Recensământ UK 2021 – Informații din SURSĂ OFICIALĂ (Census)

Ultima actualizare: martie 21, 2021 de Cosmin Ugaen

Recensământ UK 2021 – IMPORTANT PENTRU TOȚI ROMÂNII! DISTRIBUIE!

Vorbim despre Recensământ în UK 2021. Citești informații preluate direct din sursă oficială, site-ul Guvernului britanic:

 1. Ce este recensământul (CENSUS) ?
 2. Cum se procedează mai exact
 3. Ce faci dacă ești plecat din UK
 4. Cine trebuie să completeze FORMULARUL GENERAL PENTRU CASĂ
 5. Când se completează
 6. Ce spune legea
 7. Ce se întâmplă după data de 21 Martie 2021, după Ziua Recensământului
 8. Cum soliciți online codul de acces și cum completezi recensământul individual, pas cu pas
 9. Cum soliciți online codul de acces pentru FORMULARUL GENERAL PENTRU CASĂ și cum îl completezi, pas cu pas

 

Pe acest site găsești informații preluate direct din sursă oficială. Înveți gratuit despre acte, taxe și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

 

Ce este Recensământul? (Census)

Recensământul în UK (Census) este un studiu organizat de Office for National Statistics (ONS) care are loc la fiecare 10 ani și care oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor oamenilor aflați în UK. Organizațiile precum autoritățile locale și caritabile folosesc aceste informații, pe care le introducem la recensământ, pentru a face planuri și a finanța servicii de care avem cu toții nevoie, incluzând:

 • transportul;
 • educația (de exemplu se construiesc școli în anumite zone);
 • asistența medicală;
 • construirea de apartamente în funcție de creșterea populației.

Fără acest recensământ în UK, ar fi mult mai dificil ca ei să planifice toate acestea.

 

Nu vreau să te rețin prea mult dacă nu este cazul: îți spun cine nu este responsabil să completeze recensământul și cine nu trebuie să petreacă timp neapărat în citirea acestui articol până la final:

 • Nu ești responsabil să iei parte la acest recensământ dacă te afli la o adresă în UK și stai pentru mai puțin de 3 luni. În schimb, persoana care a închiriat casa unde te afli sau proprietarul, s-ar putea să îți pună câteva întrebări pentru a completa formularul pentru casa respectivă (atenție să nu oferi informații pe care nu ar trebui să le oferi despre tine);
 • Dacă locuiești în Irlanda de Nord, vizitează Northern Ireland Statistics Agency (NISRA) census website pentru a afla cum să iei parte la recensământul din Irlanda de Nord;
 • Dacă locuiești în Scoția, vizitează National Records of Scotland census website pentru a afla cum să iei parte la recensământul din Scoția – acesta va avea loc în anul 2020, din cauza pandemiei.

 

Cum se procedează mai exact la recensământ în UK

Fiecărei case din UK îi este oferit un cod unic de acces pentru a completa recensământul online. Acest cod vine acasă în plic și este pentru a introduce toate persoanele într-un FORMULAR GENERAL PENTRU CASĂ. Există situații în care mulți români nu sunt informați despre acest recensământ: plicul nu a ajuns acasă, proprietarii au luat plicul, cei din casă l-au ascuns pentru că nu vor ca anumite persoane să știe despre asta, etc.

Din fericire există opțiuni online (le voi prezenta la partea video) prin care poți face rost de:

 • un nou cod unic de acces GENERAL PENTRU CASĂ
   • ATENȚIE: dacă soliciți un nou cod unic de acces, se vor șterge toate datele care au fost introduse folosind un alt cod. Nu solicita un nou cod unic de acces dacă nu ești responsabil să completezi FORMULARUL GENERAL PENTRU CASĂ, ci solicită un cod individual. Afli imediat cine se face responsabil să-l completeze pe cel GENERAL.
 • un cod unic de acces individual ca să completezi singur
   • ATENȚIE: Chiar dacă completăm formulare individuale, cineva din casă trebuie să completeze FORMULARUL GENERAL PENTRU CASĂ folosind codul unic de acces pentru toate persoanele din casă. Imediat afli cine este responsabil să completeze FORMULARUL GENERAL PENTRU CASĂ.

Prin aceste moduri se declară toate persoanele care locuiesc în fiecare casă din UK. În general, familiile completează un singur formular, împreună, dar există foarte multe cazuri în care trebuie să completăm singuri, tot online. Imediat afli și de ce este important să completezi singur!

 

Ce fac dacă sunt plecat din UK, mai trebuie să completez sau să fiu inclus la recensământ în UK?

Dacă pe data de 21 Martie 2021 nu te afli în UK, trebuie să fii inclus în formularul de la adresa ta sau de la adresa familiei doar dacă EȘTI PLECAT PENTRU MAI PUȚIN DE 12 LUNI.

