Probleme la locul de muncă – Am fost hărțuit – Ce putem face

Distribuie oriunde

Am fost hărțuit și pe baza acestei întâmplări vă ofer câteva sfaturi despre cum putem rezolva anumite probleme la locul de muncă

Lucrez în Londra. În general nu am probleme la locul de muncă cu ceilalți angajați pentru că prefer să-mi văd de treaba mea. Cu toate eforturile pe care le depun pentru a-mi face viața ușoară, există anumiți băgători în seamă. Suferă după atenție. Provoacă certuri. Fie din plictiseală, invidie sau mai ştiu eu din ce motive. Îți faci treaba liniştit şi te trezeşti cu aceşti băgători în seamă că au idei pentru tine (chiar dacă nu le ceri). Sau vorbesc despre tine la un pas distanță, ca şi cum n-ai fi acolo.  Și lista poate continua.

Nu încerc să fac pe deșteptul cu voi ca și cum aș fi vreun expert în a rezolva probleme la locul de muncă. Nicidecum. Urmează să vorbesc pe baza unei experiențe personale și vorbesc bazat pe modul înțelept prin care am observat că se desfășoară lucrurile în Anglia, Marea Britanie, UK.

De-alungul timpului am acordat atenție asupra a ceea ce se întâmplă în jurul meu. Am învățat să fac diferența între situații care trebuie trecute cu vederea și situații deraiate care nu ar trebui să se întâmple la locul de muncă.

Viața perfectă nu există! Important este cum ne raportăm situațiilor!

Hărțuit în pauză la locul de muncă

În 2021 am fost hărțuit la locul de muncă. Pentru că primesc tot felul de mesaje pe pagina de Facebook, vreau să vă povestesc un mod prin care am rezolvat această problemă.

Eram în pauză şi am vrut să ies până afară. Exact lângă uşă era un băiat care lucra pe scară. Am deschis uşa puțin câte puțin, să văd dacă aş putea să ies fără să-l mai rog să se dea jos. Dintr-o dată a început să urle. Am plecat fără să-l bag în seamă și totuși a venit după mine și a început să mă amenințe sub camerele de supraveghere ale unui local. Din respect pentru angajator și colegii de muncă care ar putea să citească, nu o să mai intru în alte detalii. Cert este că nu i-am atins scara şi chiar dacă aş fi atins-o, nu avea niciun drept să reacționeze astfel față de un coleg de muncă. Astfel că am aşteptat să treacă ziua respectivă şi seara când am ajuns acasă l-am sunat pe şef. Nu pe supervisor, ci pe şef, pentru că tocmai avusese loc o hărțuire susprinsă de camerele de supraveghere ale unui local.  I-am povestit în câteva minute cum a decurs totul, mi-a mulțumit că i-am spus şi a rămas că va avea o discuție cu băiatul. Nu știu ce i-a spus, dar i-a spus. Și-a făcut datoria de conducător și a rezolvat problema. De atunci subiectul a rămas închis şi nu am mai avut parte de nicio reacție neaşteptată din partea acestui coleg. Comunicăm rar, strict despre job şi nimic mai mult.

Scriu acest articol pentru că mulți români se confruntă cu tot felul de situații,  lucrând poate în stres continuu și nu știu ce să facă. Se îmbolnăvesc din cauza locului de muncă și nu acționează pentru a aplana conflicte / nu ia măsuri.

Dacă aveți probleme la locul de muncă, să știți că acestea nu se rezolvă prin contraziceri

De-alungul anilor, aici în Anglia, am învățat că problemele la locul de muncă nu se rezolvă prin contraziceri. Știm cum e viața în general, fiecare are punctul lui de vedere, mai corect sau mai puțin corect. Cine știe ce-ar fi ieșit dacă aș fi început să-i răspund acelui băiat. Am ales să-mi păstrez calmul și să nu scot absolut niciun cuvânt. Când doi oameni ajung să se certe, într-un fel sau altul fiecare are dreptatea lui. Nu întotdeauna, ci în general.

Citind Biblia veți descoperi în Vechiul Testament cum Dumnezeu, la început, a aşezat oameni cu înțelepciune care să conducă şi să ia decizii corecte între ceilalți. Lucru valabil şi astăzi. Dacă aveți probleme la locul de muncă să ştiți că există o ordine prin care lucrurile trebuie rezolvate. Nu încercați să vă faceți singuri dreptate pentru că s-ar putea să iasă mai rău.

