Unde faci testul Covid in UK, tipuri de teste și informații generale

Timp de citire: 8 minute

Ultima actualizare: februarie 27, 2021 de Cosmin Ugaen

Informații generale despre testele Covid-19 și unde faci testul Covid in UK

În cadrul acestui articol afli unde faci testul covid in UK și câteva îndrumări cu privire la diferitele tipuri de testare a coronavirusului (COVID-19) disponibile. Afli inclusiv ce tipuri de test ar trebui utilizate, când și ce ar trebui să făcut atunci când primești un rezultat al testului.

Efectuarea unui test pentru identificarea coronavirusului (Covid-19), implică extragerea unei probe cu ajutorul unui mic ‘dispozitiv’. Acest dispozitiv este mai exact un tampon (o bucată mică de material moale), absorbant, pe un băț de plastic, care este folosit pentru a extrage o probă din nasul și gâtul unui pacient.

 

Pe acest site găsești informații preluate direct din sursă oficială: GOV.UK. Înveți gratuit despre acte, taxe și noul sistem din UK care a intrat în vigoare după Brexit, când UK a părăsit Uniunea Europeană. Dacă ești interesat, click aici și accesează ghidul, lista cu întrebări și răspunsuri pe înțelesul tuturor.

 

Câte tipuri de teste COVID-19 există?

Există trei tipuri de teste COVID-19:

 • teste genetice PCR (sau moleculare);
 • teste antigen (LFDs);
 • teste anticorpi.

În continuare voi prezenta mai multe detalii despre fiecare tip de test și spre final unde faci testul Covid in UK.

1. Testele genetice PCR (moleculare):

 • se efectuează prin colectarea unei probe faringo-nazale iar  rezultatele se obțin în 48 de ore;
 • includ testul reacţiei de unire și aranjare a atomilor în moleculă cu o transcripţie inversă (RT-PCR – Real Time PCR) – identifică acidul ribonucleic (ARN) din salivă;
 • acuratețea testului este foarte mare;

De regulă, acest tip de test este gratuit la NHS. Se poate face și la centre private însă prețul este destul de ridicat. Poate costa chiar și £80.

Cum se interpretează rezultatul testelor genetice PCR 

 • persoanele care sunt testate pozitiv la testul RT-PCR pot avea o infecţie activă sau păstrează resturi ARN viral după ce au fost infectate în trecut;
 • cum nu se poate face mereu distincţie între cele două situaţii, chiar dacă prezintă sau nu simptome, trebuie să se ia in considerare că poate răspândi infecţia.

Ce se recomandă după efectuarea testului genetic PCR

 • dacă testul este negativ, este recomandat ca persoana respectivă să respecte măsurile de distanțare socială;
 • dacă testul este pozitiv, este indicat ca persoana să se izoleze la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile,  de asemenea toate persoanele cu care a avut contact, urmând să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Să nu uităm însă că există posibilitatea obținerii unui rezultat fals negativ sau fals pozitiv!

Unde faci testul Covid in UK de tip: genetic PCR

Testele tip PCR sunt folosite numai în cadrul serviciului NHS ‘Test and Trace’ de către specialişti, atunci când o persoană prezintă simptome, sau în centre de testare ori când este posibil la domiciliul persoanei în cauză.

Aceste teste se adresează persoanelor care prezintă următoarele simptome: febră, tuse persistentă, pierderea gustului sau mirosului. Spre final găsești un link către lista cu centre de testare.

 

2. Testele antigen LFDs:

 • este cel mai nou tip de testare şi este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19;
 • se efectuează prin recoltarea unei secreţii faringo-nazale;
 • timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de 99.9%, o sensibilitate de 90.32% şi un acord general de 97.8%;

Prețul unui astfel de test pornește de la £30. Se poate face și gratuit pentru LTD sau organizații cu peste 15 angajați.

Cum se interpretează rezultatul

 • acest tip de test poate indica infecţia în faza acută a bolii, acest lucru fiind valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă.
 • dacă testul este pozitiv, se recomandă efectuarea unui test PCR.

Ce se recomandă după efectuarea testului

 • dacă testul este negativ, desigur, se recomandă respectarea măsurilor de distanțare socială;
 • dacă testul este pozitiv, aşa cum s-a menționat mai sus, se recomandă imediat efectuarea unui test tip PCR şi dacă acesta este pozitiv, se va efectua izolarea persoanei la domiciliu pentru 10 zile începând cu ziua în care s-a efectuat testul şi desigur, a tuturor celor care au fost în contact cu persoana respectivă, pentru 14 zile.

Unde faci testul covid in UK de tip: antigen LFDs

Locațiile unde se desfăşoară testarea pot fi diferite, de la şcoli şi universități până la locul de muncă în anumite cazuri şi de asemenea în cadrul unor centre de testare acreditate de NHS. Mai jos vei găsi listele cu centre de testare.

