Cont bancar în Anglia, UK – Ghid după Brexit

Distribuie oriunde

Ghid pentru a deschide un cont bancar în Anglia, Marea Britanie, UK, după Brexit

Prin acest articol înțelegi cum poți să deschizi un cont bancar în Anglia, UK și descoperi:

 • Ce avem nevoie pentru a deschide un cont bancar în UK
 • Cum deschidem contul bancar
 • Deschiderea unui cont bancar ONLINE
 • 3 tipuri dintre cele mai folosite conturi bancare
 • Din ce motive ne-ar putea refuza băncile
 • Ce putem face dacă o bancă nu vrea să ne deschidă cont, deși deținem evidențe
 • Fenomenul ”black list” – bile negre pentru fraude și răi plătitori
 • cerințele celor mai populare bănci din UK: NationWide, HSBC, Lloyds, Barclays, MetroBank, Halifax, Santander, NatWest
 • alte informații utile despre conturile bancare în Regatul Unit

Conform unor afirmații făcute de echipa Citizen Advice: dacă există un dosar de fraudă pe numele unei persoane, de obicei nu i se permite să deschidă un cont bancar.

 • O bancă nu este obligată să ne spună motivul pentru care refuză să ne deschidă un cont bancar
 • Unei bănci nu-i este permis să deschidă cont bancar unei persoane care, de exemplu, ar trebui să părăsească Regatul Unit din cauza reglementărilor cu privire la imigrare
 • Anumite categorii de oameni întâmpină dificultăți particulare în deschiderea unui cont bancar
 • Unei bănci nu-i este permis să ne discrimineze, de exemplu, pentru rasă, sex, dizabilități, religie.

Tipuri de conturi bancare

Cele mai întâlnite 3 tipuri sunt:

 1. Cont curent (current account) – te ajută să-ți administrezi banii de zi cu zi: achiți facturi, primești bani și de exemplu poți vedea în aplicația de pe telefon istoricul tranzacțiilor.
 2. Cont pentru economii (saving account) – poți să-l folosești pentru a pune bani la ciorap, bani pe care să-i folosești pe viitor, în situații de urgență, să-ți cumperi o mașină sau să pleci într-o vacanță. Un astfel de cont bancar îți oferă dobândă iar aceasta depinde de fiecare bancă.
 3. Basic bank account – dacă ai un rating de credit slab sau un venit scăzut, s-ar putea să întâmpini probleme în deschiderea unui cont bancar curent sau cont pentru economii. S-ar putea să poți deschide un astfel de cont bancar. Poți întreba la bănci dacă oferă ”basic bank account” și care sunt condițiile lor pe care trebuie să le îndeplinești pentru acest tip de cont bancar.

Ce ai nevoie pentru a deschide un cont bancar în Anglia, UK

Din cauza problemelor care au existat în trecut, băncile solicită dovezi de adresă.
În general ai nevoie de:

 1. un document de identitate. Acesta poate să fie un pașaport (recomand electronic), un buletin sau un permis de conducere englezesc. Dacă te afli în UK și încă nu ți-ai schimbat permisul, îți recomand să îl schimbi! Permisul englezesc este recunoscut atât ca document de identitate cât și una dintre cele mai bune dovezi de adresă. Click aici pentru videoclipul în care am explicat, pas cu pas, cum schimbi un permis de conducere străin într-un permis englezesc.
 2. dovezi de adresă. Unele bănci solicită o dovadă de adresă, alte bănci solicită două dovezi de adresă. Recomandarea mea este să faceți tot posibilul și să aveți întotdeauna două dovezi de adresă la mână. Fiecare bancă are propria listă cu documente pe care le acceptă ca dovadă de adresă. Printre cele mai întâlnite sunt:
  • cheltuieli pe numele vostru: council tax, curent, apă, gaz (în general aceste dovezi sunt valabile pentru deschiderea contului bancar dacă sunt din ultimele 3 luni)
  • contract de închiriere
  • permisul de conducere englezesc
  • permis de conducere provizoriu

Închiriați case unde beneficiați de contract și cheltuieli pe numele vostru. Mă aflu de peste 5 ani în Anglia și conformându-mă reglementărilor impuse întâmpin probleme foarte rar, motiv pentru care recomand tuturor românilor să lupte pentru acest tip de acte.

Cum deschidem contul bancar

Deschiderea unui cont bancar se face prin completarea unui formular și prezentarea unor evidențe. Este nevoie să știi limba engleză. Dacă nu te descurci, roagă un prieten să te ajute.
Odată ce faci demersurile necesare și obții evidențe precum cele enumerate mai sus, poți deschide contul bancar atât online cât și mergând la o locație fizică. Evidențele enumerate mai sus sunt generale. Există și alte evidențe solicitate în funcție de banca la care vrei să deschizi contul și tipul contului bancar.
Sfat: mergi la mai multe bănci cu documentele pe care le ai și verifică direct cu ei. Dacă nu vor să-ți deschidă, solicită o listă cu ce evidențe vor de la tine. Păstrează lista și străduiește-te să îndeplinești cerințele respective. Cere ajutor dacă nu înțelegi ce ai de făcut!
Nu te plafona dacă ai mers la o bancă și nu au vrut să îți deschidă cont bancar! Continuă să te informezi și să încerci la mai multe bănci, chiar dacă nu ai două dovezi de adresă. Circumstanțele noastre sunt mereu diferite. Ce funcționează pentru unii, nu funcționează pentru alții.
Dacă ai anumite întrebări, te poți alătura grupulului pe care l-am creat special pentru discuții despre acte în UK. Click aici pentru a citi regulamentul grupului, a procura codul de acces în grup și a găsi link-ul către grup.

