Cum aplici pentru NINO în UK, după Brexit – National Insurance number

Ultima actualizare: februarie 20, 2022 de Cosmin Ugaen

Ce este și cum aplici pentru NINO în Anglia, UK – National Insurance number

Este bine să știi cum aplici pentru NINO în Anglia, UK chiar dacă l-ai obținut deja. Poate ai prieteni care vor să știe cum se obține NINO gratuit! Distribuie acest articol prin care descoperi:

 • Cum aplici online pentru NINO
 • Ce este NINO mai exact
 • De ce ai nevoie de el
 • Cine este eligibil să aplice
 • În ce situații nu trebuie să aplici
 • NINO în cazul copiilor
 • Cum îl recuperezi dacă l-ai pierdut
 • Cât durează până îl primești
 • Despre vânzarea NINO – National Insurance number
 • alte informații utile

 

NINO este prescurtarea de la National Insurance number și este un cod unic prin care îți sunt înregistrate taxele și contribuțiile la stat în Anglia, Marea Britanie, UK.

 

Mai am multe informații pentru tine, pentru că desfășor un proiect împotriva corupției din Anglia, Marea Britanie, UK. Proiect prin care ofer ajutor gratuit românilor, explicând sistemul pe înțelesul tuturor. Dacă ești interesat să înveți multe alte lucruri despre acest sistem, click aici și verifică lista extrem de importantă în care așez toate subiectele pe care le abordez.

 

De ce ai nevoie de NINO

Ai nevoie de NINO ca să poți lucra legal în UK sau pentru a plăti contribuții.

Poți începe să lucrezi chiar dacă nu l-ai obținut, însă trebuie să-i dovedești angajatorului că ai drepturi în UK / că ai drept de muncă.

De exemplu, dacă ai obținut pre-settled sau settled status poți să îți dovedești drepturile printr-un SHARECODE, accesându-ți contul de imigrare. Dacă nu te-a informat nimeni până acum despre SHARECODE, click aici pentru a accesa videoclipul în care am explicat vizual acest subiect.

 

Cine este eligibil să aplice pentru NINO

Începând cu anul 2021, după Brexit, s-au schimbat puțin criteriile.

Poți să aplici pentru NINO dacă locuiești și ai drept de muncă în Anglia, Marea Britanie, UK. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai un document de rezidență permanentă sau poate că ai obținut pre-settled / settled status. În formularul de aplicare online pentru NINO, sistemul menționează că nu este obligatoriu să avem pre-settled sau settled status. Fără acest statut, trebuie să avem alte tipuri de documente prin care demonstrăm că avem drept de muncă în UK.

Apropo, se poate obține pre-settled și settled status chiar și după 30 Iunie 2021. Click și verifică articolul în care am explicat aproape tot sistemul.

 

Situații când nu trebuie să aplici pentru NINO

Nu trebuie să aplici pentru NINO dacă:

 1. L-ai obținut în trecut și l-ai pierdut (click aici pentru videoclipul în care am explicat cum se recuperează)
 2. Deții ”biometric residence permit” (BRP) care include NINO. Dacă nu îl găsești pe partea din spate a acestui BRP și plănuiești să muncești, trebuie să aplici.
 3. Vrei să aplici pentru anumite beneficii sau împrumut pentru student. În cazuri de genul vei primi un NINO automat dacă aplicațiile pe care le faci sunt finalizate cu succes.

 

NINO pentru copil în UK

În cazul copiilor, NINO se emite automat cu 3 luni înainte să împlinească vârsta de 16 ani. Acest lucru este valabil dacă copilul locuiește în UK și un părinte l-a introdus în sistemul Child Benefit. Dacă nu ai primit NINO pentru copilul tău, contactează echipa HMRC prin telefon pentru a discuta pe baza circumstanțelor personale.

 

Cum aplici pentru NINO în Anglia, Marea Britanie, UK

Aplică online doar dacă ai nevoie de NINO pentru a munci în UK. Voi actualiza acest articol și voi include informații pentru cei care doresc să aplice pentru că vor să plătească contribuții.

Poți să aplici folosind un buletin, pașaport sau ”biometric resicence permit” BRP. Este recomandat să folosești un pașaport sau un BRP. Astfel ai mai multe șanse să nu te mai cheme la un interviu pentru dovedirea identității.

Click aici pentru videoclipul în care am explicat, pas cu pas, cum aplici ONLINE pentru NINO.

Voi reveni cu mai multe informații despre cum se obține NINO și prin alte metode.

 

Despre vânzarea NINO

National Insurance number nu se poate vinde. Există anumiți oameni care se ocupă cu furturi de date personale și pot să ți-l ”cumpere” între GHILIMELE. Scopul lor este de a face anumite învârteli prin sistem cu numele tău. De exemplu îți oferă 500 de lire și apoi te bagă în probleme de mii de lire. Anii trecuți ”cumpărau” NINO de la oameni pentru a le deschide UTR number și a recupera taxe ilegal pe numele celor care vindeau. Profitau și încă profită de cei care nu se informează. S-au făcut și se fac multe învârteli. ÎN REALITATE = NINO NU SE POATE VINDE!

 

Alte informații utile despre NINO

 • NINO este valabil pe viață. Nu este necesar să aplicăm din nou dacă l-am pierdut.
 • Nu în toate cazurile suntem chemați la interviu ca să ne dovedim identitatea. Cei care aplică folosind un pașaport electronic sau un BRP, au șanse mai mari să nu fie chemați.
 • Durează aproximativ 16 săptămâni ca să primești NINO după ce aplici și îți dovedești identitatea.
 • Echipa HMRC nu îți spune prin telefon care este NINO-ul tău. Dacă îi suni pentru a-l afla ți-l vor trimite prin poștă. Va ajunge în aproximativ 15 zile lucrătoare.

 

Dacă deții NINO, poți să accesezi și următoarele informații:

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!