Contabil autorizat în UK – Cum verifici dacă contabilii sunt autorizați

Distribuie oriunde

Nu cumva lucrezi cu un contabil în Regatul Unit care doar spune că este autorizat în UK și în realitate nu este?

Un contabil autorizat și corect în UK, căruia nu-i este frică de lege și care urmează proceduri legale, trebuie să figureze în anumite registre online ale sistemului britanic. Acesta trebuie să fie înregistrat pe ici, colo ca să își poată desfășura legal activitatea. Nu este destul să auzim pe Facebook despre contabili. Există mulți țepari care se recomandă singuri. Este timpul să trecem la fapte și să facem verificări, să vedem dacă sunt cu adevărat contabili.

În acest articol vorbesc despre două tipuri de contabili autorizați care sunt înregistrați ca agenți în sistemul HMRC. Nu vorbim despre ”contabili” care ne solicită datele de logare în contul nostru personal de taxe HMRC. Cei care solicită datele de logare în contul nostru personal de taxe = nu sunt contabili și ne pot crea mari probleme.

Prin acest articol descoperi:

 • diferențe între două tipuri de contabili autorizați
 • prin ce sisteme trebuie să figureze contabilii care lucrează legal
 • cum să îți analizezi contabilul
 • cum depistezi dacă contabilul tău este autorizat și urmează proceduri legale
 • ce întrebări să-i adresezi contabilului tău ca să îl poți verifica online
 • materiale video care te vor ajuta să înțelegi mai multe lucruri

Cum deosebim un contabil autorizat în UK

Există diferențe între contabilii autorizați. Toți sunt înregistrați ca agenți în sistemul HMRC și putem spune că lucrează legal. În timp ce unii au studii, licențe și sunt supravegheați, alții doar sunt înregistrați ca agenți HMRC. Riscurile de a intra în probleme sunt mult mai mari dacă lucrăm cu contabili care nu au studii și nu sunt supravegheați. Riscurile de a face greșeli sunt ridicate, pot să dețină anumite informații importante pentru client și să nu mai răspundă la telefon. Cei fără studii comit deseori greșeli și îi fac responsabili pe clienți de aceste greșeli. Nu este normal să se întâmple asta.

Contabil autorizat în UK de tip 1 – membru licențiat al unei asociații. Se află sub supraveghere

Tipul 1 de contabil autorizat este ceea ce ne dorim – să fie membru licențiat al unei asociații de contabili. În acest fel știm că se află sub supraveghere și riscul de a comite greșeli pe care să ni le bage nouă pe gât, clienților, este mult mai mic.

 • are studii
 • este obligat să învețe, să stea informat cu privire la actualizări
 • este obligat să aibă un cont bancar special pentru a ține banii clienților, un sistem pentru a oferi protecție clienților
 • deține licență în contabilitate
 • face parte dintr-o asociație de contabili autorizați în UK
 • făcând parte dintr-o asociație este supravegheat mai îndeaproape și urmează anumite proceduri legale pentru a elimina cât mai multe riscuri
 • făcând parte dintr-o asociație și dacă se întâmplă ceva cu el sau cu firma lui, la mijloc există un contract prin care o altă firmă preia clienții și se ocupă de ei
 • are asigurare de răspundere profesională

Contabil autorizat în UK de tip 2 – nu este membru al unei asociații

Și tipul 2 de contabil lucrează legal însă nu prezintă la fel de multă încredere.

 • nu este obligat de nimeni să învețe, să fie la zi cu informații
 • pentru că nu este obligat să fie la zi cu actualizările, riscul de a face greșeli pentru că nu cunoaște legislația este mult mai mare
 • dacă nu-ți mai răspunde la telefon, nu prea are nimeni ce să-i facă

Acest tip de contabil fără studii de multe ori prestează servicii la aceleași prețuri. Și ei lucrează tot legal dar nu sunt supravegheați la fel cum sunt cei care fac parte din asociații. Recomandarea mea este să vă orientați spre contabili care fac parte din asociații de contabili autorizați, pentru că aceștia urmează mai multe procedee.

În ce sisteme trebuie să figureze contabilii autorizați

În primul rând, orice contabil trebuie să facă parte din sistemul numit Anti-money laundering (AML). Acesta a fost conceput pentru a combate spălarea de bani în UK. Anumite afaceri trebuie să se înregistreze la această schemă și să urmeze reglementări impuse.

 1. Anti-money laundering (AML) se aplică în mod direct contabililor din Regatul Unit și nu este alegerea contabilului dacă face parte din AML. Este obligat să facă parte.
 2. Înainte ca un contabil autorizat în UK să se poată înregistra ca agent în sistemul HMRC și să poată presta servicii de contabilitate pentru noi (de exemplu să ne ajute cu recuperarea de taxe) acesta trebuie să se înregistreze și să fie aprobat în sistemul AML
 3. Un contabil nu poate să-și desfășoare activitatea într-un mod legal dacă nu face parte din AML
 4. Contabilii sunt supravegheați prin AML în timp ce prestează servicii de contabilitate

De reținut: un contabil autorizat în UK nu poate să aleagă dacă ar trebui sau nu ar trebui să facă parte din acest sistem. Dacă nu îți găsești contabilul înregistrat în acest sistem, înseamnă că nu urmează proceduri legale. Riști să plătești mai multe taxe decât ar trebui să o faci. Sau să plătești prea puține taxe și ulterior să fii investigat și să plătești amenzi.

