Pensia de stat în UK și contribuțiile NINo (UK State Pension)

Distribuie oriunde

Pensia de stat în UK, Anglia, Marea Britanie (UK State Pension)

Rata completă pentru pensia de stat în UK este de £203.85 lire pe săptămână, pentru anul 2023/2024. Această rată o primesc persoanele cu 35 de ani de contribuții NINo. Numărul de ani în care contribuim afectează rata pe care o primim.

Schimbări 2024 în procentele de taxare

Contribuția NINo Clasa 2 nu va mai fi obligatorie (din 6 Aprilie 2024) dar unele categorii de persoane ar trebui să achite în continuare.
NINo Clasa 1 a fost redusă de la 12% la 10% (în vigoare din 6 Ianuarie 2024)
Clasa 4 a fost redusă de la 9% la 8% (în vigoare din 6 Aprilie 2024)
În a doua parte a acestui articol descoperi cum funcționează contribuțiile voluntare la National Insurance number NINo Clasa 2, Clasa 3 și Clasa 4. Dacă încă nu l-ai obținut accesează și ghidul complet despre NINo, deoarece pensia de stat este legată de acesta.

Conținut:

Cum devenim eligibili să obținem pensia de stat

Minimul de ani necesari pentru pensie în UK și care este vârsta de pensionare

La cât timp se plătește

Cum verifici o estimare a pensiei pe care o vei primi

Cum se aplică

Care sunt cele 4 clase de contribuții National Insurance și cine le plătește

Despre golurile în contribuțiile efectuate care pot afecta pensia de stat

Tabel informativ și eligibilitate pentru contribuții voluntare

Cât plătim pentru contribuții Class 2, Class 3 și Class 4

Contribuții pentru persoanele self-employed

Cum plătim contribuții voluntare

Până la ce dată putem face contribuții voluntare

Pensie în urma unui deces

Eligibilitate pentru pensia de stat în UK (UK State Pension)

Pensia de stat în UK este bazată pe contribuțiile noastre NINo (National Insurance contributions). Pentru a fi eligibil să obții pensie de la stat în UK, trebuie să-ți plătești contribuțiile. Acest lucru îl face angajatorul pentru tine (dacă ești employed) sau plătești tu când îți închizi anul financiar (dacă ești self-employed).

Sunt necesari minim 10 ani pentru a obține pensie de stat în UK

Sunt necesari minim 10 ani de contribuții pentru a obține pensie de stat în UK. Acești 10 ani nu trebuie să fie consecutivi. Pentru a beneficia de pensia de stat completă (£203.85 lire pe săptămână pentru anul 2023/2024) ai nevoie de 35 de ani de vechime. În cazul în care ai mai puțin de 35 de ani (dar mai mult de minimul de 10 ani) vei primi pensie în funcție de contribuțiile făcute.

Exemplu: După 5 aprilie 2016 ai 20 de ani de contribuții la stat pe NINo. Împarți £203.85 lire la 35 și apoi înmulțești cu 20. Pensia de stat va fi aproximativ 116 GBP pe săptămână.

Atunci când atingi vârsta de pensionare nu este obligatoriu să încetezi munca. Poți lucra în continuare. Avantajul este că nu va mai trebui să plătești contribuții NINo (National Insurance). De asemenea poți cere aranjamente de muncă flexibile.

Care este vârsta de pensionare în UK

În anul 2023-2024, vârsta de pensionare în UK este la 66 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei, însă mai sunt planificate creșteri de vârstă până în anul 2050. Unii dintre noi atingem vârsta de pensionare la 66, alții la 67 și cei mai tineri vor atinge la vârsta de 68 de ani. Poți verifica exact când vei atinge vârsta de pensionare folosindu-te de contul personal de taxe. Am explicat cum poți să faci asta, pas cu pas, în videoclipul de aici.

La cât timp se plătește pensia de stat în UK

De obicei pensia de stat se plătește la fiecare 4 saptămâni. Plata reprezintă perioada anterioară de 4 săptămâni, nu cele 4 săptămâni ce vor urma. De exemplu atunci când primești pensia pe data de 1 Martie, banii respectivi nu reprezintă pensia pe luna Martie. Aceasta reprezintă pensia pentru 1 Februarie – 28 Februarie. Există reguli diferite dacă te-ai mutat din UK și aștepți pensia într-o altă țară.

