Viză pentru UK, Anglia, pentru a munci legal după BREXIT

Ultima actualizare: aprilie 24, 2022 de Cosmin Ugaen

Descoperă noul sistem din UK și cum obții viză pentru a munci legal în UK: Anglia, Scoția, Țara Galilor (Marea Britanie) și Irlanda de Nord

Acest articol este o versiune scrisă a primelor două episoade pe care le-am postat despre noul sistem din UK, Regatul Unit. Dacă nu le-ai văzut îți recomand să începi de acolo. Prin toate acestea înțelegi exact sistemul și afli cum obții viză pentru muncă legală în UK: Anglia, Scoția, Țara Galilor (Marea Britanie) și Irlanda de Nord.

Îți prezint 3 termeni importanți pe care-i voi folosi pe parcursul materialelor și pe care trebuie să-i cunoști ca să înțelegi ceea ce discutăm.

 1. UK este prescurtarea de la United Kingdom. Tradus în limba română: Regatul Unit. Acest regat cuprinde Irlanda de Nord și Marea Britanie, care la rândul ei include: Anglia, Scoția și Țara Galilor.
 2. EU este prescurtarea de la European Union. În limba română se notează cu UE și înseamnă Uniunea Europeană.
 3. EEA este prescurtarea de la European Economic Area. România face parte din EEA și din EU, termeni pe care-i voi folosi pe parcursul acestor materiale.

 

Vorbim despre ”Skilled Worker Visa”. Este viza de care ai nevoie pentru a munci legal în UK în 2021. Această viză este legată de noul sistem pe bază de puncte care a intrat în vigoare de la 1 Ianuarie 2021.

 

Mai am multe informații pentru tine, pentru că desfășor un proiect împotriva corupției din Anglia, Marea Britanie, UK. Proiect prin care ofer ajutor gratuit românilor, explicând sistemul pe înțelesul tuturor. Dacă ești interesat să înveți multe alte lucruri despre acest sistem, click aici și verifică lista extrem de importantă în care așez toate subiectele pe care le abordez.

 

Înainte de a trece la subiectul nostru propriu-zis zic să o luăm cu începutul.

Ce acte îți trebuie pentru a intra în Anglia / UK începând cu 1 Ianuarie 2021, după Brexit

Dacă ești cetățean al Uniunii Europene sau mai exact dacă ești român, poți să vii în UK pentru vacanțe sau excursii scurte fără să îți trebuiască viză.

Poți să treci vama folosind un pașaport care trebuie să fie valid pe toată perioada în care vei fi în UK. De exemplu dacă pe 10 Iunie vrei să intri în UK pentru o săptămână iar pașaportul tău expiră pe 13 Iunie, în acest caz nu te încadrezi în termenii lor. Pașaportul trebuie să fie valid cel puțin până pleci din UK.

Vei putea să folosești un buletin ca să intri în Anglia începând cu data de 1 Octombrie 2021 decât dacă ai:

Daca ai unul dintre aceste documente:

 • poți continua să folosești buletinul ca să intri în UK cel puțin până pe 31 decembrie 2025;
 • personal recomand tuturor să vă faceți pașaport biometric, cel cu amprentă.

ATENȚIE: Aceste informații au fost referitoare la vacanțe sau excursii și nu poți să folosești orice alt tip de documente, decât cele pe care le-am menționat până aici.

 

Ce trebuie să îndeplinești pentru a face o muncă legală în UK, Regatul Unit în anul 2021

 1. Dacă ai fost în UK înainte de 31 Decembrie 2020 și ai aplicat pentru rezidență, adică ai obținut titlul de pre-settled status sau settled status:

2. Dacă nu ai fost în UK înainte de 31 Decembrie 2020 sau din anumite motive nu ai obținut rezidență și nici nu ai alte documente care îți oferă drepturi în UK:

 • trebuie să aplici pentru Skilled Worker VisaViză pentru muncă legală în UK începând cu anul 2021.

 

Dacă descoperi că nu te încadrezi pentru această viză

S-ar putea să fii eligibil să obții alt tip de viză dacă descoperi că ”Skilled Worker Visa” nu este pentru tine. Poți verifica printr-un sistem automat ce altă viză poți obține prin pagina oficială. Click aici pentru verificare.

 

Eligibilitate – Obține viză pentru muncă legală în UK

Ca să poți obține viză în UK, ”Skilled Worker Visa”, trebuie să demonstrezi că:

 1. ai o ofertă de muncă de la un angajator aprobat de Home Office;
 2. ai un certificat de la angajator cu informații despre oferta de muncă;
 3. faci un lucru, ai o calificare într-un domeniu care este trecut pe o listă specială cu domeniile eligibile;
 4. angajatorul te va plăti cu salariu minim pentru calificarea ta;
 5. vorbești limba engleză la un nivel B1, incluzând desigur nivelele A1 și A2.