Cine poate efectua acest tip de test

De obicei, acest tip de test poate fi efectuat mai ales de către persoanele asimptomatice, se adresează mai ales personalului din azile, învățământ, etc.

 

3. Testele IGG/IGM

 • sunt rapide și bazate pe o probă de sânge;
 • pun în evidență eventuala prezențãnță a anticorpilor-aceştia se formează la o săptămână de la infectarea cu Covid-19, prin urmare nu reprezintă un diagnostic precoce;

Interpretarea rezultatului: acest tip de test ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecție.

Ce se recomandă după efectuarea testului IGG/IGM

Pentru că acest tip de test ne poate confirma sau infirma prezența infecției, înseamnă că nu se poate identifica pacientul bolnav în primele şapte zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simptomatică sau cu o simptomatologie mai acută.

Unde faci testul covid in UK de tip IGG/IGM

Aceste tipuri de teste sunt folosite în cadrul NHS, dar şi în sistem privat de către specialişti şi numai în anumite situații. Imediat găsești link către lista cu centre de testare.

 

Care sunt măsurile impuse de autoritățile din România şi de cele din UK, Regatul Unit, dacă intenționați să călătoriți într-una din cele două țări?

Măsurile impuse de autoritățile din România 

În baza Hotărârii Consiliului Național pentru Situații de Urgență nr. 4/18.01.2021, începând cu data de 19.01.2021, au intervenit câteva modificări privind condițiile de călătorie dinspre Marea Britanie către România.

Astfel, trebuie prezentat un test negativ tip PCR SAU antigen efectuat cu cel mult 48 ore înainte de a intra în România şi, autoizolarea la domiciliu pe o perioadă de 14 zile de la data intrării pe teritoriul țării noastre. De asemenea, este necesară completarea formularului de călătorie la https://chestionar.stsisp.ro/.

Cine nu trebuie să prezinte acest test?

Persoanele care nu necesită un test negativ sunt următoarele:

 • persoanele care pot face dovada efectuării vaccinului, cu cel puțin zece zile înainte de a intra în România, atât prima cât şi a doua doză;
 • persoanele care pot dovedi că au fost infectate cu virusul COVID-19 în ultimele 90 zile dar nu mai devreme de 14 zile înainte de a intra pe teritoriul național.

Cine este scutit de la efectuarea perioadei de carantină?

Persoanele scutite de carantină sunt următoarele:

 • persoanele care pot demonstra că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 zile dar nu mai devreme de 14 zile înainte de intrarea în România;
 • persoanele care pot dovedi că li s-a efectuat vaccinul cu cel puțin 10 zile înainte de intrarea pe teritoriul României, atât prima cât şi a doua doză.

Cei care pot dovedi că au fost ‘contact apropiat’ al unei persoane testată pozitiv cu virusul COVID-19, dar care pot prezenta un certificat negativ înainte de intrarea pe teritoriul României, pot ieşi opțional din carantină, după 10 zile, doar dacă sunt testați negativ din nou în a 8-a zi de autoizolare.

Persoanele care pot să dovedească caracterul de urgență al călătoriei pot fi scutite de la efectuarea perioadei de carantină doar în baza unor documente justificative. Exemple:

 • participarea la evenimente familiale legate de naștere;
 • căsătorie sau deces;
 • preschimbarea unor documente de identitate;
 • deplasări pentru intervenții sau tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare;
 • părăsirea țării, etc.

Mai nou, conform Hotărârilor Consiliului Național pentru Situații de Urgență nr. 6 şi 7 din 04.02.2021, începând cu data de 12 februarie, orele 00:00, vor fi impuse noi măsuri cu privire la condițiile de călătorie spre România. 

Astfel, la intrarea în România se acceptă DOAR prezentarea unui test tip RT-PCR, dar nu mai vechi de 72 ore, şi mai mult, 14 zile de carantină la domiciliu. De asemenea, este necesar să completați formularul de călătorie la https://chestionar.stsisp.ro/.

Cine nu trebuie să efectueze acest test

Persoanele scutite de efectuarea acestui test sunt următoarele:

 • persoanele care pot dovedi că au avut ambele doze de vaccin, dar cu cel puțin 10 zile înainte de intrarea în România;
 • copiii până în 3 ani.

Cine este scutit de carantină?

Persoanele/categoriile scutite de carantină sunt:

 • persoanele care pot face dovada efectuării vaccinulului împotriva virusului Covid-19, obligatoriu ambele doze, şi dacă au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a doua doze;
 •  persoanele care au fost în contact direct cu o persoană infectată cu Covid-19, dar cărora li s-a administrat vaccinul, iar a doua doză a fost efectuată cu cel puțin 10 zile înainte de a intra în contact cu persoana infectată;
 • persoanele confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile, anterior intrării în România, acest lucru trebuie dovedit printr-un document medical și pentru care trebuie să fi trecut minim 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară;
  •conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, diplomații, persoanele în interes de serviciu, conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, piloții, etc.