Prima plată va fi efectuată în decurs de 5 săptămâni din momentul în care atingi vârsta de pensionare. După aceasta o să primești pensia la fiecare 4 săptămâni. Există și posibilitatea ca la prima plată să primești doar o parte din pensie. Scrisoarea pe care o primești acasă o să îți explice exact cum se procedează.

Ziua în care primești pensia depinde de ultimele 2 cifre de pe NINo:

Ultimele 2 cifre de pe NINoZiua în care va fi plătită pensia
De la 00 la 19Luni
20 – 39Marți
40 – 59Miercuri
60 – 79Joi
80 – 99Vineri
Tabelul explică în ce zi primim pensia. Exemplu clar: dacă ultimele 2 cifre de pe NINo sunt între 40 și 59 = pensia este plătită Miercurea.

Cum poți vedea o estimare a pensiei de stat în UK

Există mai multe metode prin care putem verifica cât vom primi pensie în funcție de numărul de ani în care am contribuit.

 1. Video – cel mai ușor mod este să verificăm în contul personal de taxe în UK

2. Poți verifica în aplicația HMRC care poate fi descărcată pe orice tip de telefon.

Cum se aplică pentru pensia de stat în UK, Anglia, Marea Britanie

Pensia de stat nu este oferită automat, ci trebuie să aplici pentru ea. Cumva depui dosarul de pensie. Cu aproximativ două luni înainte de a atinge vârsta de pensionare ar trebui să primești o scrisoare cu pașii pe care trebuie să-i faci. Asigură-te că actualizezi adresa de pe NINo astfel încât scrisoarea să ajungă la tine acasă și nu la o adresă greșită.

Dacă nu ai primit o scrisoare însă mai sunt 4 luni până atingi vârsta de pensionare, poți aplica.

Cel mai rapid mod să aplici pentru pensie este pe site-ul oficial al guvernului britanic, totul online.

Vei avea nevoie să prezinți:

 • data celei mai recente căsătorii, parteneriat civil sau divorț
 • perioade de timp petrecute sau lucrate în afara UK
 • datele bancare
 • codul care apare pe scrisoarea primită acasă

Dacă nu ai primit scrisoarea și în decurs de 3 luni vei atinge vârsta de pensionare, poți solicita un nou cod.

Alte modalități de a aplica pentru pensia de stat:

Trecem la cea de-a doua parte a acestui articol și vorbim despre contribuțiile voluntare NINo – Voluntary National Insurance

Așa cum am menționat în primul paragraf, anii de contribuții NINo afectează pensia pe care o primim.

Cele 4 clase de contribuții National Insurance

Există 4 clase de contribuții:

 1. Clasa 1 este plătită de angajatori (employers) și de angajați (employees)
 2. Clasa 2 sunt contribuții plătite de persoanele self-employed (detalii mai jos)
 3. Clasa 3 sunt contribuțiile voluntare plătite pentru a acoperi goluri în contribuții (de exemplu nu muncești dar vrei să acumulezi ani vechime pentru pensia de stat)
 4. Clasa 4 sunt contribuții plătite de persoane self-employed pe o anumită parte din profit

Golurile în contribuții pot afecta pensia de stat

S-ar putea să ai goluri dacă nu ai plătit National Insurance sau nu ai primit credite National Insurance.

Iată motive pentru care s-ar putea să descoperi că nu ai contribuit suficient:

 • ai fost angajat dar ai avut venituri mici
 • nu ai fost angajat și nu primești beneficii
 • ești self-employed dar nu ai plătit contribuții din cauza profitului mic (detalii mai jos)
 • ai locuit în afara UK

Golurile pot însemna că nu ai suficienți ani de contribuție la National Insurance pentru a beneficia de pensia de stat (UK State Pension). Golurile pot reprezenta ani în care nu au fost făcute contribuții absolut deloc sau ani incompleți în care au fost făcute doar o parte din contribuțiile necesare. Este bine de știut că încă ai putea să primești pensia de stat chiar dacă descoperi goluri în contribuții. Totuși dacă aceste goluri sunt prea mari, pensia poate fi afectată și ar trebui să faci contribuții voluntare pentru a umple golurile.

