Cum obții UTR number în UK (înregistrare self-employed)

Distribuie oriunde

Cum obții UTR number în UK, ce este, cum se recuperează și alte informații utile

Afli cum obții UTR number în Anglia, UK dar și alte lucruri importante.

Conținut:

 • Ce este un UTR number în UK
 • Ce ai nevoie ca să aplici
 • Cum aplici prin 3 metode și cât durează până ajunge acasă
 • Ce reprezintă codul de activare și cum se folosește
 • Ce trebuie să faci în fiecare an după ce obții UTR number
 • Cum verifici dacă ai primit amenzi de la HMRC
 • Cum recuperezi UTR number dacă l-ai pierdut
 • Cum renunți la el pentru a evita amenzile dacă nu mai lucrezi ca self-employed
 • Alte informații utile

Ce este UTR number în Anglia, UK

UTR (Unique taxpayer reference) este un cod unic de referință pentru identificare fiscală în Regatul Unit. Codul ”UTR number” este format din 10 cifre și este atribuit fiecărui contribuabil care se înregistrează ca persoană fizică autorizată (self-employed). Este esențial pentru gestionarea impozitelor și declarațiilor fiscale.

Odată ce aplici pentru el, îl vei avea pentru toată viața. Să ai UTR number în UK este același lucru cu PFA-ul în România.

Informații de care ai nevoie pentru a obține UTR number în UK

 • Numele întreg
 • Adresa curentă
 • NINo
 • Data nașterii
 • Numărul de telefon
 • Adresa de email

Cum aplici pentru UTR number în UK și cât costă

Nu costă nimic ca să aplici pentru UTR number în UK. Se obține gratuit. Există mai multe metode prin care poți să-l obții. Poți aplica online, prin formular fizic care se trimite prin poștă sau prin telefon.

Metoda 1 – completare formular

Descarci formularul din sursa oficială și îl completezi precum explicațiile din videoclipul alăturat.

Videoclipul explică cum poți să obții UTR number în UK completând un formular fizic

Metoda 2 – cum obții UTR number în UK dacă nu ai mai folosit serviciile HMRC online

Această metodă te învață cum aplici pentru UTR number (te înregistrezi ca self-employed) în calitate de constructor. Te înregistrezi automat în sistemul CIS pentru a plăti suma corectă de taxe ca și muncitor în construcții. Sistemul HMRC suferă schimbări în urma Brexit și este posibil ca formularele să nu se mai acceseaze exact în ordinea prezentată de mine în videoclip. Click și urmărește videoclipul pe Youtube.

Metoda 3 – completezi online sau prin apel telefonic

Dacă cunoști limba engleză sau te poate ajuta un prieten, poți completa online și prin pagina oficială sau să contactezi HMRC prin telefon.

Cât timp durează până primești UTR number în UK

Sistemul menționează că UTR number ajunge printr-o scrisoare acasă în aproximativ 10 zile.

De asemenea există persoane care nu au primit o confirmare și totuși codul UTR a fost înregistrat.

Ce poți face dacă nu primești răspuns în 30 de zile este să suni la HMRC pentru a afla dacă te-au înregistrat.

Ce trebuie să faci în fiecare an dacă ai UTR number deschis

Atunci când există un UTR number activ pe numele tău, chiar dacă nu lucrezi ca self-employed, ești reponsabil să depui declarația fiscală în fiecare an, după data de 5 Aprilie. Prin declarația fiscală (numită deseori și închidere de an financiar, self-assessment sau tax-return), afli dacă ai de recuperat taxe sau ai de plătit taxe.

Cum recuperezi UTR number în UK, Anglia

Există mai multe metode prin care se poate face recuperarea unui UTR. Dacă ai aplicat în trecut și l-ai pierdut, poți de exemplu să îl găsești în payslips sau alte scrisori pe care le-ai primit de la HMRC.

Pe Youtube am prezentat două metode prin care recuperezi un UTR number.

Pentru alt tip de probleme în legătură cu UTR number în UK, poți să contactezi sistemul HMRC atât prin live chat cât și prin apel telefonic. Metode de contact găsești în acest articol.

Cum renunți la UTR number

UTR number nu expiră. Odată obținut este valabil pe viață. Nu poți solicita ștergerea acestuia decât dacă ai fost fraudat. Totuși, poți și este recomandat să le comunici celor de la HMRC dacă nu mai lucrezi ca self-employed. Ți-l vor pune pe pauză. În acest caz nu va mai fi nevoie să-ți închizi anul financiar (când nu mai lucrezi ca self-employed se subînțelege că nu mai ai ce venituri să declari prin UTR).

Accesează materialul în care am explicat cum completezi un formular online pentru a renunța la UTR number.

Alte informații utile despre UTR number

 • Dacă aplici pentru UTR number, înseamnă că ai început să lucrezi ca self-employed. Poți să lucrezi ca self-employed și employed în același timp.
 • Dacă ai obținut unul și vrei să-ți fie plătite taxe pe el, oferă-l angajatorului tău. Apoi asigură-te că verifici payslip-ul ca nu cumva compania sau agenția pentru care lucrezi să te țină în continuare pe PAYE (proprie experiență).
 • Au avut loc multe fraude și furturi de date personale, mulți români fiindu-le deschis un UTR number fără să știe. Chiar dacă nu vrei să îți deschizi unul, îți recomand să-i contactezi pe cei de la HMRC și să le ceri informații să afli dacă nu cumva există un UTR deschis pe numele tău.
 • Ești responsabil să faci închiderea de an financiar după data de 5 Aprilie a fiecărui an. Exemplu: an financiar care începe pe data de 6 Aprilie 2023 și se încheie pe 5 Aprilie 2024. Ca să închidem acest an financiar 2023-2024, avem timp începând cu data de 6 Aprilie 2024 până pe 31 Ianuarie 2025.

Codul de activare HMRC – Ce este și cum se folosește

UTR-ul în sine nu are nevoie de activare.

Codul de activare (activation code) este despre activarea secțiunii ”self-assessment online”. Acest lucru înseamnă că obții acces să îți depui declarația fiscală online. Îți permite să rectifici erori și să vezi dacă ești în credit sau debit. Acestea se pot vedea în ”business account” – secțiune la care ți se oferă acces după ce ai UTR și după ce activezi opțiunea ”self-assessment”.

Este de reținut și faptul că nu ai nevoie de un cod de activare pentru un cont personal ”Personal Tax account”. Poți avea un cont HMRC în care poți vedea unele informații despre tine fără să activezi ”self-assessment”.

Dacă nu primești codul de activare sau nu îl folosești la timp, poți să îl soliciți din nou.

Atenție: dacă introduci greșit codul de 3 ori s-ar putea să nu mai poți folosi niciodată sistemul pentru a depune declarații fiscale online, pe cont propriu..

Video – Cum solicităm codul de activare pentru Self-Assessement

Există mai multe căi prin care îl poți obține. În funcție de modul în care aplici pentru UTR number, poți să primești automat și codul de activare.

Dacă nu vine automat după ce aplici pentru UTR, poți să îl soliciți prin intermediul contului HMRC. Dacă nu ai cont HMRC sau cineva l-a creat pentru tine și nu ai acces, află cum poți să-l recuperezi sau să creezi unul.

Iată cum poți să soliciți codul de activare și cum îl folosești ca să îți activezi serviciul de Self-Assessment. Ai la dispoziție 28 de zile ca să folosești codul de activare odată ce îl primești acasă.

Pentru mai multe informații preluate din surse oficiale, accesează lista de informare a proiectului.

Scroll to Top
×