 1. Dacă există cineva la adresa ta și completează formularul casei, trebuie să te includă acolo;
 2. Dacă nu există nimeni la adresa ta, trebuie să completezi cât de repede poți, imediat ce te întorci în UK. Totuși poți să soliciți un cod și să completezi online chiar dacă ești plecat din UK:
   • Dacă ai un număr de telefon mobil UK, poți să soliciți codul prin mesaj text;
   • Dacă nu ai un număr de telefon mobil UK, poți să ceri ajutor atât prin telefon cât și prin live chat. Click aici.

 

Cine trebuie să completeze acest recensământ în UK 2021

Reponsabilitatea pentru a completa FORMULARUL GENERAL PENTRU CASĂ este a:

 • proprietarului (dacă locuiește în casă);
 • celui care a închiriat casa sau a celor care plătesc cheltuielile de întreținere a casei.

Oricine locuiește la o adresă în UK (exceptând Scoția), trebuie să completeze sau să fie inclus în recensământul casei în care se află. Fie că ești sau nu ești trecut pe contractul casei, trebuie să fii inclus la recensământ. Legea spune că avem obligația să completăm acest recensământ. Dacă nu completezi și cei din casă nu te trec în formularul general (declară informații false), riscați amendă de până la 1000 de lire + cheltuieli de judecată dacă se va ajunge acolo.

 

Ca să fii siguri că apari la recensământ, îți recomand să completezi tu singur, solicitând un cod unic de acces individual pe care îl primești prin mesaj text, pe telefon. O să îți arăt la partea video cum faci asta și cum completezi totul, pas cu pas.

Motivul pentru care îți recomand să completezi tu, este pentru că:

 • cei care au închiriat casa te pot minți;
 • proprietarul casei te poate minți.

(a)Proprietarii caselor, (b)cei care apar pe contract și (c)cei care plătesc cheltuielile pentru casă, sunt responsabili pentru completarea FORMULARULUI GENERAL PENTRU CASĂ. Totuși, aceștia îți pot spune să stai liniștit că o să te includă ei și de fapt să nu te treacă. Pot să nege existența ta iar tu să nu apari nicăieri.

Pe site este specificat că toți trebuie să fim incluși la recensământ: Fie de către cei menționați mai sus (a, b și c)  fie completând singuri solicitând un cod unic de acces individual.

Vă recomand cu tărie să vă completați singuri, individual. Nu avem garanția că dacă ne lăsăm pe mâna altora vom mai apărea la recensământ în UK. Nu știm dacă nu cumva vom fi amendați și vom întâmpina cine știe ce alte probleme, chiar dacă politica de confidențialitate spune că datele sunt protejate. Nu știm dacă vor ajunge sau nu vor ajunge, în secret, în sistemul HMRC și așa mai departe.

 

Când trebuie să completezi acest Recensământ in UK (Census)

Ziua recensământului este Duminică, 21 Martie 2021. Nu este nimic greșit dacă l-ai completat înainte de această dată. Singura chestie este că trebuie să-i informezi pe cei de la recensământ în UK despre schimbări (contactează-i dând click aici) dacă l-ai completat înainte de 21 Martie 2021 și apoi:

 • te-ai mutat la o altă adresă;
 • ai schimbat locul de muncă;
 • alte persoane din casa ta s-au mutat din / în casă.

 

Trebuie să completezi recensământul din punct de vedere LEGAL

Oferirea de informații false sau necompletarea recensământului constituie o infracțiune. Persoanele în cauză riscă amenzi de până la 1.000 de lire și să plătească alte cheltuieli de judecată.

Unele întrebări nu sunt obligatorii și nu reprezintă o infracțiune dacă nu răspundeți la ele.

 

Ce se întâmplă după data de 21 Martie 2021, după Ziua Recensământului

La finalul lunii Martie și luna Aprilie, ofițerii de recenspmânt vor trece în vizită pe la toate casele care nu au completat formularul. Aceștia vor încuraja oamenii să finalizeze recensământul și îi vor îndruma către ajutor suplimentar dacă au nevoie de el.

Este de reținut că acești ofițeri de teren nu vor solicita / nu le va fi necesar sub nicio formă / nu vor trebui niciodată să intre în casa voastră. 

Acești ofițeri se vor comporta la fel cum se comportă poștașii. Vor purta echipament de protecție personală și vor lucra în conformitate cu îndrumările guvernamentale.

 

Cum soliciți online codurile de acces și cum completezi recensământul în UK, pas cu pas

Asigură-te că ai înțeles ce am discutat în acest articol. În videoclipuri traduc toate paginile (în cauză) astfel încât să poți completa chiar dacă nu înțelegi limba engleza.

Îți arăt de la A la Z cum accesezi site-ul și cum soliciți codurile de acces pentru recensământ:

 1. Click aici pentru vedea cum soliciți codul de acces pentru a COMPLETA INDIVIDUAL (nimeni din casă nu va știi că faci asta)
 2. Click aici pentru a vedea cum soliciți codul de acces pentru a COMPLETA FORMULARUL GENERAL PENTRU CASĂ.

 

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!