Pensia privată in UK (Private pension schemes)

Distribuie oriunde

Cum funcționează pensia privată in UK (Private pension schemes)

În acest articol descoperiți tot sistemul de pensii din UK. Subiectul principal este pensia privată in UK. Cu toții ne dorim să suplimentăm suma pe care o vom primi de la pensia de stat. Așadar, în funcție de veniturile pe care le aveți și de circumstanțele personale, poate fi o idee bună să contribuiți la o pensie privată.

Despre pensia de stat și contribuțiile voluntare am discutat într-un alt articol. Informații despre cum se calculează, cum verificați ce cotizații aveți și o sumă estimată a pensiei de stat pe care o veți primi, găsiți în articolul pensia de stat in UK.

Pe acest site găsești informații preluate direct din sursă oficială. Înveți gratuit despre acte, taxe și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

Este important să precizăm că indiferent cât veți contribui în cadrul unei pensii private, pensia de stat pe care o veți primi nu va fi afectată în niciun fel.

Taxe și scutiri de taxe pentru pensia privată in UK (tax relief)

Pensiile private nu sunt taxate în UK, cât timp nu depășesc o anumită limită. Această regulă se aplică tuturor schemelor, fie că sunt de la locul de muncă, fie că sunt personale, fie ca sunt stakeholder.

De obicei veți plăți taxe dacă pensia privată va fi:

  • 100% sau mai mult decât câștigurile dintr-un an (de exemplu câștigați 20.000 într-un an și la pensie puneți 20.000 sau mai mult);
  • peste £40,000 pe an – annual allowance;
  • peste £1.073,100 pe viață – lifetime allowance.

De asemenea, puteți plăti taxe dacă furnizorul schemei:

  • nu este înregistrat pentru scutire de taxe la HMRC;
  • nu investește suma pensiei dumneavoastră respectând regulile HMRC.

Veți primi automat scutirea de taxe dacă:

  • angajatorul deduce contribuțiile pensiei private înainte de a deduce taxa pe venit (Income Tax);
  • plătiți taxa pe venit de 20%.

Guvernul va adăuga bani în fondul dumneavoastră de pensii sub forma de tax relief. În funcție de cât de mult impozit plătiți, statul vă ajută cu contribuțiile către pensie astfel:

  • dacă plătiți 20% impozit (venituri între £12,501- £50,000), prin scutirea de impozit statul va contribui cu 20% (pentru ca o sumă de £100 să fie adăugată în fondul de pensie, dumneavoastră plătiți £80, iar statul £20);
  • dacă plătiți 40% impozit (venituri între £50,001 – £ 150,000), prin scutirea de impozit statul va contribui cu 40% (pentru ca o sumă de £100 să fie adăugată în fondul de pensie, dumneavoastră plătiți £60, iar statul £40);
  • dacă plătiți 45% impozit (venituri peste £ 150,000), prin scutirea de impozit statul va contribui cu 45% (pentru ca o sumă de £100 să fie adăugată în fondul de pensie, dumneavoastră plătiți £55, iar statul £45).

În cazul în care ați contribuit către o anumită schemă de pensie privată însă nu vă amintiți detaliile furnizorului sau datele de conectare pe platformă, puteți încerca să folosiți sistemul de urmărire al pensiei, dând click aici.

Nominalizați o persoană care să primească pensia dumneavoastră privată in UK dacă decedați

Puteți întreba furnizorul schemei de pensie dacă puteți nominaliza o persoană. Verificați regulile schemei legate de:

  • pe cine puteți nominaliza – unele plăți pot fi făcute doar către familie (soț/soție, partener civil sau copil sub 23 de ani);
  • ce poate primi persoana respectivă, sume lunare sau o sumă întreagă odată;
  • dacă sunt condiții care modifică suma pe care o poate primi persoana respectivă – de exemplu vârsta la care decedați.

Uneori se poate plăti o altă persoană decât cea nominalizată, în cazul în care acea persoană nu poate fi găsită sau a decedat.

