În cazul în care data de întoarcere la muncă este schimbată, angajatorul trebuie să fie anunțat cu minim 8 săptămâni înainte de această schimbare.

 

Statutory Maternity Pay (SMP)

Acesta se plătește până la 39 de săptămâni, astfel:

  • 90% din venitul mediu săptămânal (înainte de taxe) pentru primele 6 saptămâni;
  • £151.20 sau 90% din venitul mediu săptămânal(suma care este mai mică) pentru următoarele 33 de săptămâni.

Acest concediu de maternitate SMP se plătește în același mod în care salariul a fost plătit până atunci, fie săptămânal sau lunar. De menționat că din această sumă se deduc taxe și National Insurance.

Pentru a calcula cu aproximație ce sumă puteți lua, puteți folosi acest calculator.

Data începerii pentru SMP este de obicei aceeași cu data la care începe Maternity Leave.

Pentru orice nelămuriri care nu au fost adresate de către angajatorul dumneavoastră, puteți apela Statutory Payment Dispute Team.

 

Eligibilitate – află dacă poți să beneficiezi de concediu de maternitate in UK

Pentru Maternity Leave trebuie să fiți angajat și să anunțați angajatorul cu suficient timp înainte. Nu contează perioada de când lucrați sau câte ore lucrați.

Pentru Maternity Pay există următoarele criterii:

  • câștig mediu de cel puțin £120 pe săptămână;
  • înștiințarea angajatorului cu suficient timp înainte;
  • dovada medicală care atestă sarcina;
  • ați lucrat pentru același angajator pentru cel putin 26 de saptămâni înainte de ”săptămâna de calificare” (a 15-a săptămână înaintea termenului).

 

Cum se aplică pentru concediu de maternitate UK

Cu cel puțin 15 săptămâni angajatorul trebuie anunțaț care este data estimată a nașterii, acesta având 28 de zile la dispoziție pentru a confirma datele oferite de dumneavoastră.

Dovada medicală pentru a atesta sarcina, și anume MATB1(vedeți exemplar mai jos), trebuie oferită angajatorului. Acest formular (MATB1) este oferit de către doctor/moașă de obicei la programarea de 20 de saptămâni. Exemplar MATB1

După ce primește formularul, angajatorul trebuie să confirme atât acordarea de Maternity Pay cât și acordarea de Maternity Leave. Unii angajatori au formulare tipizate (vedeți exemplar mai jos) care trebuie completat și returnat. Aceasta este o dovadă perioadei aprobate de ambele părți.

 

Dacă dorești să discuți cu alți români pe acest subiect, click aici pentru a te alătură grupului nostru de facebook creat special pentru discuții despre acte în Anglia, UK.

Sursă: Maternity pay and leave.

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!