Cum contactezi sistemele oficiale din UK în funcție de problema ta

Distribuie oriunde

Cum iei legătura cu sistemele oficiale din UK, în funcție de problema cu care te confrunți

În acest articol afli cum poți să contactezi sistemele oficiale în funcție de problemele pe care le ai.

1. Cum contactezi sistemul HMRC

Înainte să vorbim despre cum se contactează sistemul HMRC, îți recomand să accesezi canalul meu de YouTube. Am explicat foarte multe lucruri ce țin de acest sistem și s-ar putea să îți rezolvi unele probleme online, fără să mai fie necesar să-i contactezi. Dând click pe următoarele variante, afli cum:

Echipa HMRC poate fi contactată atât prin apel telefonic cât și prin live chat

  1. Coronavirus (COVID-19)contactezi în legătură cu ajutoarele pentru coronavirus;
  2. Self-assessment – dacă vrei să aplici pentru UTR prin telefon / să vorbești cu ei despre probleme cu închiderea anului financiar și recuperarea taxelor (tax return);
  3. Tax credit – dacă vrei să discuți în legătură cu tax credit-ul;
  4. Child Benefit – dacă vrei să discuți în legătură cu beneficiile pentru copii;
  5. Income Tax – informații despre tax code, despre tine ca și angajat cu contract;
  6. National Insurance number
  7. Tax for employers – vorbește cu cineva despre PAYE;
  8. VAT – pentru VAT contactează-i prin telefon doar dacă este ceva urgent. Altfel folosește chat-ul;
  9. Construction Industry Scheme – probleme legate de această schemă pentru persoanele care lucrează în construcții;
  10. Probleme tehnice când folosești serviciile HMRC online;
  11. Raportează email-uri suspicioase, mesaje text sau apeluri.

Dacă te descurci cu limba engleză, poți să accesezi direct pagina oficială de contact HMRC.

2. Contact pre-settled sau settled status – Home Office

În cadrul acestui proiect am explicat lucruri generale pe care trebuie să le știe fiecare român:

Cu toate acestea, există situații pe care nu le putem rezolva online și trebuie să luăm neapărat legătura cu ei. Este bine să-i sunăm în situații precum:

  • ți-ai schimbat documentul de identitate și nu te mai poți loga în contul de imigrare pentru că nu mai cunoști seria documentului vechi
  • ai pre-settled status și când ai aplicat pentru settled status ți-au respins cererea. Dacă acum nu mai poți să accesezi contul de imigrare cu pre-settled status, te informez că aceasta este o eroare și trebuie să discuți cu ei
  • întâmpini erori în sistem atunci când încerci să te loghezi în contul de imigrare

Aceștia nu au o pagină oficială unde afișează metode de contact. Totuși, căutând pe Google găsim fraza ”dacă ai orice întrebări sau probleme, ar trebui să  suni la numărul 0300 123 7379”.

De asemenea îi poți contacta prin scris, dacă ai întrebări despre settled status, folosind acestă pagină.

3. Cum contactezi Universal Credit

Click aici pentru pagina oficială unde sunt afișate numerele de telefon la care poți suna.

4. Contact DVLA – Permise de conducere

Când este vorba de permise de conducere și mașini, sistemul este mai bine pus la punct și puțin mai complex. Îi poți contacta prin telefon, chat live, email sau prin poștă.

Este de reținut că:

  • pentru fiecare problemă în parte există alte detalii de contact
  • există anumite termene pe care trebuie să le respecți înainte să îi contactezi. De exemplu menționează că dacă ai aplicat pentru a schimba permisul de conducere, trebuie să aștepți cel puțin 2 săptămână înainte să-i contactezi

Accesând pagina de Contact DVLA începi prin a bifa una dintre cele 8 variante afișate. Ulterior site-ul îți va afișa exact ce demersuri ai de făcut în privința problemei pe care o ai și cum îi contactezi.

De asemenea poți accesa acest videoclip în care am vorbit despre actele necesare pentru a conduce în UK în și cum se plătește, pas cu pas, taxa de drum.