Persoana nominalizată s-ar putea să fie nevoită să plătească taxe pentru banii primiți din pensia dumneavoastră.

Opțiuni pentru pensia privată in UK

Există 2 mari categorii / sisteme principale de pensie privată:

  • Sisteme de pensie cu beneficii definite: defined benefit. De obicei pensie privată de la locul de muncă bazată pe salariu și cât timp ați lucrat pentru angajator;
  • Sisteme de pensie cu contribuții definite – defined contributions. Un fond de pensie privată bazat pe contribuțiile făcute.

A. Pensiile cu beneficii definite

Sunt în majoritatea cazurilor pensii private la locul de muncă la care cotizați prin intermediul angajatorului. Se mai numesc și „final salary” sau „career average”.

În cazul pensiilor cu beneficii definite, ceea ce veți primi nu se bazează pe investițiile făcute de către furnizorul de pensie, iar suma pe care o veți primi este garantată.

Cum se calculează pensiile cu beneficii definite:

  • câți ani ați contribuit la schema de pensie;
  • împărțit la rata de acumulare (accrual rate) – proporția din salariul dumneavoastră, pe care o veți primi ca și pensie pentru fiecare an în care ați contribuit (de obicei 1/60th sau 1/80th);
  • înmulțit cu venitul- acesta poate fi ultimul salariu (final salary), o medie a salariului obținut de-a lungul anilor sau o altă formulă stabilită de furnizorul schemei de pensie.

De exemplu: rata de acumulare este 1/6o, ați contribuit pentru 10 ani și vă pensionați la vârsta 65 de ani cu un ultim salariu de £24,000 pe an. Asta înseamnă 10 (ani) x 24,000 (salariu) : 60 (rata acumulare) = £4,000/an.

Ca și alte scheme de pensie, puteți retrage 25% din valoarea totală fără a plăti taxe. De reținut că dacă alegeți să faceți asta, pensia care vă va fi ulterior plătită lunar va fi mai mică.

Când puteți benefia de pensiile de tip beneficii definite?

De obicei majoritatea acestor scheme au vârsta de pensionare 65 de ani. Aceasta este vârsta la care de obicei angajatorul se oprește din a mai contribui către pensia dumneavoastră. În funcție de regulile schemei în care sunteți înrolat, s-ar putea să vă puteți lua pensia la 55 de ani, dar acest lucru de obicei reduce suma pe care o puteți primi.

O dată ce începeți să primiți pensia privată, suma va crește de la an la an cu o anumită sumă – verificați regulile schemei în care sunteți înrolat pentru a afla cu ce sumă crește.

Schemele de pensie de beneficii definite sunt protejate de  Pension Protection Fund. Acest fond plătește compensație membrilor dacă angajatorii devin insolvenți.

Compensația primită poate să nu fie suma întreagă pe care ați fi primit-o în mod normal și depinde de diverse circumstanțe, însă de obicei veți primi compensație 100% dacă ați atins vârsta de pensionare sau 90% dacă nu ați atins vârsta de pensionare.

B. Pensiile cu contribuții definite

Sunt sisteme de pensii care folosesc contribuțiile dumneavoastră și ale angajatorului (dacă este cazul) plus investiții făcute cu contribuțiile respective, cu scopul de a mări suma pe care o puteți avea la pensionare. Acestea pot fi fie stabilite de către angajatorul dumneavoastră, fie puteți opta pentru o pensie personală, având astfel și putere de decizie asupra sumei pe care o veți cotiza.

Dacă sunteți membru unei scheme cu contribuții definite, angajatorul dumneavoastră va deduce contribuțiile din salariu înainte de taxe.

Când puteți benefia de pensiile de tip contribuții definite?

Puteți accesa și folosi fondul de pensie privată începând cu vârsta de 55 de ani.