Deschiderea unui cont bancar în Anglia chiar și ONLINE

După BREXIT, am aplicat ONLINE pentru un cont bancar la banca Halifax și am filmat tot procesul. Banca a acceptat să deschidă contul folosind ca document de identitate doar permisul de conducere englezesc. Acesta este considerat atât document de identitate cât și dovadă de adresă. Click aici pentru videoclipul în care am explicat, pas cu pas, cum poți să aplici ONLINE la această bancă.
Să nu uităm că băncile fac anumite verificări automate cu privire la datele noastre personale. Putem întâmpina probleme încercând să folosim sistemele ONLINE, atunci când nu putem fi verificați automat. Circumstanțele sunt întotdeauna diferite. Consider că datoria noastră este de a încerca să deschidem conturi la fiecare bancă în parte cu dovezile pe care le avem, atât ONLINE cât și mergând la o locație fizică.

Care ar putea fi motivele pentru care o bancă refuză să-mi deschidă un cont bancar?

Reamintesc că unei bănci nu-i este permis să te discrimineze, de exemplu, pentru rasă, sex, dizabilitate, religie.
Totuși, există anumite cazuri în care băncilor le este permis să refuze deschiderea unui cont bancar: o bancă ar putea să refuze să-ți deschidă un cont bancar dacă ai un rating pentru credit foarte slab sau există o condamnare pentru fraudă în numele tău.
De-alungul anilor, în Regatul Unit s-au furat date personale. Există români cărora li s-au deschis abonamente și nu au mai achitate. Altora li s-au deschis chiar și companii. Anumiți străini s-au folosit de datele altor persoane. Mulți români au intrat în probleme prin sistem și încă nu au aflat. Ține cont de aceste lucruri atunci când ești dezamăgit de faptul că băncile nu vor să-ți deschidă un cont bancar. Poate că nu e vina ta și nici băncile nu au de ales, din cauza a ceea ce văd în sistem pe numele tău (citește mai jos și despre fenomenul ”black list”).
Alte motive pentru care ai putea fi refuzat:

 • Ai sau ai avut datorii în trecut
 • Nu ai finalizat de achitat anumite servicii la care te-ai angajat
 • Ești suspect de fraudă sau furt de identitate (de exemplu cineva s-a folosit de datele tale personale și este nevoie de alte investigații – detalii despre cum poți apela la o o echipă pentru investigații în următoarea secțiune)
 • Deții deja un cont bancar și balanța este negativă
 • Ai avut balanță negativă când ai închis un alt cont bancar
 • Ești nou în UK și nu există suficient istoric pe numele tău – anumite bănci sunt foarte stricte în cerințele lor

Ce fac dacă consider că sunt eligibil și banca nu vrea să-mi deschidă cont bancar?

Există un departament care se ocupă cu investigații. Dacă consideri că ești discriminat, dacă consider că ești eligibil pentru un cont bancar și o bancă nu vrea să-ți deschidă unul, poți face o reclamație prin Financial Ombudsman. Scopul lor nu este să pedepsească pe nimeni, ci să pună consumatorii înapoi în pozițiile în care au fost înainte ca problemele să apară. Aceștia verifică evidențe pentru a găsi soluții și a rezolva probleme. Este un departament care se ocupă gratuit de astfel de cazuri și am oferit un exemplu pe acest subiect cu băncile în articolul de aici.

Fenomenul ”black list” – lista neagră

În UK există 3 agenții care stochează informații despre noi – fișier de referință de credit / credit report. Dacă vrem un credit, creditorii la care apelăm accesează acest fișier de referință ca să înțeleagă comportamentul nostru și să decidă dacă se merită să ne ofere acel credit sau nu. Aceste agenții nu spun cine poate și cine nu poate să aibă un credit, ci ajută creditorii să ia decizii.
Printr-un astfel de sistem suntem verificați de multe ori. Informații despre noi sunt reținute în fișiere pentru 6 ani. De exemplu o persoană a fraudat sistemul din UK și i-au închis contul bancar. Acest lucru rămâne în istoric. Băncile sunt conectate împreună și accesează istoricul unei persoane. Dacă o bancă a închis un cont bancar și persoana respectivă vrea să deschidă la alte bănci, aceastea din urmă pot să refuze, pentru că există pete negre pe numele acelei persoane. Până nu dispar  informațiile din fișierul de referință, anumite băncile nu vor deschide cont bancar acelei persoane.

Poate sistemul HMRC să verifice contul meu bancar în UK?

Da, poate! Dacă echipa HMRC investighează, de exemplu, o persoană care încercat să recupereze taxe ilegal, HMRC are puterea de a solicita informații de la părți terțe, informații de la bănci și alte institutii financiare.

Lasă un comentariu

Scroll to Top
×