5. Reclamații prin ”Ombudsman”

Ombudsman se ocupă cu investigații într-un mod gratuit. Scopul lor nu este să pedepsească pe nimeni, ci să pună consumatorii înapoi în pozițiile în care au fost înainte ca problemele să apară. Aceștia verifică evidențe pentru a găsi soluții și a rezolva probleme.

Există o ordine a lucrurilor pentru a fi capabil să faci o reclamație.

Să luăm un exemplu. Vrei să faci o reclamație unei bănci care nu a vrut să-ți deschidă un cont bancar.

  1. În primul rând trebuie să discuți problema cu banca. Dacă consideri că ar trebui să-ți deschidă un cont bancar și totuși nu vor să facă acest lucru, solicită o discuție prin departamentul pentru reclamații al băncii.
  2. După ce te-au refuzat și ai discutat cu departamentul respectiv, trebuie să le dai cel puțin 8 săptămâni în care să rezolve problema. În aceste 8 săptămâni banca ar putea să-ți emită o scrisoare numită ”letter of deadlock”. Această scrisoare reprezintă faptul că ați ajuns într-un punct mort și că banca nu poate face nimic pentru tine. Primind scrisoarea poți trece la pasul următor.
  3. Dacă deții ”letter of deadlock” sau trec cele 8 săptămâni și banca nu-ți emite o astfel de scrisoare, este timpul să treci la următorul pas: contactezi echipa Ombudsman care se va ocupa de cazul tău.

Când pot face reclamație, când pot deschide caz la Ombudsman?

Răspuns: În momentul în care banca (sau alt furnizor de servicii cu care ai probleme) îți oferă ”letter of deadlock” sau după ce au trecut 8 săptămâni de la discuția cu departamentul pentru reclamații al băncii și nu ai mai primit niciun răspuns. Trebuie să menționezi că ai făcut acești pași în momentul în care contactezi ”Financial Ombudsman Service”.

Trebuie să faci reclamație la Ombudsman în termen de 6 luni din momentul în care

  • primești ”letter of deadlock”
  • de la finalul celor 8 săptămâni dacă bancă nu îți oferă ”letter of deadlock”.

Asigură-te că îți notezi data la care ai stat de vorbă cu departamentul pentru reclamații al băncii și data la care faci reclamație la Ombudsman.

Înlocuiește ”banca” cu o altă companie care îți încalcă drepturile de consumator, de exemplu un furnizor de internet, și trebuie să îndeplinești aceiași pași menționați mai sus pentru a putea face o reclamație.

Există mai multe departamente pentru a contacta Ombudsman și a face reclamații. Cei de la Citizen Advice au așezat aceste departamente și au explicat în pagina de aici cum să-i contactăm.

Nu există făcători de minuni în acest sistem, ci există mirobolantul ”contact”

Atunci când ai impresia că cineva este extrem de deștept pentru a-ți lua banii, acea persoană (de cele mai multe ori) nu face decât să contacteze sistemul și să prezinte problema cu care te confrunți.

  • Ai nevoie de sfaturi legale în diferite situații? Tastezi pe Google ”contact Citizen Advice”.
  • Ai plătit pentru un serviciu care nu funcționează? Ai probleme cu cei de la internet? Ai nevoie ca cineva să se ocupe de o situație mai delicată? Tastezi pe Google ”contact Ombudsman”.
  • Ai probleme de discutat referitoare la alte subiecte? Tastezi pe Google: contact + departamentul respectiv.

Lucrurile sunt simple. A plăti pentru tot felul de servicii este o alegere, nu o necesitate!

Dacă nevoie de ajutor în privința actelor în UK vezi pagina principală a site-ului meu.

Mai am multe informații pentru tine, pentru că desfășor un proiect împotriva corupției din Anglia, Marea Britanie, UK. Dacă ești interesat să înveți cum poți să obții acte gratuit și să eviți furtul de date personale, verifică lista de informare în care adaug toate informațiile oferite în cadrul acestui proiect.

Scroll to Top