Cum aplici pentru UTR number în UK, ce este și alte informații utile

Ultima actualizare: aprilie 16, 2022 de Cosmin Ugaen

Ghid complet despre UTR number: ce este mai exact, cum aplici pentru UTR number în Anglia, Marea Britanie, UK și alte informații utile

Afli cum aplici pentru UTR number în UK dar și alte lucruri importante.

 • Ce este mai exact un UTR number
 • Ce ai nevoie ca să aplici
 • Cum aplici prin 3 metode și cât durează până ajunge acasă
 • Ce reprezintă codul de activare care sosește după ce aplici
 • Ce trebuie să faci în fiecare an dacă ai UTR number deschis
 • Cum verifici dacă ai primit amenzi de la HMRC în legătură cu UTR number-ul
 • Cum recuperezi UTR number dacă l-ai pierdut
 • Cum renunți la el pentru a evita amenzile dacă nu mai lucrezi ca self-employed
 • Alte informații utile

 

Nu există o pagină oficială care să conțină informații de la A la Z pe acest subiect. Dacă știi limba engleză poți căuta informații oficiale pe site-ul Guvernului britanic GOV.UK .

 

Mai am multe informații pentru tine, pentru că desfășor un proiect împotriva corupției din Anglia, Marea Britanie, UK. Dacă ești interesat să înveți multe alte lucruri despre acest sistem, inclusiv cum obții acte gratuit, click aici și verifică lista în care adaug toate subiectele abordate.

 

Ce înseamnă, ce este un ”UTR number” în Anglia, UK

UTR este prescurtarea de la ”Unique taxpayer reference”. Acesta reprezintă un cod unic de referință format din 10 cifre atribuit fiecărei persoane care se înregistrează ca self-employed. Odată ce aplici pentru el, îl vei avea pentru toată viața la fel ca și NINO. Să ai un UTR Number în UK, Anglia, Marea Britanie este același lucru cu PFA-ul în România.

 

Informații de care ai nevoie ca să aplici pentru UTR number în UK

 • Numele întreg
 • Adresa curentă
 • NINO (dacă nu ai NINO, click aici și vei fi trimis la articolul în care am explicat cum aplici pentru el. Poți aplica și fără acesta însă nu recomand. Trebuie oricum să-l obții ulterior și să-i informezi pe cei de la HMRC)
 • Data nașterii
 • Numărul de telefon
 • Adresa de email

 

Cum aplici pentru UTR number în UK și cât durează până ajunge acasă

Există mai multe metode prin care poți să aplici.

 1. Pe canalul de Youtube am postat un videoclip în care am explicat vizual, pas cu pas, cum aplici pentru UTR number ca să te înregistrezi ca self-employed. Este un model explicat special pentru persoanele care lucrează în construcții, pentru a se înregistra la CIS, plătind 20% taxe. De asemenea este pentru persoanele care nu au mai folosit în trecut serviciile HMRC online. Click aici pentru videoclipul pas cu pas prin care ți se va crea automat și un cont HMRC.  Atenție: sistemul HMRC suferă schimbări constante din cauza Brexit-ului și este posibil ca formularele să nu se mai acceseaze exact în ordinea prezentată de mine în videoclip.
 2. Dacă cunoști limba engleză sau te poate ajuta un prieten, te poți înregistra online și prin acest link (pe următoarea pagină click pe ”Create Sign IN details”).
 3. În același timp am mai postat încă un videoclip pe Youtube (click aici) în care am explicat, pas cu pas, cum se completează formularul pe care îl poți printa acasă, îl completezi și îl trimiți la HMRC. Accesează formularul dând click aici.
 4. Dacă vorbești limba engleză sau ai un prieten apropiat care te poate ajuta, poți să aplici și prin telefon. Contactează echipa HMRC – departamentul Self-Assessment. Click aici pentru articolul în care am vorbit despre cum contactăm diverse departamente ale sistemului din Marea Britanie (da, puteam să las aici direct numărul de telefon însă evit să fac asta. mă străduiesc să învăț românii cum să acceseze singuri paginile de pe site-ului Guvernului britanic, să se familiarizeze și să ajungă în punctul în care să se descurce singuri).

 

Cât durează până primești UTR-ul

Sistemul menționează că UTR number-ul ajunge printr-o scrisoare acasă în aproximativ 10 zile. Datorită pandemiei lucrurile s-au dat puțin peste cap și există persoane care au așteptat chiar și 30 de zile.

