Viză Anglia – drept de muncă în UK, după Brexit

Distribuie oriunde

Descoperă cine are automat drept de muncă și cum obții viză cu drept de muncă în UK: Anglia, Scoția, Țara Galilor (Marea Britanie) și Irlanda de Nord

Explic demersurile care trebuie făcute pentru a obține o viză cu drept de muncă în Anglia, Regatul Unit. Vorbim despre ”Skilled Worker Visa”. Este viza bazată pe sistemul de puncte care a intrat în vigoare după Brexit.

Conținut:

 • despre dreptul de muncă
 • cum obții viză
 • ce condiții trebuie să îndeplinești
 • cât timp poți să muncești
 • cât costă / la ce preț ajunge
 • ce poți face și ce nu poți face cu această viză
 • documente necesare pentru a aplicare
 • cum începi aplicația

Să o luăm pas cu pas – începem cu câteva noțiuni elementare

Îți prezint 3 termeni importanți pe care-i voi folosi pe parcursul materialelor și pe care trebuie să-i cunoști ca să înțelegi ceea ce discutăm:

 1. UK este prescurtarea de la United Kingdom. Tradus în limba română: Regatul Unit. Acesta cuprinde Irlanda de Nord și Marea Britanie, care la rândul ei include: Anglia, Scoția și Țara Galilor
 2. EU este prescurtarea de la European Union. În limba română se notează cu UE și înseamnă Uniunea Europeană
 3. EEA este prescurtarea de la European Economic Area. România face parte din EEA și din EU, termeni pe care-i voi folosi pe parcursul acestor materiale
 4. Sponsorship se referă la faptul că un angajator din Regatul Unit s-a înregistrat, a fost aprobat să-ți poată oferi loc de muncă și își asumă responsabilitatea pentru tine să te aducă în UK printr-o viză.

Drept de muncă în UK

Ca să poți face o muncă legală în Anglia, UK, în principiu ai nevoie de drept de muncă. Ai automat dreptul de muncă în Anglia, UK dacă:

 • deții Skilled Worker Visa – viza pentru muncă legală în UK despre care vorbim în acest articol
 • ai cetățenie britanică sau ești cetățean irlandez
 • ai obținut pre-settled status sau settled status
 • ai un family permit (permis pentru familie) prin schema EU Settlement Scheme
 • deții ”Indefinite leave to enter or remain”
 • ai un statut de imigrare valid, care îți permite să muncești
 • alte tipuri de documente – de exemplu un document care atestă o rezidență permanentă sau o viză pe termen limitat numită și ”limited leave to enter or remain”

Dacă ai un membru de familie în UK, nu uita să citești și despre obținerea dreptului de muncă prin viză de familie. Această variantă este mult mai simplă.

Pentru mai multe informații preluate din surse oficiale, accesează lista de informare a proiectului.

Ce trebuie să îndeplinești pentru a avea drept de muncă în Anglia, UK

 1. Dacă ai fost în UK înainte de 31 Decembrie 2020 și ai aplicat pentru rezidență, adică ai obținut titlul de pre-settled status sau settled status = ai automat drept de muncă. Asta înseamnă că:

2. Dacă nu ai fost în UK înainte de 31 Decembrie 2020, dacă din anumite motive nu ai obținut rezidență și nici nu ai alte documente care îți oferă drepturi în UK, cel mai probabil trebuie să aplici pentru Skilled Worker Visa – subiect despre care discutăm în acest articol.

Dacă descoperi că nu te încadrezi să obții viza

S-ar putea să fii eligibil să obții alt tip de viză dacă descoperi că ”Skilled Worker Visa” nu este pentru tine. Poți verifica printr-un sistem automat ce altă viză poți obține prin pagina aceasta oficială.

De asemenea îți recomand articolul despre acte pentru a intra în Anglia în calitate de vizitator.

Eligibilitate. Cum se obține viza cu drept de muncă în Anglia, UK

Ca să poți obține viza cu drept de muncă în Anglia, UK trebuie să demonstrezi că:

 1. ai o ofertă de muncă de la un angajator aprobat de Home Office
 2. ai un certificat de la angajator cu informații despre oferta de muncă
 3. faci un lucru, ai o calificare într-un domeniu care este trecut pe o listă specială cu domeniile eligibile
 4. angajatorul te va plăti cu salariu minim pentru calificarea ta
 5. vorbești limba engleză la un nivel B1, incluzând desigur nivelele A1 și A2.