Este IMPORTANT și vreau să îți explic 4 dintre aceste puncte pentru că sunt conștient că nu-i de-ajuns să îți ofer aceste informații pe scurt

 1. Dacă ai ofertă de muncă, angajatorul trebuie să-ți ofere un cod numit NS-SEC code și pe care îl poți verifica pe această pagină. ATENȚIE MAXIMĂ: oferta de muncă trebuie să fie confirmată înainte să aplici pentru viză;
 2. În acest moment nu știu cum arată certificatul dar voi reveni cu informații.
 3. Ca să verifici dacă job-ul tău există pe lista specială cu domeniile eligibile dă-i click aici. Atenție: Nu fiecare job este inclus în acel sistem. Încearcă să găsești și job-uri similare. Ideea e că descrierea job-ului care apare se potrivește cu ceea faci tu. În videoclipul de pe youtube am explicat și am arătat vizual cum poți verifica;
 4. De obicei salariul anual ar trebui să fie minim 25.600 de lire. Însă dacă de exemplu în calitate de tâmplar salariul minim este de 30.000, trebuie ca și angajatorul tău să te plătească cu atât. Click aici și accesează pagina oficială pentru a descărca un tabel prin care poți să verifici NS-SEC code al job-ului tău și salariul pentru acesta;
 5. Click aici pentru a deschide pagina unde poți verifica nivelele de engleză. Poți demonstra cunoștințele tale la limba engleză astfel:
 • Ai o calificare care a fost predată în limba engleză. Dacă ai obținut calificările în afara UK, trebuie să aplici pentru confirmarea acestora folosind un sistem numit NARIC, click aici;
 • Treci testul ”Secure English Language Test”;
 • Ai diplome obținute în UK, prin GCSE.

Cât timp poți să muncești legal dacă obții această viză pentru Anglia, Scoția, Țara Galilor (Marea Britanie) și Irlanda de Nord

Poți sta în UK până la 5 ani înainte ca să fie necesar să o extinzi. Este de reținut faptul că trebuie să aplici din nou pentru extindere sau actualizare viză în momentul în care schimbi locul de muncă sau angajatorul. Poți să extinzi viza de câte ori vrei atâta timp cât vei îndeplini condițiile și vei rămâne eligibil. De asemenea este necesar să știi că după 5 ani s-ar putea să fii eligibil să aplici pentru un alt document care se numește ”indefinite leave to remain”. Acesta îți va da posibilitatea să trăiești, să muncești și să studiezi cât timp vrei. Voi dezvolta acest subiect într-un alt articol / episod.

 

Când poți să aplici pentru Skilled Worker Visa – Viză pentru muncă legală în UK

Poți să aplici cu maxim 3 luni înainte să începi lucrul, înainte de data pe care ți-a stabilit-o cel care te angajează.

Ca parte a aplicației tale pentru viză va trebui să-ți confirmi identitatea și să oferi niște evidențe despre tine folosind o aplicație. Am discutat deja pe canalul meu de youtube despre confirmarea identității numai că acolo e vorba despre un alt subiect. Poți verifica videoclipurile de pe canalul meu de youtube doar ca să capeți o idee despre ce înseamnă.

 

Cum se calculează taxa standard

Dacă aplici din afara UK, taxa standard depinde de durata pentru care aplici. Deci doar taxa standard, fără celelalte cheltuieli.

Dacă vrei să obții viză pentru 3 ani, plătești £610. Dacă vrei să obții viză pentru 5 ani plătești £1220. Există desigur situații când sumele sunt mai mici. Vei afla pe măsură ce citești mai mult acest articol.

Dacă aplici din interiorul UK ca să extinzi, să schimbi sau să actualizezi o viză, te costă:

 • £704 pentru 3 ani;
 • £1408 pentru 5 ani.

Dacă job-ul tău se află pe lista ”Shortage occupation list”, plătești £464 pentru 3 ani și £928 pentru mai mult de 3 ani.

 

Cât costă în total viza pentru a lucra legal în Anglia, Scoția, Țara Galilor (Marea Britanie) și Irlanda de Nord

Îți spun ce trebuie să achiți și la final facem un calcul cam cât ar ajunge cu totul.