Aveți următoarele variante:

  • puteți retrage toată suma o dată. 25% din suma va fi netaxabilă iar pentru restul de 75% va trebui să plătiți taxe;
  • puteți retrage anumite sume atunci când aveți nevoie. 25% din sumele respective netaxabil, iar diferența de 75% taxabilă;
  • puteți retrage cei 25% netaxabili iar diferența să o primiți lunar.

Cât veți avea în fondul de pensie privată de tip contribuții definite depinde de:

  • anii de cotizare;
  • suma de cotizare;
  • alegerile făcute odată cu pensionarea;
  • cât doriți să retrageți în tranzacții unice(dacă este cazul);
  • cât de eficiente au fost investițiile făcute;
  • comisioane de administrare.

De obicei, când vă decideți să vă pensionați, furnizorul schemei vă va oferi o sumă de bani plătită periodic. Această sumă depinde de toate criteriile enumerate mai sus. Nu este singura optțiune pe care o aveți și nu sunteți obligat să acceptați.

Dacă nu sunteți siguri de opțiunile pe care le aveți sau sunteți indecis, puteți apela la sfatul unui consultant financiar. Puteți face asta prin intermediul Pension Wise – un program guvernamental gratuit care oferă consultanță persoanelor cu vârsta peste 50 de ani care sunt membre ale unor scheme de pensii cu contribuții diferite.

Vă puteți înrola și puteți contribui la câte sisteme de pensii private considerați necesar, atâta timp cât aveți fonduri pentru a contribui.

Pensia privata in UK are diferite tipuri pe care le vom analiza în următoarele paragrafe. Aceste tipuri de pensie se încadrează în cele 2 mari categorii discutate anterior.

Tipuri de pensie privată in UK

  1. Pensia privată de la locul de muncă – Workplace pension;
  2. Pensia personală în care investești personal – Self Invested Personal Pension (SIIP);
  3. Pensiile private stakeholder;
  4. Grupul de pensii personale – Group Personal Pensions.

1. Pensia privată in UK de la locul de muncă – Workplace pension

Aceasta este o modalitate de a strânge bani pentru a beneficia de o pensie privată separată de pensia de stat. Se mai numește și pensie ocupațională, „company-pension” sau „workbased pension”. Contribuirea la pensia ocupațională se face prin intermediul angajatorului. Astfel, la fiecare salariu un anumit procent este depus către această pensie. De asemenea, și angajatorul dumneavoastră contribuie cu un procentaj.

Angajatorii au obligația legală de a înregistra angajații eligibili în acest sistem, proces ce se numește înrolare automată. Dumneavoastră nu aveți nicio obligație să vă înrolați de unul singur și de asemenea, odată înrolat, puteți decide să vă retrageți dintr-o astfel de schemă.

Astfel, se consideră a fi eligibil un angajat care:

  • este încadrat ca și muncitor;
  • are cel puțin 22 de ani și nu a atins încă vârsta de pensionare;
  • câștigă cel puțin £10,000 pe an;
  • lucrează în UK.

Există și situații în care angajatorul nu este obligat să vă înroleze automat. Acestea sunt:

  • deja ați depus preaviz de demisionare sau ați fost concediat;
  • sunteți deja membru al unui sistem de pensie ocupațională care folosește regulile de înrolare automată și angajatorul dumneavoastră v-a înrolat;
  • primiți o sumă finală din cadrul unei pensii private care s-a închis când ați demisionat iar acum vă întoarceți la același loc de muncă (într-o perioadă de 12 luni);
  • sunteți dintr-o țară EU și sunteți înrolat într-o schemă de pensii „peste graniță”;
  • sunteți director fără contract de angajat și aveți cel puțin o altă persoană angajată în compania dumneavoastră.

De asemenea, angajatorul nu este obligat să contribuie către pensia dumneavoastră privată dacă aveți un venit mai mic de £520/lună, £120/săptămână, £480/4 săptămâni.

Dacă nu sunteți eligibil pentru înrolare dar solicitați angajatorului să vă înroleze, acesta nu are dreptul să vă refuze.

