Telefon pierdut sau furat – Ce trebuie să faci într-o astfel de situație

Ultima actualizare: februarie 27, 2021 de Cosmin Ugaen

Telefon pierdut sau furat – prin acest articol vei învăța ce trebuie să faci într-o astfel de situație neplăcută

 • Ce să faci înainte, cum te pregătești: telefon pierdut sau furat;
 • Ce trebuie să faci dacă este vorba de un telefon pierdut;
 • Ce trebuie să faci dacă este vorba de un telefon furat;
 • Cum se folosește funcția de localizare, blocare și ștergere a datelor.

 

IMPORTANT: Dacă nu ți-ai pierdut telefonul și citești doar pentru informare, tastează *#06#. Notează toate informațiile care ți se afișează pe ecran. Nu se știe când vei avea nevoie de ele!

Acest articol urmează să fie actualizat cu mai multe informații!

 

Un telefon pierdut sau furat este una dintre cele mai stresante și neplăcute situații cu care ne putem confrunta. Ți se poate întâmpla în doar câteva secunde fără ca măcar să-ți dai seama.

Printr-o astfel de situație am trecut și eu înainte de sărbători când mi-am pierdut telefonul. Mi s-a confirmat încă o dată de ce nu e bine să avem telefoane scumpe. Acum îl ai și peste câteva secunde te trezești că nu îl mai ai. Și mai plătești și o groază de bani.

Ți se poate întâmpla oricând. Fie uiți telefonul undeva, fie ți-l smulge cineva din mână pe stradă, fie mai știu eu ce se poate întâmpla.

Trebuie să te pregătești dinainte pentru un astfel de eveniment neplăcut: telefon pierdut sau furat. Sunt puse în joc date personale, conversații, fotografii, carduri și multe altele. Am fost disperat în dimineața aceea pentru că habar nu aveam ce trebuia să fac. Am început să sun în stânga și în dreapta, timpul trecea și nimic nu se rezolva.

Astfel m-am gândit să scriu acest articol în care să îți prezint câțiva pași cruciali pe care trebuie să-i faci. Asta înainte să fii nevoit să tastezi pe google disperat: ”telefon pierdut, ce fac?” și să nu știi de unde să începi.

În primul rând, în cazul în care descoperi că ți-ai pierdut telefonul sau ți-a fost furat, nu te panica! Personal, din cauză că m-am panicat și am vrut să rezolv cât mai rapid situația, am făcut greșeli. În primii pași am blocat cartela când de fapt acest pas trebuia să-l fac abia la final după ce foloseam funcția de ștergere a datelor. Pentru că am blocat cartela nu am mai avut acces la acele funcții (motivul fiind lipsa conexiunii la internet).

.Ca să poți face față cu ușurință unei astfel de situații trebuie să te informezi. Trebuie să știi dinainte cum să te pregătești! Trebuie să știi ce ai de făcut în momentul în care descoperi că ai rămas fără telefon.

Există anumite funcții care fac posibilă blocarea și localizarea telefonului sau ștergerea completă a datelor.

 

Ce să faci înainte, cum te pregătești: telefon pierdut sau furat

 1. Setează-ți o parolă pentru blocarea ecranului și autentificarea prin amprentă dacă este posibil. Evită să folosești deblocarea prin recunoașterea facială deoarece aceasta poate fi ușor păcălită;
 2. IMPORTANT: Notează-ți numărul de identificare al telefonului care se numește IMEI. Fă-i asta pentru a-l putea oferi rapid organelor de poliție în cazul în care telefonul este furat. Notează-l de exemplu pe o foaie pe care o poți ține cu tine zilnic în rucsac. Pe aceeași foaie poți nota numerele de telefon ale celor apropiați în caz de urgență. Poți afla IMEI-ul telefonului tastând: *#06#
 3. Asigură-te că ai activată funcția ”Find My Device” – ”Găsește-mi dispozitivul”. Atunci când îți conectezi telefonul / dispozitivul Android la un cont Google, această funcție este activată automat. Cu ajutorul acestei funcții gratuite vei putea să localizezi un telefon pierdut sau furat. Vei putea să îl blochezi, să afișezi un mesaj pe ecran sau să ștergi toate datele. Familiarizează-te cu acest sistem accesându-l de pe un alt telefon, calculator sau tabletă. Trebuie să te conectezi la contul Google pe care l-ai introdus pe telefonul respectiv: https://android.com/find (mai jos găsești o imagine și explicații pe baza acestui sistem);
 4. Asigură-te că ai întotdeauna activate datele mobile și locația. Dacă pierzi telefonul și nu este conectat la internet, nu vei putea să folosești aceste funcții;
 5. Poate că telefonul rămâne fără baterie și persoana care îl găsește ar fi disponibilă să ți-l înapoieze. Scrie pe o foaie unul, două numere de telefon al unor persoane apropiate și pune-o în husa telefonului.