Pentru a verifica online dacă ai goluri în contribuțiile NINo, ai nevoie de acces la contul personal de taxe în UK. Iată un videoclip despre cum verificăm contribuțiile noastre la NINo folosind contul personal de taxe.

Ani de calificare la pensia de stat în UK dacă nu lucrezi

Poți obține credite de asigurare națională dacă nu lucrezi. De exemplu din cauza bolii, invalidității, dacă ești îngrijitor sau șomer.

Poți obține credite dacă:

Tabel informativ și eligibilitate pentru a face contribuții voluntare NINo

Mai sus am vorbit despre cum verificăm goluri iar acum discutăm să vedem în ce situații putem să umplem aceste goluri. Acestea nu pot fi umplute întotdeauna pe perioade lungi. De obicei poți să faci contribuții voluntare pe ultimii 6 ani. Se pot face contribuții și pentru o perioadă mai lungă dar acest lucru depinde de vârstă.

Acest tabel explică cine poate să plătească contribuții voluntare Class 2 și Class 3.

Situația taCe clasă trebuie să plătești
Ești angajat dar câștigi mai puțin de £123 lire pe săptămână și nu ești eligibil pentru National Insurance creditsClass 3
Ești self-employed și câștigi £1,000 lire sau mai puținClass 2 sau Class 3. Se ia în considerare pentru pensia de stat
Ești self-employed și câștigi peste £1,000 lire dar ai profit de sau mai puțin de £6,725 lireClass 2 sau Class 3. Se ia în considerare pentru pensia de stat
Lucrezi și ca angajat și ca self-employed și ai profit micContactează HMRC ca să verifici golurile în contribuții și cât trebuie să plătești să le acoperi
Locuiești și lucrezi din afara UKClass 2 – doar dacă ai lucrat în UK înainte de a pleca și ai locuit în UK pentru cel puțin 3 ani consecutivi sau ai plătit contribuții cel puțin 3 ani
Locuiești în afara UK dar nu lucreziClass 3 – doar la un moment dat ai locuit în UK pentru cel puțin 3 ani consecutivi sau ai plătit contribuții cel puțin 3 ani consectivi
Nu ești angajat și nu primești beneficiiClass 3
Ești o femeie căsătorită sau văduvă și nu mai plătești reduced ratesClass 3

Nu poți face contribuții voluntare dacă:

Cât plătim contribuții Class 2, Class 3 și Class 4

Ratele pentru anul financiar 2023 – 2024 sunt:

 • Class 2 plătim £3.45 pe săptămână (din 6 Aprilie 2024 se schimbă sistemul și nu mai ești obligat să achiți NINo Class 2. Voi reveni cu actualizări)
 • Class 3 plătim £17.45 pe săptămână
 • Class 4 plătim 9% pe profit între £12,570 și £50,270 și 2% pe profit peste £50,270

De obicei plătim rata anului curent atunci când facem contribuția voluntară.

Dacă plătești contribuții NINo Class 2 pentru anul precedent sau pentru ultimii 2 ani, plătești rata originală pentru acei ani. Ca o concluzie este bine să facem contribuții voluntare în fiecare an dacă este necesar, altfel ajungem să plătim bani mai mulți.

Contribuții NINo în cazul persoanelor self-employed

Persoanele self-employed plătesc contribuții NINo în funcție de profit. De exemplu dacă ești self-employed și profitul tău într-un an este de £12,570 sau mai mult, de obicei plătești și pentru Clasa 2 și pentru Clasa 4. În curând voi lansa un calculator de taxe în proiect care face toate aceste calcule. Dacă vrei să-ți trimit un email și să te informez când e gata, înscrie-te gratuit pentru informații prin email.

Profitul se calculează deducând cheltuielile din venit. De exemplu dacă în contul tău bancar intră £20,000 dar ai avut cheltuieli de £5,000 în scopul afacerii = profitul tău ar fi de £15,000. Astfel de lucruri sunt calculate automat dacă îți faci singur închiderea de an financiar. Poți să urmărești videoclipul meu de pe Youtube în care am explicat cum se face o închidere de an financiar de la A la Z.

Cum plătim contribuții voluntare NINo Class 3

Portalul prin care se poate efectua plata contribuțiilor Class 3 se găsește aici. Iată modalități de plată:

Pentru plățile prin Direct Debit descărci și trimiți formularul Direct Debit form. Adresa o găsești în formular. HMRC ar trebui să confirme în 21 de zile. Plățile vor apărea pe extrasul bancar sub forma „HMRC NI-DD”.