Pe pagina de Facebook mi-au confirmat persoane că nu au primit scrisoarea acasă, însă au primit un mesaj text pe telefon. Atenție: Există mulți scammeri care trimit diverse mesaje cu site-uri virusate. Îți recomand să nu accesezi niciodată link-uri pe care le primești prin mesaje, ci să accesezi sistemul tastând mereu pe Google.

De asemenea există persoane care nu au primit o confirmare și totuși UTR-ul a fost înregistrat.

Ceea ce poți face dacă nu primești răspuns în 30 de zile este să suni la HMRC pentru a afla dacă te-au înregistrat. Detalii despre metode de contact ale echipei HMRC am inclus în articolul de aici.

 

Codul de activare

Codul de activare nu este pentru a activa UTR-ul. Acesta nu are nevoie de activare odată ce sistemul ți-a aprobat înregistrarea ca self-employed.

Codul de activare (activation code) este despre activarea secțiunii de self-assessment online. Acest lucru înseamnă că ai acces să îți închizi singur anul financiar online / să aplici pentru tax return. Dacă nu primești codul de activare sau nu îl folosești la timp, poți să îl soliciți din nou.

Atenție: dacă introduci greșit codul de 3 ori s-ar putea să nu mai poți folosi niciodată sistemul online pentru a-ți închide anul financiar. Am creat un videoclip despre acest cod de activare și am prezentat vizual cum îl soliciți din nou și unde îl introduci. Click aici și vezi acest videoclip important.

 

Ce trebuie să faci în fiecare an dacă ai UTR number deschis

Atunci când există un UTR number activ pe numele tău, chiar dacă nu lucrezi ca self-employed, ești reponsabil să-ți închizi anul financiar în fiecare an, după data de 5 Aprilie. Pe acest subiect am creat un videoclip de la A la Z în care am prezentat un model pentru a-ți închide anul financiar / a aplica pentru tax return (click aici dacă nu l-ai văzut).

Dacă nu închizi anul financiar la timp, primești amenzi.  Click aici pentru videoclipul în care am explicat cum se verifică amenzile primite de la HMRC.

 

Cum recuperezi un UTR number în UK, Anglia, Marea Britanie

Există mai multe metode prin care poți să-l recuperezi. Dacă ai aplicat în trecut și l-ai pierdut, poți de exemplu să îl găsești în payslips sau alte scrisori pe care le-ai primit de la HMRC.

În videoclipul de aici am prezentat vizual alte două metode prin care recuperezi un UTR number, gratuit!

Pentru alt tip de probleme în legătură cu acesta, poți să contactezi HMRC  atât prin live chat cât și prin apel telefonic. Metode de contact găsești în acest articol.

 

Cum renunți la un UTR number

Un UTR number nu expiră niciodată. Odată obținut, este valabil pe viață, la fel ca NINO. Nu poți solicita ștergerea acestuia decât dacă ai fost fraudat. Totuși,  poți și este recomandat să le comunici celor de la HMRC dacă nu mai lucrezi ca self-employed. Ți-l vor pune pe pauză. În acest caz nu va mai fi nevoie să-ți închizi anul financiar (pentru că nu mai lucrezi ca self-employed, se subînțelege că nu mai ai ce venituri să declari prin UTR).

Click aici pentru a accesa videoclipul în care am explicat, pas cu pas, cum completezi un formular online pentru a opri UTR-ul.

 

 

Alte informații utile despre UTR number

 • Dacă aplici pentru UTR number, înseamnă că ai început să lucrezi ca self-employed. Poți să lucrezi ca self-employed și employed în același timp.
 • Dacă ai obținut unul:
  • și vrei să-ți fie plătite taxe pe el, oferă-l angajatorului tău. Apoi asigură-te că verifici payslip-ul ca nu cumva compania / agenția pentru care lucrezi să te țină în continuare pe PAYE (proprie experiență).
  • ești responsabil să faci închiderea de an financiar după data de 5 Aprilie a fiecărui an. Exemplu: an financiar care începe pe data de 6 Aprilie 2020 și se încheie pe 5 Aprilie 2021. Ca să închidem acest an financiar 2020-2021, Guvernul ne oferă timp începând cu data de 6 Aprilie 2021 până pe 31 Ianuarie 2022.
 • Au avut loc multe fraude și furturi de date personale, mulți români fiindu-le deschis un UTR number fără să știe. Chiar dacă nu vrei să îți deschizi unul, îți recomand să-i contactezi pe cei de la HMRC și să le ceri informații să afli dacă nu cumva există un UTR deschis pe numele tău. Click aici pentru articolul în care am vorbit despre cum contactăm diverse departamente ale sistemului din Marea Britanie.

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!