Trebuie să ai suficienți bani ca să:

 • plătești taxa standard care diferă în funcție de circumstanțele fiecăruia, în funcție de câți ani dorești. Această taxă, după cum am spus, este între £610 și £1408;
 • plătești taxa pentru sistemul de sănătate care de obicei este de £624 / an. Poți să verifici exact suma dând click aici;
 • dovedești că ai suficienți bani ca să te poți descurca când ajungi în UK în cazul în care angajatorul nu poate să-ți acopere aceste lucruri. De obicei este vorba despre cel puțin £1270. Imediat afli cum poți să dovedești.

Oricum taxa standard exactă ți se va afișa în momentul în care aplici. Durerea mare este că dacă vrei să aduci și soția sau copilul, trebuie să plătești pentru fiecare în parte.

Dacă job-ul tău se află pe listă numită ”Shortage occupation list” o să plătești mai puțin pentru taxa standard.

În videoclip am oferit un exemplu despre un calcul total pentru o viză de 2 ani.

 

Informații despre toți banii de care ai nevoie și dovedirea celor £1270

Trebuie să ai cel puțin 1270 în contul bancar ca să arăți că te poți întreține. Vei fi nevoit să demonstrezi că ai avut acești bani în contul tău pentru cel puțin 28 de zile consecutive înainte să aplici. Poți demonstra acest lucru prin extrase bancare.

Nu este nevoie să dovedești dacă:

 • ai fost în UK cu o viză validă pentru cel puțin 12 luni;
 • cel care te angajează poate să te sponsorizeze, certificatul prin care îl obții trebuie să demonstreze acest lucru. Cel care te angajează va trebui să completeze o secțiune numită ”sponsor certifies maintenance”.

 

Ce poți face în UK cu ”Skilled Worker Visa” și ce nu poți face

Poți să:

 • lucrezi;
 • studiezi;
 • îți aduci partenerul sau copilul ca și dependenți ai tăi dacă sunt eligibili și ai evidențele necesare;
 • faci muncă voluntară;
 • călătorești în afara UK și să te întorci înapoi;
 • aplici pentru a rămâne permanent in UK dacă ai locuit mai mult de 5 ani și îndeplinești toate condițiile necesare. Am spus deja, documentul se numește ”indefinite leave to remain” și vom discuta despre el într-un alt articol / videoclip.

Cu această viză nu vei putea să aplici pentru a obține beneficii și fonduri publice sau pentru pensie. Nu vei putea să schimbi locul de muncă sau angajatorul decât dacă aplici pentru a-ți actualiza viza, deci vei plăti alți bani. Dacă aplici și ți se acceptă, vei primi o listă completă cu ce poți și ce nu poți face cu Skilled Worker Visa.

 

Documente necesare pentru Skilled Worker Visa– Viză pentru muncă legală în UK

Acum că ești informat și știi ce demersuri trebuie să faci, în momentul în care aplici, trebuie să oferi:

 • Certificatul de sponsorizare pe care îl primești de la angajator;
 • Dovadă că ai cunoștințele limbii engleze despre care am vorbit;
 • Un pașaport valid sau un alt document de identitate și naționalitate;
 • Numele job-ului și salariul annual;
 • Codul pentru job-ul tău despre care am vorbit la eligibilitate, punctul 1;
 • Numele angajatorului tău și numărul de licență al sponsorului acestuia – le vei găsi pe certificatul tău de sponsorizare.

Angajatorul tău trebuie să-ți ofere o copie a certificatului de sponsorizare dacă nu ai una. Pe lângă acestea, în funcție de circumstanțele tale, trebuie să oferi documente despre care am vorbit în acest material.

Reține că dacă documentele tale nu sunt în limba engleză, trebuie să faci rost de traducere. Pentru mai multe informații despre traducerea acestora dă-i click aici.

 

Cum aplici pentru ”Skilled Worker Visa” – Viză pentru muncă legală în UK

Trebuie să aplici online. Modul în care aplici este diferit

 1. Dacă nu te afli în UK, folosești acest link: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa/apply-from-outside-the-uk
 2. Dacă te afli în UK și vrei să extinzi viza, folosești: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa/extend-your-visa
 3. Dacă te afli în UK și vrei să schimbi o altă viză cu această viză numită Skilled Worker Visa, folosești: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa/switch-to-this-visa

Dacă ai întrebări în momentul în care aplici, te aștept pe grupul meu de facebook. Suntem câteva mii de români și te vom ajuta să completezi dacă nu te descurci.

Partenerul sau copiii tăi trebuie să aplice separat și vom discuta despre asta într-un alt material / videoclip.

 

Cât durează până primești răspuns după ce aplici

Odată ce ai finalizat aplicația online, ți-ai confirmat identitatea și ai oferit evidențele necesare:

 • aproximativ 3 săptămâni dacă nu te afli în UK;
 • aproximativ 8 săptămâni dacă te afli în UK.

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!