Ce se întâmplă după înrolarea automată

Angajatorul trebuie să vă ofere în scris următoarele detalii:

  • data la care v-au adăugat în schema de pensii;
  • ce fel de schemă este și cine o conduce;
  • care este contribuția angajatorului și care este contribuția dumneavoastră;
  • cum să renunțați, în cazul în care asta vă doriți;
  • ce scutire de taxe (tax relief) vi se aplică.

Contribuții către pensia privată în UK de la locul de muncă

Atât dumneavoastră cât și angajatorul dumneavoastră plătiți un procentaj către fondul de pensie privată.

În majoritatea cazurilor de înrolare automată, veți face contribuții bazate pe câștigurile dumneavoastră între £6,240 și £50,000 pe an, înainte de taxe. Câștigurile dumneavoastră includ:

  • salariul
  • bonusuri și comisioane;
  • orele peste program;
  • plăți dacă sunteți bolnav (statutory sick pay);
  • plata pentru maternitate/paternitate/adopție.

Contribuția minimă este de 8%, dintre care 3% minimul pe care îl plătește angajatorul și 5% minimul pe care îl plătiți dumneavoastră.

Aceste sume pot fi mai mari, în funcție de regulile schemei de pensie alese. Există cazuri în care angajatorul poate plăti mai mult decât minimul legal, în aceste cazuri dumneavoastră puteți plăti mai puțin dacă doriți, atâta timp cât minimul total de 8% este atins. De exemplu, angajatorul decide să plătească 4% în loc de 3%, ceea ce înseamnă că dumneavoastră puteți plăti doar 4%.

Plăți folosind „sacrifiu salarial” (salary sacrifice)

Puteți cădea de acord cu angajatorul dumneavoastră să faceți un sacrifiu salarial, cunoscut ca și schema SMART. Asta înseamnă că renunțați la o parte din salariul dumneavoastră, pe care angajatorul o depune direct în fondul dumneavoastră de pensie privată. În unele cazuri, asta va însemna că atât dumneavoastră cât și angajatorul veți plăti mai puține taxe și National Insurance (deoarece venitul va fi mai mic).

Schimbarea locului de muncă

Pensia privată (ocupațională) încă vă aparține. Dacă vă opriți din a cotiza la schema respectivă, banii vor rămâne investiți și veți primi o pensie corespunzătoare sumei existente atunci când veți îndeplini vârsta de pensionare.

De asemenea, puteți să vă înrolați într-o altă schema de pensii odată cu noul job. Dacă alegeți să faceți asta, s-ar putea să fie posibil să alegeți să contribuiți către același furnizor, aceeași schemă pentru care ați contribuit la locul de muncă precedent, sau să combinați suma existentă în vechea schemă și cea nouă.

Dacă schema în cadrul căreia ați fost membru este de tip beneficii definite și ați fost membru mai puțin de 2 ani, aveți șansa să primiți contribuția făcută înapoi sau să o transferați în altă schemă. Trebuie să discutați cu furnizorii schemelor de pensii pentru a afla care sunt regulile și opțiunile dumneavoastră.

Contribuțiile făcute către schema privată continuă și atunci când sunteți în concediu, fie de odihnă, maternitate, paternitate.

Următoarele tipuri de pensie existente sunt toate de tip personal, cele în care vă înrolați singur iar alegerea contribuțiilor este a dumneavoastră.

2.Pensia personală în care investești personal – Self Invested Personal Pension (SIIP)

Este o schemă de tip contribuții definite care vă dă libertatea de a alege investițiile făcute. De asemenea, puteți plăti un manager de investiții care poate lua deciziile în locul dumneavoastră. SIIP este un tip de pensii potrivit persoanelor care vor să gestioneze investițiile, să facă transferurile necesare, să urmărească evoluția investițiilor.

De asemenea, comisioanele pot fi mai mari. Aceste pensii se deschid în cadrul anumitor platforme, de aceea de obicei este potrivit pentru fonduri mari și pentru persoane care au experiență în investiții.