Este IMPORTANT să îți explic 4 dintre aceste puncte. Sunt conștient că nu-i de-ajuns să îți ofer informații pe scurt

 1. Dacă ai ofertă de muncă, angajatorul trebuie să-ți ofere un cod numit NS-SEC code. Acest cod îl poți verifica pe această pagină oficială. ATENȚIE MAXIMĂ: oferta de muncă trebuie să fie confirmată înainte să aplici pentru viză
 2. Încă nu am reușit să aflu cum arată certificatul de la angajator cu oferta de muncă
 3. Ca să verifici dacă job-ul tău există pe lista specială cu domeniile eligibile dă-i click aici. Atenție: Nu fiecare job este inclus în acel sistem. Încearcă să găsești și job-uri similare. Ideea ar fi ca descrierea job-ului să se potrivească cu ceea faci tu. În videoclipul postat pe canalul de Youtube am explicat vizual cum poți verifica
 4. De obicei salariul anual ar trebui să fie minim £26,200 de lire sau £10.75 pe oră. De exemplu dacă ești tâmplar și salariul minim este de £30.000 pe an, trebuie ca și angajatorul tău să te plătească cu atât. Accesează această pagina oficială pentru a descărca un tabel prin care poți să verifici NS-SEC code al job-ului tău și salariul minim pentru acesta
 5. Deschide pagina unde poți verifica nivele de limba engleză. Poți demonstra cunoștințele tale la limba engleză astfel:
 • Ai o calificare care a fost predată în limba engleză. Dacă ai obținut calificările în afara UK, trebuie să aplici pentru confirmarea acestora folosind un sistem numit NARIC, click aici;
 • Treci testul ”Secure English Language Test”;
 • Ai diplome obținute în UK, prin GCSE.

Cât timp poți să muncești legal dacă obții această viză pentru Anglia, Scoția, Țara Galilor (Marea Britanie) sau Irlanda de Nord

Poți locui în UK având drept de muncă până la 5 ani, înainte ca să fie necesar să o extinzi. Este de reținut faptul că trebuie să aplici din nou pentru extindere sau actualizare viză în momentul în care schimbi locul de muncă sau angajatorul. Poți să extinzi viza de câte ori vrei atâta timp cât vei îndeplini condițiile și vei rămâne eligibil. De asemenea este necesar să știi că după 5 ani s-ar putea să fii eligibil să aplici pentru un alt document care se numește ”indefinite leave to remain”. Acesta îți va da posibilitatea să trăiești, să muncești și să studiezi cât timp vrei, fără să mai plătești din nou.

Când poți să aplici pentru Skilled Worker Visa – Viză cu drept de muncă în UK

Poți să aplici cu maxim 3 luni înainte să începi lucrul, înainte de data pe care ți-a stabilit-o cel care te angajează.

Ca parte a aplicației tale pentru viză va trebui să-ți confirmi identitatea și să oferi niște evidențe despre tine folosind o aplicație. Pe canalul meu de Youtube am filmat și despre confirmarea identității, numai că acolo e vorba despre un alt subiect. Îți recomand să verifici și acest pas dacă nu ai idee despre cum se procedează.

Taxa standard pentru a obține viză de muncă în UK

Dacă vrei să obții viză și să aplici din afara UK, în primul rând plătești taxa standard între £719 și £1,500. Plătești în funcție de job-ul pe care îl faci și de anii doriți. Detalii mai jos.

Dacă aplici din interiorul UK ca să extinzi, să schimbi sau să actualizezi o viză, te costă:

 • £827 pentru 3 ani
 • £1,500 pentru mai mult de 3 ani

Dacă job-ul tău se află pe lista ”Shortage occupation list” plătești £551 pentru 3 ani și £1,084 pentru mai mult de 3 ani. Pentru că te afli pe această listă, plătești aceleași prețuri indiferent că aplici din interiorul UK sau din afara UK.

Există altă listă numită ”shortage occupation” dacă lucrezi în sistemul medical sau în educație.

Aceasta a fost doar taxa standard.

Preț total viză – cât costă în total o viză cu drept de muncă în Anglia, UK

Acum să vorbim despre toate costurile implicate și la final facem un calcul să vedem cam la ce preț ar ajunge cu totul.

Trebuie să ai suficienți bani ca să:

 • plătești taxa standard care diferă în funcție de câți ani dorești. Această taxă, după cum am spus, este între £719 și £1,500;
 • plătești taxa pentru sistemul de sănătate care de obicei este de £624 / an. Urmează să sufere modificări. Poți să verifici exact suma dând click aici;
 • dovedești că ai suficienți bani ca să te poți descurca când ajungi în UK, în cazul în care angajatorul nu poate să-ți acopere aceste lucruri. De obicei este vorba despre cel puțin £1,270. Imediat afli cum poți să dovedești.

