Pensia de stat în UK, Anglia, Marea Britanie – Informații utile

Învățăm despre pensia de stat în UK, Anglia, Marea Britanie

Vorbim despre pensia de stat în UK, Anglia, Marea Britanie, răspunzând la câteva întrebări.

 

Câți ani trebuie să plătești ”National Insurance contributions” ca să fii eligibil pentru pensia de stat?

Pensia de stat în UK, Marea Britanie se bazează pe evidența contribuțiilor spre asigurarea națională (National Insurance contributions), atunci când atingeți vârsta pensiei de stat. Puteți verifica când veți atinge vârsta pensiei de stat dând click aici.

De obicei, trebuie să aveți 10 ani de calificare în evidența asigurărilor naționale pentru a obține orice pensie de stat. Nu este necesar ca acești 10 ani să fie consecutivi.

Aveți nevoie de 35 de ani de calificare pentru a obține pensie de stat completă (£175.20 pe săptămână, pentru anul 2020).

Dacă aveți între 10 și 35 de ani de calificare veți obține o parte din pensia de stat.

Exemplu: Aveți 20 de ani de calificare în evidența dvs. de asigurări naționale după 5 aprilie 2016. Împărțiți 175,20 GBP la 35 și apoi înmulțiți cu 20. Pensia de stat va fi aproximativ 100,11 GBP pe săptămână.

 

Important: Dacă nu ai obținut deja National Insurance number, click aici și află cum poți să aplici gratuit pentru acesta ca să poți să plătești contribuțiile.

Pe acest site găsești informații preluate direct din sursă oficială: GOV.UK. Înveți gratuit despre acte, taxe și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

 

Ce înseamnă un an de calificare pentru pensia de stat în UK Marea-Britanie?

Ani de calificare dacă lucrați

Când lucrezi, plătești asigurarea națională și primești un an de calificare dacă:

  • ești angajat și câștigi peste 183 GBP pe săptămână;
  • ești self-employed și plătești contribuții de asigurări naționale.

Chiar dacă nu plătești contribuții de asigurări naționale, deoarece câștigi mai puțin de 183 GBP pe săptămână, este posibil să obții încă un an de calificare dacă câștigi între 120 și 183 GBP pe săptămână de la un angajator.

 

Ani de calificare dacă nu lucrați

Puteți obține credite de asigurare națională dacă nu puteți lucra – de exemplu din cauza bolii sau invalidității, sau dacă sunteți îngrijitor sau sunteți șomer.

De exemplu, puteți obține credite de asigurări naționale dacă:

 

Nu lucrați sau nu obțineți credite de asigurări naționale

S-ar putea să plăti contribuții de asigurări naționale voluntare (NI Contributions Class 3) dacă nu vă aflați într-unul dintre aceste grupuri, dar doriți să vă măriți valoarea pensiei de stat.

 

 

Cum se poate vedea câți ani de calificare aveți și aproximativ cât o să primească fiecare în funcție de contribuțiile la National Insurance?

(revenim cu un videoclip pe această temă)

Distribuie pe orice rețea de socializare (butonul portocaliu) !

2 thoughts on “Pensia de stat în UK, Anglia, Marea Britanie – Informații utile

Lasă un răspuns