Numărul de referință (reference number)

Pentru a face contribuții voluntare ai nevoie de un număr de referință. Îl poți găsi pe facturi. Pentru plăți trimestriale, numărul va avea 18 caractere și va începe cu 11. Pentru o singură plată totală, numarul va avea 18 caractere și va începe cu 60.

Dacă vrei să faci o plată dar nu ai un număr de referință, contactează HMRC.

Cât durează ca plata să fie procesată:

 • online / telephone banking – de obicei a doua zi
 • CHAPS – fie în aceeași zi sau a doua zi
 • BACS – de obicei în 3 zile lucrătoare

Cât costă un an de vechime pentru pensia de stat în UK

Pentru anul 2023 – 2024 rata pentru vechime în mod voluntar este de £17.45 lire pe săptămână. Înmulțim cu 52 de săptămâni de unde rezultă că un an vechime la pensia de stat este £907.4 lire.

Vorbim de contribuție voluntară. De obicei se aplică celor care nu muncesc și vor totuși să obțină vechime pentru pensie. Cei care muncesc achită diferit și la o rată mult mai mică (clasa 1 sau clasa 4).

Cum plătim contribuții voluntare NINo Class 2

Așa cum am discutat mai sus, contribuțiile NINo Class 2 se fac dacă ești self-employed. Majoritatea persoanelor plătesc aceste contribuții prin Self Assessment tax bill. Dacă nu ai legătură la Self-Assessment poți face contribuții voluntare prin modalitățile de plată de la NINo Class 3.

Precum la achitarea NINo Class 3, trebuie să ai un număr de referință și pentru a achita NINo Class 2.

Termenul limită pentru a face contribuții voluntare

De obicei putem face contribuții voluntare pe ultimii 6 ani. Termenul limită este 5 Aprilie în fiecare an.

De exemplu, dacă vrei să plătești contribuții pentru anul financiar 2019 – 2020, poți face asta până la 5 Aprilie 2026. Dacă nu știi cum se calculează un an financiar în UK, citește introducerea articolului despre închiderile de an financiar.

Există și vești bune. Termenul limită de a face contribuții voluntare pentru anii financiari 2016 – 2017 sau 2017 – 2018 a fost extins. Avem timp să facem contribuții voluntare până pe 5 Aprilie 2025.

Ce se întâmplă cu pensia de stat în urma unui deces

S-ar putea să poți solicita plăți extra din partea pensiei sau contribuțiilor la NINo ale soțului, soției sau partenerului civil decedat. Va trebui să atingi vârsta de pensionare pentru aceste plăți extra. Cât vei primi depinde de data la care ai atins vârsta de pensionare.

Dacă ai atins înainte de 6 Aprilie 2016Dacă ai atins pe sau după 6 Aprilie 2016
O să primești pensia de stat a persoanei decedate când vei depune dosarul pentru pensia ta proprie.
Nu vei primi pensie din partea persoanei decedate dacă te recăsătorești sau o să formezi un nou parteneriat civil înainte să atingi vârsta de pensionare.
În acest caz vei primi ”new State Pension” și s-ar putea să poți moșteni o plată extra pe lângă pensia ta de stat proprie.
Tabelul explică cum obții din pensia unei persoane decedate în funcție de data la care atingi vârsta de pensionare

Contactarea departamentului pentru muncă şi pensii din Marea Britanie

Departamentul pentru muncă şi pensii din Marea Britanie poate fi contactat prin mai multe numere de telefon, în funcție de solicitările pe care le avem. Accesând pagina oficială Department for Work and Pension găsiți mai multe meniuri unde apar diverse numere de telefon.

Sistemul pensiei de stat în UK este unul dintre sistemele mai complexe și nu întotdeauna ușor de înțeles. Am încercat să ofer cât mai multe explicații. Dacă încă aveți nevoie de ajutor înscrieți-vă în grupul creat pe Facebook special pentru discuții despre acte în UK și creați o postare nouă.

Pentru mai multe informații utile despre viața în UK, accesați lista de informare a proiectului și dacă doriți să primiți notificări prin email atunci când postez informații noi pe acest site, înscrieți-vă gratuit prin formularul de mai jos.

Scroll to Top
×