Cum aplici pentru NINo UK – un ghid complet

Distribuie oriunde

Cum obții NINo în UK – (National Insurance number în Anglia)

Este bine să știi cum aplici pentru NINo în Anglia, UK chiar dacă l-ai obținut deja. NINo se obține gratuit. Nu costă nimic pentru a obține National Insurance number. Totul se face gratuit pe site-ul guvernului britanic.

Conținut:

 • Cum aplici online pentru NINo în UK
 • Ce este NINo mai exact
 • De ce este important
 • Cine este eligibil să aplice
 • În ce situații nu trebuie să aplici
 • NINo în cazul copiilor
 • Cum recuperezi NINo dacă l-ai pierdut
 • Cât durează până îl primești
 • Cum schimbi adresa de pe NINo
 • Cât timp este valabil NINo
 • Despre vânzarea NINo. Se poate vinde National Insurance number?
 • Despre recuperarea taxelor plătite pe NINo
 • alte informații utile

Ce este NINo în UK

NINo este prescurtarea de la National Insurance number în Regatul Unit și este un cod unic prin care îți sunt înregistrate taxele și contribuțiile la stat. Este folosit pentru a ține evidența contribuțiilor în sistemul de asigurări sociale, pentru a te identifica în sistemul HMRC și al Departamentului pentru Muncă și Pensii.

Nu ai nevoie de el pentru a obține pre-settled status sau settled status. Te poate ajuta la obținerea rezidenței dar nu este o condiție să îl ai pentru a obține rezidență.

De ce este important

Beneficii: ai nevoie de NINo ca să poți lucra legal în UK sau pentru a plăti contribuții în mod voluntar. Este esențial pentru a putea solicita diverse beneficii sociale.

Pensie: contribuțiile NINo determină pensia de stat pe care o primești după ce atingi vârsta de pensionare.

Poți începe să lucrezi chiar dacă nu l-ai obținut, însă trebuie să-i dovedești angajatorului că ai drepturi în UK, că ai drept de muncă.

Cine este eligibil să aplice pentru NINo în UK

Poți să aplici pentru NINo dacă locuiești în UK și ai dreptul de munci. În formularul de aplicare online pentru NINo, sistemul menționează că nu este obligatoriu să avem pre-settled sau settled status. Fără acest statut, trebuie să avem alte tipuri de documente prin care demonstrăm că avem drept de a munci în UK.

Cei mai mulți români trebuie să dețină pre-settled sau settled status pentru a obține NINo.

Situații când nu trebuie să aplici pentru NINo

Nu trebuie să aplici pentru NINo dacă:

 1. L-ai obținut în trecut și l-ai pierdut. NINo se poate recupera.
 2. Deții ”biometric residence permit” (BRP) care include NINo. Dacă nu îl găsești pe partea din spate a acestui BRP și plănuiești să muncești, trebuie să aplici.
 3. Vrei să aplici pentru anumite beneficii sau împrumut pentru student. În cazuri de genul vei primi un NINo automat dacă aplicațiile pe care le faci sunt finalizate cu succes.

NINo pentru copil în UK

În cazul copiilor, NINo se emite automat cu 3 luni înainte să împlinească vârsta de 16 ani. Acest lucru este valabil dacă copilul locuiește în UK și un părinte l-a introdus în sistemul Child Benefit. Dacă nu ai primit NINo pentru copilul tău, contactează echipa HMRC prin telefon pentru a discuta pe baza circumstanțelor personale.

Video – Cum aplici pentru NINo în UK

Aplică online doar dacă ai nevoie de NINo pentru a munci în UK. Voi actualiza acest articol și voi include informații pentru cei care doresc să aplice pentru că vor să plătească contribuții.

Poți să aplici folosind un buletin, pașaport sau ”biometric resicence permit” BRP. Este recomandat să folosești un pașaport sau un BRP. Astfel ai mai multe șanse să nu te mai cheme la un interviu pentru dovedirea identității.

Iată videoclip, pas cu pas, cum aplici ONLINE pentru NINo

VIDEO obținere NINo în Anglia, UK

Schimbarea adresei de pe NINo

Atunci când te muți de la o adresă la alta, este important să actualizezi adresa pe NINo. Sistemul HMRC poate să-ți emită scrisori cu privire la taxe și acestea pot ajunge la o adresă greșită. De asemenea există angajatori în UK care se ocupă cu măgării și schimbă adresele anumitor oameni care lucrează sau au lucrat pentru ei. Verifică-ți regulat adresa din sistem și actualizeaz-o când e necesar.

Poți să verifici și să schimbi adresa pe NINo folosind contul HMRC online. Urmărește videoclipul despre cum poți schimba adresa de pe NINo, pas cu pas.

Cât timp este valabil NINo și cum îl putem recupera dacă îl pierdem

NINo nu are termen de valabilitate, nu expiră. NINo este un număr unic asociat cu identitatea ta și este valabil pe viață. Îl putem recupera dacă îl pierdem.

Iată un videoclip cu metode de recuperare NINo.

Despre vânzarea NINo. Se poate vinde National Insurance number?

National Insurance number (NINo) nu se poate vinde. Există anumiți oameni care se ocupă cu furturi de date personale și pot să ți-l ”cumpere” între ghilimele. Scopul lor este de a face anumite învârteli prin sistem cu numele tău. De exemplu îți oferă 500 de lire și apoi te bagă în probleme de mii de lire. Anii trecuți ”cumpărau” NINo de la oameni pentru a le deschide UTR number și a recupera taxe ilegal pe numele celor care vindeau. Profitau și încă profită de cei care nu se informează. S-au făcut și se fac multe învârteli. În realitate NINo nu se poate vinde.

Despre recuperarea taxelor plătite pe NINo

Poți să recuperezi toate taxele de pe NINo dacă te muți din Anglia, UK? Dacă părăsești definitiv Regatul Unit? Răspunsul este NU! Totuși este bine să știi că poți să recuperezi o parte din taxele pe care le-ai plătit extra.

De exemplu, dacă ai lucrat ca angajat cu contract (employed) și ai plătit mai multe taxe decât trebuia, HMRC îți poate emite un cec în această privință. Am prezentat în videoclipul acesta cum arată un astfel de cec.

Mai există și alte situații în care poți să recuperezi anumite taxe. Citește articolul pe care l-am scris despre recuperările de taxe în UK – Adevăr și Legalitate.

Să crezi că cineva poate să vândă NINo sau să recupereze toate taxele plătite pe el este ceva IREAL. Sunt doar niște scamatorii prin care anumite persoane pot să pună mâna pe datele tale personale și să îți creeze probleme. Această variantă nu a existat și nici nu există.

Alte informații utile despre NINo

 • Nu în toate cazurile suntem chemați la interviu ca să ne dovedim identitatea. Cei care aplică folosind un pașaport electronic sau un BRP, au șanse mai mari să nu fie chemați.
 • Durează aproximativ 16 săptămâni ca să primești NINo după ce aplici și îți dovedești identitatea.
 • Echipa HMRC nu îți spune prin telefon care este NINo-ul tău. Dacă îi suni pentru a-l afla ți-l vor trimite prin poștă. Va ajunge în aproximativ 15 zile lucrătoare.

Pentru mai multe informații preluate din surse oficiale, accesează lista de informare a proiectului. Dacă dorești să îți trimit informații prin email, înscrie-te prin formularul de mai jos.

Scroll to Top
×