Orice tip de probleme la locul de muncă TREBUIE DISCUTATE dacă vrem să fie rezolvate – exact ca la doctor

Atunci când intervin probleme între colegi sau situații care vă macină, nu aveți liniște și pace, sunteți în stres continuu:

  • Începeți prin a lua legătura cu supervisorul. Chiar dacă de multe ori sunt puși în funcții oameni care nu au experiență și n-au nicio treabă cu luatul deciziilor și conducerea, noi trebuie să ne facem partea. Luați legătura cu primul om care este aproape de voi. V-ar putea ajuta!
  • Dacă supervisorul nu face nimic și problema persistă, apelați la următorul grad.
  • Mergeți la manager şi aşa mai departe.

Trebuie să ne facem datoria și să scoatem problemele la suprafață atunci când nu suntem bine! Când suntem bolnavi, mergem la doctor pentru a remedia situațiile. Corect? Același lucru se aplică și când vine vorba despre creier! Nu așteptați să vă îmbolnăviți psihic din cauza problemelor care apar la locul de muncă. Ne afectează atât propria viață cât și viețile soților, copiilor dacă aveți! Riscăm să ajungem în situații în care să ne pierdem familiile fără ca măcar să ne dăm seama.

Tonul prin care discutăm probleme la locul de muncă este important

Asigurați-vă că aveți tonul potrivit şi că nu vă apucați să țipați la oamenii alături de care vă câştigați pâinea! Fiți oameni echilibrați atunci când vreți să discutați despre problemele pe care le aveți.

Evitați să raportați situații la secundă, situații care au loc pe neașteptate. Nu le raportați când aveți nervii încinși la maxim. Astfel puteți fi recalcitranți fără să vă dați seama și să-i puneți pe oamenii de sus în situații în care să nu știe cum să reacționeze. Dacă este posibil, lăsați orele să treacă, trageți aer în piept, analizați. Dacă este necesar, scrieți pe o foaie ceea ce simțiți. Aranjați-vă gândurile și dacă este vorba despre ceva ce nu trebuie trecut cu vederea, contactați șefii.

 

Când angajatorii / șefii nu intervin pentru a rezolva problema la locul de muncă și nimic nu se schimbă

Dacă ați încercat să aplanați conflicte și stări proaste prin care treceți din cauza poziției în care vă aflați și observați că nu se schimbă nimic, cred că a sosit vremea să schimbați locul de muncă. Există anumite situații când pur şi simplu nu merită să ne batem capul cu oameni de nimic şi trebuie să ne retragem. Am făcut asta la un moment dat în viață și pot să spun că a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o! Când oamenii care conduc nu au grijă decât de buzunarul propriu, acesta este un semn că trebuie să ne retragem. Este un semn că trebuie să facem demersurile necesare și să ne debarasăm de ei. Nu zice nimeni că trebuie să facem asta de pe o zi pe alta. Putem începe să ne orientăm spre altceva şi să ne pregătim un nou teren. Fiecare trebuie să se cerceteze pe sine şi să ia decizii!

De asemenea dacă sunteți stresați maxim la locul de muncă, cei mai mulți colegi sunt ciudați şi aveți stări neplăcute din cauza lor, e un alt semn că ar trebui să vă orientați spre altceva. Vă afectează sănătatea. Schimbați poziția, altfel riscați să vă stricați precum se întâmplă cu un măr stricat aflat într-un coş cu mere bune. Unii poate veți zice: păi unde să mă duc dacă abia am găsit şi job-ul ăsta. Ei bine, se pare că ajungem din nou la sfaturile pe care le-am postat pe Facebook în legătură cu multitasking-ul. Nu recomand nimănui să renunțe la job de pe o zi pe alta însă vă sfătuiesc să nu stagnați. Faceți demersurile necesare şi deveniți oameni multitasking dacă vedeți că asta se caută în 2022. Multitaskingul nu este o poveste, ci o realitate pe care Dumnezeu m-a ajutat să o înțeleg personal!

Anglia, UK este țara tuturor oportunităților de a face ceva în viață, de a creşte din punct de vedere profesional şi de a lansa chiar şi afaceri. Vă reamintesc că dezvoltarea personală, profesională şi spirituală nu va avea niciodată loc dacă continuăm să stăm în zona de confort. Nu putem crește dacă continuăm să ne îngropăm timpul urmărind lucruri online care pur şi simplu nu ne ajută cu nimic. Avem nevoie de înțelepciune să ne stabilim bine prioritățile și să acționăm cum se cuvine!

 

Sfaturi pentru a acționa din punct de vedere legal

Pe lângă minimul pe care vi l-am prezentat mai sus, mai există și sfaturi pentru alte situații în care este nevoie să acționăm legal. Voi edita acest articol și voi reveni cu alte informații pe această parte legală. De multe ori este necesar să luăm legătura cu experți care să se ocupe de anumite situații – cum ar fi un accident și situații în care ar trebui plătite daune.

Lasă un comentariu

Scroll to Top