 

Ce trebuie să faci dacă este un telefon pierdut

 1. Sună – cineva poate l-a găsit și poți negocia să ți-l înapoieze;
 2. Dacă nu reușești să iei legătura cu acea persoană, blochează telefonul folosind funcția ”Find My Device” (găsești explicații mai jos);
 3. Localizează telefonul folosind aceeași funcție și dacă reușești să faci asta, contactează poliția să te ajute pentru a-l recupera;
 4. Raportează pierderea sau furtul la poliție. Vei avea nevoie de numărul lor de referință dacă vrei să contactezi asigurarea;
 5. Schimbă-ți parolele de la internet / mobile banking, email, cont de facebook, instagram, alte rețele de socializare și aplicații;
 6. Contactează operatorul de telefonie. Dacă de exemplu ai un contract, raportează imediat. EE, O2, Three, Virgin Media și Vodafone s-au înscris la o limită de răspundere pentru £100, ceea ce înseamnă că vei fi responsabil să plătești pentru primii £100 din factură dacă telefonul este pierdut sau furat. Acest lucru are loc doar dacă raportezi telefonul ca pierdut sau furat în primele 24 ore. S-ar putea să fii în continuare responsabil pentru orice apeluri inițiate până ce raportezi telefonul ca pierdut sau furat.
 7. Dacă consideri că nu mai ai șanse să recuperezi telefonul și nici nu te mai interesează:
 •  dacă telefonul este încă pornit și conectat la internet, folosește ultima funcție de la ”Find My Device” și șterge toate datele din telefon;
 • contactează operatorul de telefonie și solicită bararea / blocarea cartelei. Ulterior aceștia îți vor trimite acasă o nouă cartelă cu același număr de telefon.

 

Pe acest site găsești informații preluate direct din sursă oficială: GOV.UK. Înveți gratuit despre acte, taxe și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

 

Ce trebuie să faci dacă este un telefon furat

Trebuie să raportezi furtul telefonului la poliția locală cât de repede poți apelând 101 sau mergând la sediu. Dacă ți-a fost furat telefonul și nu ai apucat să-ți notezi IMEI-ul:

 • poți să găsești IMEI-ul pe cutia originală a telefonului;
 • poți să faci rost de IMEI-ul telefonului apelând operatorul tău de telefonie.

Acest IMEI este numărul de identificare al telefonului tău și trebuie să-l comunici poliției. Nu uita să îți notezi numărul de referință al cazului – vei avea nevoie de el dacă vrei să contactezi asigurarea.

După ce raportezi furtul, încearcă să te folosești de funcția ”Find My Device” – ”Găsește-mi dispozitivul” (explicații mai jos). Dacă nu reușești să faci nimic prin această funcție, nu-ți mai rămâne decât să barezi / blochezi cartela. Acest lucru se realizează contactând operatorul de telefonie.

 

Telefon pierdut în metrou sau în autobuz

În cazul în care îți pierzi telefonul în metrou sau în autobuz, poliția nu intervine. Există un formular pe care trebuie să îl completezi. Cei de la Transport te vor contacta dacă persoana care ți-a găsit telefonul l-a returnat. Click aici pentru a accesa formularul.

De asemenea poți să folosești funcția ”Find My Device” – ”Găsește-mi dispozitivul” (explicații mai jos).

La fel ca și în cazul furtului, trebuie să știi care este IMEI-ul telefonului atunci când îl declari pierdut.

Dacă ți-ai pierdut telefonul, fă-i rost de IMEI-ul acestuia prin pașii pe care i-am menționat deja mai sus.

 

 

În curând vă voi prezenta vizual pe canalul de youtube cum funcționează sistemul de localizare, blocare și ștergere a datelor.

Folosirea funcției Google: ”Find My Device” – ”Găsește-mi dispozitivul”

Telefon pierdut sau furat recuperare google

1. ”Play Sound” în cazul în care ți-ai pierdut telefonul în casă. Acesta va suna pentru 5 minute chiar dacă este trecut pe modul silențios;

2. ”Secure Device” în cazul în care telefonul nu este pierdut în casă. Această opțiune blochează telefonul, afișează pe ecran un mesaj pe care îl dorești și te deloghează de pe contul Google. Vei fi capabil să localizezi telefonul după ce folosești această funcție. Dacă folosești Google Pay, folosind această funcție previi situațiile neplăcute în care persoana care a găsit telefonul face anumite plăți;

3. ”Erase Device” ca o ultimă soluție dacă ți-ai pierdut telefonul și nu mai ai șanse să-l recuperezi. După folosirea acestei opțiuni nu vei mai putea să localizezi telefonul. Folosește această opțiune ca o ultimă soluție deoarece aceasta va șterge toate datele de pe telefon.

Dacă persoana respectivă oprește telefonul, nu vei putea face nimic până când există o conexiune la internet. Din fericire telefoanele Samsung beneficiază de un sistem mai avansat care include mai multe funcții decât cele oferite de Google. Prin folosirea sistemului Samsung se poate preveni ca telefonul să fie oprit. În acest caz, oprirea telefonului se poate face doar dacă persoana respectivă îl desface și scoate bateria.

Telefonul Samsung trebuie să fie conectat la un cont Samsung pentru ca sistemul să poată fi accesat.

Telefon pierdut sau furat recuperare samsung

 

 

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!