Reguli noi în UK 2024 în obținerea de venituri pe platforme digitale

Distribuie oriunde

Începând cu 1 Ianuarie 2024 au intrat în vigoare noi reguli pentru a combate evaziunea fiscală în UK.

Gunvernul a publicat în trecut un document cu privire la consultarea pentru implementarea unui program numit Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) – reguli pentru platformele digitale. Aceste reguli cer platformelor digitale să raporteze detalii cu privire la veniturile vânzătorilor.

Noile reguli se vor aplica începând cu data de 1 Ianuarie 2024. Acest lucru înseamnă că platformele digitale vor începe să colecteze informații iar primul raport ar urma să fie făcut până la 31 Ianuarie 2025.

Cine va fi afectat de aceste reguli noi în UK 2024

Această măsură va afecta platformele digitale și utilizatorii acestor platforme care prestează servicii sau vând produse.

Se menționează și că Guvernul nu se așteaptă să fie afectate și persoane individuale care folosesc platformele digitale doar pentru a cumpăra.

Platformele digitale se referă la aplicații și site-uri prin care se prestează servicii cum ar fi taxi, livrări de mâncare, liberii profesioniști și chiar închirierea pe termen scurt.

Ce am înțeles eu personal cu această lege

Ca o concluzie, dacă vindeți servicii sau produse pe platforme cum ar fi eBay, Amazon, Fiverr, Uber, nu veți mai putea să ascundeți care este venitul pentru a nu plăti taxe. Platforma prin intermediul căreia veți face bani, va raporta către HMRC câți bani ați obținut. Urmând ca la închiderea de an financiar să fiți forțați de aceste împrejurări să declarați absolut toate cifrele și să plătiți suma corectă de taxe.

Cred că aici se includ și influencerii care obțin bani prin reclame automate, abonamente, etc.

Deci nu mai poți să faci bani pe platforme digitale și să nu-i declari. Dacă până acum ai fentat statul generând 1.000 de lire și nedeclarându-i ai reușit să nu plătești taxe, acum cel mai probabil vei plăti 20% din acești 1.000 de lire și vei mai rămâne doar cu 800 (asta dacă depășești pragul de aproximativ 12,500 pe an – vezi explicațiile mele despre acest prag într-un story pe Youtube).

Cred că această lege este implementată deoarece de-alungul timpului oamenii au căutat să se ascundă de sistem și să facă cât mai mulți bani, neplătind taxe. Unii lucrează la negru pentru a nu plăti taxe, alții au ajutoare sociale și lucrează la negru pentru a primi în continuare și tot așa. Oamenii au fost mereu inventivi.

Pe viitor voi mai actualiza acest articol, deci nu uita să-l salvezi dacă te interesează acest subiect.

Pentru mai multe informații pe care le preiau direct din surse oficiale, accesează lista de informare a proiectului.

Scroll to Top
×