Cetățenie britanică – Criterii de eligibilitate pentru a deveni cetățean britanic

Ultima actualizare: februarie 27, 2022 de Cosmin Ugaen

Descoperă cine poate să obțină cetățenie britanică, care sunt condițiile de eligibilitate

Există mai multe căi prin care putem obține cetățenie britanică, bazat pe circumstanțele fiecărei persoane în parte. Dacă descoperi că ești eligibil să devii cetățean britanic prin mai multe căi, poți să alegi singur ce cale să folosești.
Este de reținut că atunci când aplici, ai nevoie de permisiune pentru a sta în UK până primești cetățenia. Permisiunea trebuie să fie validă până în momentul ceremoniei.
Dacă ai pre-settled status, settled status sau ILR, înseamnă că ai permisiune de a sta.

 

Mai am multe informații pentru tine, pentru că desfășor un proiect împotriva corupției din Anglia, Marea Britanie, UK. Proiect prin care ofer ajutor gratuit românilor, explicând sistemul pe înțelesul tuturor. Dacă ești interesat să înveți multe alte lucruri despre acest sistem, click aici și verifică lista extrem de importantă în care așez toate subiectele pe care le abordez.

 

Cetățenie britanică dacă deții ILR – indefinite leave to remain 

De obicei, putem aplica pentru ILR după ce locuim 5 ani în UK. În această perioadă de 5 ani sunt necesare cel puțin 6 luni de prezență în UK în fiecare an.

Ca să aplici pentru cetățenie britanică având ILR, de obicei trebuie să fi locuit în UK pentru 12 luni din momentul în care ai obținut ILR. Mai multe informații în limba engleză găsești în sursa oficială dând click aici.

 

Dacă ești căsătorit sau ești într-un parteneriat civil cu un cetățean britanic

Ca să aplici pentru cetățenie britanică în calitate de soț sau partener civil al unui cetățean britanic, trebuie să fi locuit în UK în ultimii 3 ani.

Pe lângă acest lucru, trebuie să deții una dintre:

  • settled status prin EU Settlement Scheme
  • statut ILR – Indefinite leave to remain
Dacă te încadrezi, ești eligibil să aplici pentru cetățenie britanică imediat.

Cetățenie britanică dacă deții ”settled status”

Având ”settled status”, de obicei poți să obții cetățenie britanică dacă ai locuit în UK pentru 12 luni din momentul în care ai obținut acest statut.

Sistemul anunță că nu mai putem aplica pentru cetățenie britanică bazându-ne pe faptul că am avut rezidență permanentă înainte de a obține settled status.

Poți totuși să aplici pentru settled status prin EU Settlement Scheme dacă încă nu ai făcut-o și ești eligibil. Apoi, cu settled status, poți să aplici pentru cetățenie.

Pentru cei mai mulți, termenul limită de a aplica la EU Settlement Scheme a fost 30 Iunie 2021 dar încă se pot face aplicații. Am explicat aproape tot sistemul, inclusiv cum se aplică pentru pre-settled sa usettled status după 30 Iunie 2021 în articolul de aici.

 

Nu obții automat cetățenie britanică dacă ai fost născut în UK

Depinde când ai fost născut și de circumstanțele părinților la vremea respectivă.

S-ar putea să poți aplica pentru cetățenie dacă ai fost născut în UK. Mai multe informații la acest punct se găsesc în sursă oficială: https://www.gov.uk/apply-citizenship-born-uk

 

Alte căi prin care s-ar putea să fii eligibil să devii cetățean britanic

S-ar putea să poți deveni cetățean dacă:

 

Informațiile prezentate în acest articol sunt preluate direct din sursă oficială, site-ul Guvernului britanic. Le găsești în limba engleză pe link-ul de aici.

Spre finalul anului 2022 voi crea material de la A la Z despre cum se aplică pentru cetățenie britanică. În acea perioadă voi începe să fac și eu demersurile necesare și voi explica tot procesul prin care trec.

Lasă un răspuns

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!