Oricum taxa standard exactă ți se va afișa în momentul în care aplici. Durerea mare este că dacă vrei să aduci și soția sau copilul, trebuie să plătești pentru fiecare în parte.

Să calculăm pentru o viză de 3 ani. 719 + (624 x 3) = £2591. La aceștia adăugăm £1,270 dacă angajatorul nu acoperă cheltuieli de întreținere în prima lună = ai nevoie de un minim de £3,861.

Dacă job-ul tău se află pe listă numită ”Shortage occupation list” o să plătești mai puțin pentru taxa standard.

Citește și articolul cu prețurile vechi și prețurile noi pentru mai multe tipuri de vize.

Despre dovedirea celor £1270

Trebuie să ai cel puțin £1270 în contul bancar ca să arăți că te poți întreține când ajungi în UK. Vei fi nevoit să demonstrezi că ai avut acești bani în contul tău pentru cel puțin 28 de zile consecutive înainte să aplici. Poți demonstra acest lucru prin extrase bancare.

Nu este nevoie să dovedești dacă:

 • ai fost în UK cu o viză validă pentru cel puțin 12 luni;
 • cel care te angajează poate să te sponsorizeze; certificatul prin care obții trebuie să demonstreze acest lucru. Cel care te angajează va trebui să completeze o secțiune numită ”sponsor certifies maintenance”.

Dacă te încadrezi și nu trebuie să-i dovedești, vei avea nevoie de minim £2591 pentru a obține viză.

Ce poți face în UK cu ”Skilled Worker Visa” și ce nu poți face

Poți să:

 • lucrezi;
 • studiezi;
 • îți aduci partenerul sau copilul ca și dependenți ai tăi dacă sunt eligibili și ai evidențele necesare;
 • faci muncă voluntară;
 • călătorești în afara UK și să te întorci înapoi;
 • aplici pentru a rămâne permanent in UK dacă ai locuit mai mult de 5 ani și îndeplinești toate condițiile necesare. Am spus deja, documentul se numește ”indefinite leave to remain” și vom discuta despre el într-un alt articol / videoclip.

Cu această viză nu vei putea să aplici pentru a obține beneficii și fonduri publice sau pentru pensie. Nu vei putea să schimbi locul de muncă sau angajatorul decât dacă aplici pentru a-ți actualiza viza, deci vei plăti alți bani. Dacă aplici și ți se acceptă, vei primi o listă completă cu ce poți și ce nu poți face cu Skilled Worker Visa.

Documente necesare pentru Skilled Worker Visa– Viză pentru muncă legală în Anglia, UK

Acum că ești informat și știi ce demersuri trebuie să faci, în momentul în care aplici, trebuie să oferi:

 • Certificatul de sponsorizare pe care îl primești de la angajator;
 • Dovadă că ai cunoștințele limbii engleze despre care am vorbit;
 • Un pașaport valid sau un alt document de identitate și naționalitate;
 • Numele job-ului și salariul annual;
 • Codul pentru job-ul tău despre care am vorbit la eligibilitate, punctul 1;
 • Numele angajatorului tău și numărul de licență al sponsorului acestuia – le vei găsi pe certificatul tău de sponsorizare.

Angajatorul tău trebuie să-ți ofere o copie a certificatului de sponsorizare dacă nu ai una. Pe lângă acestea, în funcție de circumstanțele tale, trebuie să oferi documente despre care am vorbit în acest material.

Reține că dacă documentele tale nu sunt în limba engleză, trebuie să faci rost de traducere. Pentru mai multe informații despre traducerea acestora dă-i click aici.

Cum aplici pentru ”Skilled Worker Visa” – viză cu drept de muncă în Anglia, UK

Trebuie să aplici online. Modul în care aplici este diferit

 1. Dacă nu te afli în UK, folosești acest link: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa/apply-from-outside-the-uk
 2. Dacă te afli în UK și vrei să extinzi viza, folosești: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa/extend-your-visa
 3. Dacă te afli în UK și vrei să schimbi o altă viză cu această viză numită Skilled Worker Visa, folosești: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa/switch-to-this-visa

Partenerul sau copiii tăi trebuie să aplice separat.

Dacă ai întrebări despre viața în UK, înscrie-te în grupul meu creat pe Facebook. Suntem mii de români și ne ajutăm reciproc în privința actelor în UK.

Cât durează până primești răspuns

Odată ce ai finalizat aplicația online, ți-ai confirmat identitatea și ai oferit evidențele necesare:

 • aproximativ 3 săptămâni dacă nu te afli în UK
 • aproximativ 8 săptămâni dacă te afli în UK
Scroll to Top
×