Cum se accesează fondul la pensia privată in UK

Odată atinsă vârsta de 55 de ani puteți accesa fondul. Ca și în cazul altor scheme de pensii aveți următoarele opțiuni:

  • puteți retrage toți banii;
  • puteți retrage 25% sau o altă sumă, lăsând diferența în contul de pensie;
  • puteți primi lunar o sumă;
  • puteți retrage sume mici atunci când aveți nevoie;
  • puteți lăsa toată suma în cont, având șansa de a crește prin reinvestiție.

3. Pensiile private stakeholder

Este o schemă de pensii cu contribuții definite. La final depinde atât de contribuțiile făcute cât și de rezultatul investițiilor. De asemenea, trebuie să respecte anumite cerințe guvernamentale. Acest tip de pensie poate fi oferit și de către angajator, dar puteți să vă înrolați și personal dacă doriți.

Standarde ce trebuie respectate, setate de guvern:

  • costuri limitate;
  • transferuri fără costuri;
  • contribuții flexibile;
  • contribuții minime;
  • existența unui fond de investiții standard – fond în care nu sunteți personal responsabil pentru gestionarea investițiilor făcute cu banii existenți în fond. Aceste investiții se fac printr un sistem automat, implicarea dumneavoastră fiind inexistentă.

Puteți să vă opriți din a contribui sau puteți avea pauze în contribuții, toate contribuțiile precedente rămânând în cont până veți avea minim 55 de ani. Odată atinsă această vârstă, aveți aceleași opțiuni ca și la alte tipuri de pensii, și anume:

  • puteți retrage toți banii;
  • puteți retrage 25% sau o altă sumă, lăsând diferența în contul de pensie;
  • puteți primi lunar o sumă;
  • puteți retrage sume mici atunci când aveți nevoie.

4. Grupul de pensii personale – Group Personal Pensions

Este o schemă de pensii cu contribuții definite care este uneori oferită de angajator angajaților.
În cadrul acestui tip de pensie, furnizorul schemei de pensie este ales de către angajator, însă contractul este între dumneavoastră și furnizorul schemei.

Astfel, furnizorul cere scutire de taxe la o rată basic (20%) pentru contribuțiile pe care le efectuați și adaugă suma din scutirea de taxe la fondul dumneavoastră. Dacă vă încadrați într-o bandă de taxare mai mare (40%, 45%), diferența de la 20% trebuie să o revendicați dumneavoastră prin tax return.

Pensia dumneavoastră va fi, astfel, formată din contribuțiile dumneavoastră, contribuțiile angajatorului (dacă există), rezultatele investițiilor și tax relief. De obicei fondul este investit în stocuri și acțiuni, cu scopul de a crește fondul. De obicei puteți alege dintre un anumit număr de fonduri de investiții.

Ca și celelalte pensii de tip contribuții definite, veți avea acces la fond la vârsta de minim 55 de ani. O dată atinsă această vârstă, aveți aceleași opțiuni ca și la alte tipuri de pensii, și anume:

  • puteți retrage toți banii;
  • puteți retrage 25% sau o altă sumă, lăsând diferența în contul de pensie;
  • puteți primi lunar o sumă;
  • puteți retrage sume mici atunci când aveți nevoie.

De reținut: nu este obligatoriu să deveniți membrul niciunei scheme de pensie privată, chiar și dacă sunteți înrolat automat de către angajator. Puteți în orice moment să vă retrageți. La fel cum puteți în orice moment să vă reînrolați sau sa aplicați pentru un alt tip de pensie. Fiecare persoană are circumstanțe diferite, iar alegerile pe care le faceți trebuie să fie făcute doar în funcție de situația dumneavoastră.

Articolele prezentate pe acest site conțin informații generale, preluate din surse oficiale. Vă recomandăm să luați legătura cu persoane specializate în aceste domenii.

Dacă dorești să discuți cu alți români pe acest subiect, te așteptăm în grupul nostru creat pe Facebook special pentru discuții despre acte în UK.

Sursă: GOV.UK și Money Advice Service

Scroll to Top