Cum aplici pentru rezidență UK, Anglia, Marea Britanie – Pas cu pas

Află pas cu pas: Cum aplici pentru rezidență in UK.

cum-aplici-pentru-rezidenta-in-uk

Vorbim despre cel mai important subiect care a existat până acum în legătură locuitorii din UK (Anglia): BREXITCum aplici pentru rezidență în UK ca să obții pre-settled status sau settled status.

Fiecare cetățean al Uniunii Europene, adică fiecare român, trebuie să aplice la schema de înregistrare a cetățenilor din Europa dacă dorește să rămână în UK (Anglia) după BREXIT. Această schemă se numește EU Settlement Scheme și prin ea se obține un statut de rezident în Anglia: Pre-settled status sau settled status.

Dacă vrei să rămâi în UK (Anglia) după BREXIT, citește acest articol până la capăt și aplică pentru rezidență!

 

Fiecare cetățean al Uniunii Europene (European Union) trebuie să aplice la EU Settlement Scheme înainte de 30 iunie 2021.

În cele mai multe cazuri tu și familia ta aveți nevoie să aplicați pentru a continua să rămâneți în Anglia.

Ce înseamnă mai exact dacă aplici la această schemă? Că vei putea să rămâi în UK (Anglia) după Brexit și drepturile tale vor fi protejate. Într-adevăr că se vor schimba legi dar vei putea rămâne aici să muncești.

 

Ca să poți lucra în această țară legal, ai nevoie și de National Insurance number (NINO). Dacă nu ai obținut deja unul dă-i click aici și vei fi direcționat către articolul în care te învăț cum să aplici gratuit. De asemenea dacă dorești să lucrezi ca și self-employed, să fii propriul angajat, ai nevoie de UTR number. Click aici pentru a vedea articolul cu informații despre acesta și cum îl obții gratuit.

Pe acest site găsești informații preluate direct din sursă oficială: GOV.UK. Înveți gratuit despre acte, taxe și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

 

 

Poți să aplici la Eu Settlement Scheme dacă ai început să locuiești în Anglia, UK înainte de 31 decembrie 2020. Mai jos găsești lista cu documentele pe care le poți folosi.

Dacă nu aplici pentru EU Settlement Scheme și nu deții nici rezidență permanentă, nu vei mai avea drept legal să locuiești în Anglia, UK.

 

Întrebări importante și răspunsuri înainte să trecem la pașii despre cum aplici pentru rezidență in UK:

Î: Cât costă să aplici ?

R: Este gratuit!

 

Î: Ce ai nevoie ca să aplici ?

R: Pașaport sau Buletin.

 

Î: Care este termenul limită pentru a aplica?

R: Termenul limită afișat pe GOV.UK pentru a aplica este 30 iunie 2021.

 

Î: Ce statut primești dacă aplici pentru rezidență prin EU Settlement Scheme? Pre-settled status sau settled status?

R: Nu poți să alegi statutul pentru care aplici. Acesta depinde de câți ani ai locuit în Anglia și dacă poți dovedi acest lucru. Pre-settled status se oferă celor care au lucrat legal pentru mai puțin de 5 ani în UK. Settled status se oferă persoanelor care dovedesc că au lucrat legal în UK mai mult de 5 ani.

 

Î: Ce drepturi vei avea dacă obții pre-settled status sau settled status?

Într-adevăr că se vor se vor schimba legi dar vei avea în continuare dreptul să muncești, să folosești sistemul național de sănătate, să continui cu studiile, să primești beneficii și pensie, să pleci și să revii în Anglia, UK oricând dorești.

 

Acum că ai primit toate informațiile necesare și ai aflat cât este de important să aplici pentru rezidență în UK, hai să trecem la fapte.

 

Aceasta este o listă cu documente pe care le poți oferi ca să aplici la această schemă.

1. Evidențe, documente pe care le poți folosi dacă te afli de mai puțin de 5 ani în Anglia și aplici pentru pre-settled status. Pentru acest status poți prezenta 1,2 documente care dovedesc că te-ai aflat în Anglia înainte de 31 decembrie 2020. De asemenea să nu fie mai vechi de 6 luni în momentul în care aplici.

 • extras bancar care arată că ai cheltuit prin magazine sau ai primit bani de la locul de muncă;
 • payslip de la locul de muncă;
 • factură de la apă, gaz, electricitate unde apare și adresa de UK;
 • factură de la telefonul mobil, de la TV sau de la internet unde apare și adresa UK;
 • o factură domestică, cum ar fi reparații acasă și evidența plății;
 • card sau scrisoare de la medicul de familie, de la spital sau de la un centru de sănătate care confirmă programări pe care le-ai făcut;
 • scrisoare de la Guvern, de la serviciile publice sau de la servicii de caritate care arată că ai avut de-aface cu ei în particular. Exemplu: Job Centre Plus sau Citizen Advice;
 • ștampilă pe pașaport care confirmă că ai trecut granița în UK;
 • un bilet de călătorie care confirmă că ai intrat în UK dintr-o altă țară;
 • factură fiscală de la locul de muncă, invoice, pentru munca pe care ai făcut-o în UK și evidența plății.

2. Evidențe, documente pe care le poți folosi dacă te afli în UK de peste 5 ani și dorești să aplici pentru Settled status. Ai voie să încarci doar 10 documente așa că asigură-te că faci rost de exemplu de extrase de la bancă care acoperă o perioadă cât mai lungă.

 • extrase bancare anuale care acoperă cel puțin 6 luni de salarii primite sau de cheltuieli în UK;
 • scrisoare de la angajator (employer) care confirmă angajarea ta și că angajatorul tău este real. De exemplu: Companies House number;
 • factură de la council tax;
 • scrisoare sau certificat de la școală, colegiu, universitate sau alte centre de educație acreditate. Pe aceasta trebuie să apară data când te-ai înscris, ai participat sau ai finalizat un curs;
 • facturi unde apar sume pe care le-ai plătit la școală, colegiu, universitate sau alte centre de educație acreditate și evidențe că ai plătit;
 • document de la student finance care arată adresa ta din UK;
 • document de la mortgage sau contract de închiriere și evidențe că ai plătit;
 • scrisoare de la care home care confirmă rezidența acolo;
 • contribuțiile pentru pensie;
 • P60 pe o perioadă de 12 luni – acesta arată taxele pe care le-ai plătit în anul financiar respectiv. Ulterior, s-ar putea să-ți ceară alte evidențe care confirmă că ai fost rezident în UK pentru cel puțin 6 luni din perioada respectivă. (Vor asta pentru că există persoane care au fost în România și cărora li s-au plătit salarii fără să se afle aici)
 • P45 care arată durata la ultimul tău job pe care l-ai avut înainte de cel actual. Acest document numit P45 se ni se oferă de fiecare dată când renunțăm la un loc de muncă unde am fost ca angajați, sau cel puțin așa trebuie. Există și oameni neserioși care fac învârteli și te rogi de ei mult și bine.

Acum că ți-ai pregătit documentele, te invit să dai click aici și să umărești videoclipul în care am explicat toți pașii despre cum aplici pentru rezidență în UK.

 

Distribuie pe orice rețea de socializare (butonul portocaliu) !

2 thoughts on “Cum aplici pentru rezidență UK, Anglia, Marea Britanie – Pas cu pas

Lasă un răspuns