Cum aplici pentru UTR number UK, ce este și alte informații utile

Discutăm despre ce este și cum aplici pentru UTR number în UK, Anglia, Marea Britanie

În acest articol afli ce este și cum aplici pentru UTR number în UK. Afli exact ce este, ce reprezintă un UTR number, cum îl recuperezi dacă l-ai pierdut și alte informații utile.

Nu există un articol oficial care să conțină multe informații despre acest subiect. Dacă știi limba engleză poți căuta mai multe pe site-ul Guvernului britanic (click aici). În continuare îți prezint informații pe care le-am acumulat de-alungul timpului despre acesta.

 

Pe acest site găsești informații preluate direct din sursă oficială: GOV.UK. Înveți gratuit despre acte, taxe și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

 

Ce înseamnă UTR number !?

UTR este prescurtarea de la ”Unique taxpayer reference”. Acesta reprezintă un cod unic de referință format din 10 cifre atribuit fiecărei persoane care se înregistrează ca self-employed. Odată ce aplici pentru el, îl vei avea pentru toată viața la fel ca și NINO. Să ai un UTR Number în UK, Anglia, Marea Britanie este același lucru cu PFA-ul în România.

 

Ce informații ai nevoie ca să aplici pentru UTR number !?

 • Numele întreg;
 • Adresa curentă;
 • NINO (dacă nu ai NINO, click aici și vei fi trimis la articolul în care am explicat cum aplici pentru el. Poți aplica și fără acesta însă nu recomand. Trebuie oricum să-l obții ulterior și să-i informezi pe cei de la HMRC);
 • Data nașterii;
 • Numărul de telefon;
 • Adresa de email.

 

Cum aplici pentru UTR number în UK !?

Am creat un videoclip în care am oferit toate informațiile necesare despre acest subiect. Am explicat vizual, pas cu pas, cum aplici pentru UTR number ca să te înregistrezi ca self-employed. Sistemul HMRC suferă schimbări constante din cauza Brexit-ului și este posibil ca formularele să nu se mai acceseaze exact în ordinea prezentată de mine în videoclip. Click aici pentru a accesa videoclipul respectiv.

 

Cum recuperezi un UTR number în UK, Anglia, Marea Britanie !?

Există mai multe metode prin care poți să-l recuperezi. Dacă ai aplicat în trecut și l-ai pierdut, poți de exemplu să îl găsești în payslips sau alte scrisori pe care le-ai primit de la HMRC.

Dacă nu îl poți găsi astfel, în videoclipul de aici am prezentat vizual alte două metode prin care recuperezi un UTR number, gratuit!

Pentru alt tip de probleme în legătură cu acesta, poți să contactezi HMRC (click aici) atât prin live chat cât și prin apel telefonic.

 

Cum renunți la un UTR number !?

Un UTR number nu expiră niciodată. Odată obținut, este valabil pe viață, la fel ca NINO. Nu poți solicita ștergerea acestuia decât dacă ai fost fraudat. Totuși,  poți și este recomandat să le comunici celor de la HMRC dacă nu mai lucrezi ca self-employed. Ți-l vor pune pe pauză. În acest caz nu va mai fi nevoie să-ți închizi anul financiar (pentru că nu mai lucrezi ca self-employed, se subînțelege că nu mai ai ce venituri să declari prin UTR).

Click aici pentru a accesa videoclipul în care am explicat, pas cu pas, cum completezi un formular online pentru a opri UTR-ul.

 

Alte informații utile despre UTR number

 • Dacă aplici pentru UTR number, înseamnă că ai început să lucrezi ca self-employed. Poți să lucrezi ca self-employed și employed în același timp.
 • Dacă ai obținut unul:
  • și vrei să-ți fie plătite taxe pe el, oferă-l angajatorului tău. Apoi asigură-te că verifici payslip-ul ca nu cumva compania / agenția pentru care lucrezi să te țină în continuare pe PAYE (proprie experiență).
  • ești responsabil să faci închiderea de an financiar după data de 5 Aprilie a fiecărui an. Exemplu: an financiar care începe pe data de 6 Aprilie 2020 și se încheie pe 5 Aprilie 2021. Ca să închidem acest an financiar 2020-2021, Guvernul ne oferă timp începând cu data de 6 Aprilie 2021 până pe 31 Ianuarie 2022.
 • Codul de activare nu este despre a activa UTR-ul. Acesta nu are nevoie de activare odată ce ți-a fost acordat. Codul respectiv este despre activarea secțiunii de self-assessment online, adică să ai acces să îți închizi singur anul financiar. Am creat un videoclip special despre codul de activare și îl poți viziona dând click aici.
 • Au avut loc multe fraude și furturi de date personale, mulți români fiindu-le deschis un UTR number fără să știe. Chiar dacă nu vrei să îți deschizi unul, îți recomand să-i contactezi pe cei de la HMRC și să le ceri informații să afli dacă nu cumva există un UTR deschis pe numele tău.

 

În curând în acest articol: informații despre cum se completează formularul pentru a dezactiva un UTR și cum se activează din nou.

Distribuie pe orice rețea de socializare (butonul portocaliu) !

Lasă un răspuns