 

Important:

 • Se poate întrerupe carantina dar, doar în situații de urgență, acestea vor fi analizate şi aprobate de către Direcția de Sănătate Publică din zona de domiciliu sau zona unde se efectuează carantina.
 • Trebuie făcută dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării primei şi celei de a doua doze printr-un document emis de unitatea sanitară care l-a administrat!
 • Persoanelor venite din Marea Britanie, nu li se aplică exceptarea de la carantina la domiciliu obligatorie, dacă vizita în România este mai scurtă de 3 zile, dar se poate întrerupe carantina pentru călătoria în altă țară.

Aceste măsuri se aplică tuturor țărilor din lista galbenă, printre care şi UK, Regatul Unit.

 

Măsurile impuse de autoritățile din UK, Regatul Unit

Dacă intenționați să veniți în UK, începând cu data de 18 ianuarie trebuie să:

 • prezentați un test Covid negativ, nu mai vechi de 3 zile;
 • să completați ‘passenger locator form‘ cu 48 ore înainte de intrarea în Regatul Unit;
 • sunt acceptate testele PCR sau LAMP;
 • rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limba engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri;
 • să oferiți toate detaliile despre dumneavoastră, ca, nume, adresa unde o să vă izolați, număr de telefon, etc;
 • să vă izolați la domiciliu pentru 10 zile.

Persoanele exceptate de la aceste măsuri sunt:

 • copiii sub 11 ani;
 • transportatorii, echipajele de orice tip;
 • urgențele medicale, etc.

 

Mai nou, din discursul domnului ministru al sănătății, Matt Hancock, reiese că, de la data de 15 februarie vor fi aplicate noi măsuri, mai drastice, la intrarea în Regatul Unit.

Important:

 • Se doreşte ca toți călătorii internaționali care intenționează să intre în Marea Britanie, înainte de a călători, trebuie să prezinte un test tip PCR şi, adițional, se vor mai testa în ziua a 2-a şi a 8-a a perioadei de carantină. Testele vor fi programate pe un portal online care va fi pus la dispoziție începând cu data de 11.02.2021.
 • Dacă vreunul dintre cele două teste adiționale va fi pozitiv, atunci perioada de carantină se va prelungi cu încă 10 zile de la data efectuării testului şi desigur, se va oferi tratament gratuit de către NHS, dacă este necesar.
 • Persoanele care efectuează carantina la domiciliu şi care doresc scurtarea perioadei de carantină, pot încă opta pentru acel test suplimentar, aşa-zisul „test-to-release”, în ziua a 5-a, dar acesta va fi adițional celorlalte două teste obligatorii.

 

Care sunt pedepsele pentru cei care nu respectă legea?

Pentru cei care se gândesc să încalce legea, amenzile sunt foarte mari, de la £1000 la £10000, şi chiar se poate risca închisoarea pe o perioadă de până 10 ani:

 • persoanele care nu efectuează primul test obligatoriu-£1000;
 • persoanele care nu efectuează al doilea test obligatoriu-£2000;
 • persoanele care nu respectă carantina-£5000-£10000;
 • persoanele care ascund faptul că au venit în Regatul Unit din una din țările din zona roşie-închisoare de până la 10 ani.

Gândiți-vă bine dacă într-adevăr este necesar să călătoriți către Marea Britanie, ținând cont de noile măsuri impuse de guvernul britanic şi de costurile ridicate pentru a efectua călătoria!

 

Îndrumări pentru teste – unde faci testul Covid in UK

 

De altfel, mai mulți furnizori din lista de mai sus pot fi găsiți și în interiorul sau în apropierea următoarelor aeroporturi:

Edinburghhttps://www.expresstest.co.uk/edinburgh/
Heathrowhttps://www.heathrow.com/at-the-airport/fly-safe/covid-19-test
Lutonhttps://www.london-luton.co.uk/testing
Stanstedhttps://www.stanstedairport.com/coronavirus/departure-testing/
Gatwickhttp://www.mediacentre.gatwickairport.com/press-releases/all/2020-11-20-new-covid-19-screening-service-launches-at-gatwick-airport.aspx
Birminghamhttps://www.eastmidlandsairport.com/coronavirus/departure-testing/
Manchesterhttps://www.collinsongroup.com/en/covid-19-testing/

 

Dacă dorești să discuți cu alți români pe acest subiect, te așteptăm în grupul nostru de facebook creat special pentru discuții despre acte în UK: https://www.facebook.com/groups/1116475498697752

 

Acest articol este informativ. Echipa site-ului face tot posibilul pentru a prezenta cât mai clar informațiile. Proprietarul site-ului nu răspunde pentru utilizarea informațiilor prezentate pe acest site.

Sursă: gov.uk-types and uses of coronavirus testes, travel update,

 

Distribuie pe orice rețea de socializare (butonul portocaliu) !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?