Cum verifici dacă un contabil autorizat în UK apare în sistemul Anti-money laundering supervision

Există mai multe modalități prin care un contabil este supravegheat în cadrul AML.

 1. Contabilul poate să facă parte din sistemul AML pentru că s-a înregistrat direct la HMRC. În acest caz contabilul trebuie să ne spună care este numărul său de înregistrare în AML. Exemplu de un astfel de număr: ”XZML-00000112233”. Nu este suficient să ne comunice numărul de înregistrare. Acesta poate să fie și fals. Numărul de înregistrare trebuie verificat. Putem să verificăm detalii despre afacerea contabilului în registrul oficial de aici.
 2. Contabilul ar putea să facă parte din sistemul AML pentru că este membru licențiat al unei asociații de contabili autorizați în UK. Într-o astfel de situație contabilul trebuie să aibă licență de la o anumită asociație. Având licență, figurează în registrul online al asociației respective. Făcând parte dintr-o astfel de asociație, acesta devine automat supravegheat și prin AML. Dând click pe acest link accesezi o sursă oficială cu cele mai cunoscute asociații din care fac parte contabilii autorizați care lucrează legal. Dacă contabilul tău este membru licențiat al unei asociații din acea listă oficială, automat face parte și din AML – este supravegheat.

SĂ NU CREZI CĂ UN CONTABIL ESTE AUTORIZAT ȘI LUCREAZĂ LEGAL DACĂ ÎȚI TRIMITE NU ȘTIU CE IMAGINI ȘI DIPLOME.

Ceea ce confirmă că un contabil este autorizat și lucrează legal este faptul că îl găsești în registre online. Un contabil pe care nu îl găsești în registre online = nu este un contabil autorizat care urmează proceduri legale.

Ce întrebări poți să-i adresezi contabilului pentru a-l verifica

Nu trebuie să-ți fie rușine să trimiți astfel de mesaje. Ai tot dreptul să faci verificări. Formulează un mesaj, explică-i că ai descoperit niște informații și că dacă nu deranjezi, dorești să știi și tu câteva informații, să te asiguri că totul se desfășoară legal. Un contabil corect nu va fi deranjat de faptul că soliciți astfel de informații. Un contabil care lucrează curect ți le va oferi fără să-ți mai pună alte întrebări.

Întrebă-l:

 • Care este numele tău?
 • Care este numele companiei în cadrul căreia prestezi servicii de contabilitate și numărul acesteia?
 • Ești supravegheat prin Anti Money Laundering (AML)?

Dacă lucrează legal și este înregistrat pentru AML cu HMRC, îți va da numărul de înregistrare AML și îl vei putea verifica în registrul oficial.

Dacă lucrează legal și nu este înregistrat în HMRC te va direcționa către o asociație de contabili din lista oficială de aici și te va ajuta să-i găsești numele în registre online. Dacă figurează într-o asociație, automat face parte și din AML.

Asta nu e tot. Este doar primul pas.

Al doilea pas în a depista dacă un contabil lucrează legal în UK: este agent HMRC?

Orice contabil care lucrează legal trebuie să fie înregistrat ca agent în sistemul HMRC. Când acesta prestează servicii de contabilitate pentru noi, o poate face pentru că noi îl autorizăm. Dacă un contabil ne solicită datele de logare în contul personal de taxe, acest lucru înseamnă că nu este contabil.

De reținut: Un contabil nu poate să se înregistreze ca agent HMRC fără să fie înregistrat în AML. Dacă un contabil nu face parte din sistemul AML și spune că prestează servicii de contabilitate, acest contabil nu lucrează legal.

Nu am găsit un registru oficial unde putem vedea contabilii înregistrați ca agenți HMRC dar nici nu este neapărat nevoie să-i găsim într-un astfel de registru. De ce? Pentru că lucrurile vin de la sine:

 • dacă contabilul lucrează legal, acesta ne spune cum putem să-l autorizăm
 • Un contabil care lucrează legal va apărea ca agent în contul nostru HMRC, după ce ne va spune cum să-l autorizăm
 • există 3 modalități prin care un contabil primește autorizare să presteze servicii de contabilitate pentru noi.
  1. prin cod de autorizare. El poate să solicite în sistemul HMRC ca noi să primim acasă un cod de autorizare
  2. prin formularul 64-8
  3. prin contul nostru personal de taxe

Recapitulare

 1. Contabilul autorizat care lucrează legal trebuie să fie înregistrat în sistemul Anti-money laundering (AML) și trebuie să ne ghideze pentru a-l găsi în registre online. Fie ne oferă numărul de înregistrare și îl găsim în registrul oficial, fie ne demonstrează că are licență și face automat parte din AML pentru că este înregistrat într-o asociație și este supravegheat.
 2. Contabilul autorizat care lucrează legal este înregistrat ca agent HMRC și prin faptul că nu ne solicită datele de logare în contul nostru personal de taxe, se subînțelege faptul că prestează serviciile fiind înregistrat ca agent.

Materiale video pe acest subiect

Iată o serie de videoclipuri pe care le-am creat pe acest subiect și care te vor ajuta să înțelegi mai bine aceste lucruri:

Dacă ai întrebări sau nelăumiri, înscrie-te în grupul meu creat pe Facebook și solicită ajutor. Suntem mii de români și ne ajutăm reciproc în privința actelor în UK.

Scroll to Top
×