Probleme la vamă în Anglia, UK – Români respinși și sfaturi utile

Ultima actualizare: martie 24, 2022 de Cosmin Ugaen

Tot mai multe probleme și cazuri cu români respinși la vamă în Anglia, Marea Britanie, UK

Am primit multe mesaje în ultimele săptămâni, pe pagina de Facebook, despre probleme cu care se confruntă românii la vamă în Anglia, UK.  Pe baza experienței pe care am acumulat-o și continui să acumulez, prin acest articol vă ofer sfaturi de care este bine să țineți cont înainte de a ajunge la vamă / înainte de a pleca în călătorie spre Anglia, UK. Astfel știți ce ați putea face pentru a evita problemele. În primele secțiuni prezint cazuri cu români respinși la vamă și în ultima secțiune găsiți sfaturile (nu sunt sfaturi legale, ci bazate pe ceea ce au povestit românii). Vă recomand să citiți absolut toate cazurile pentru a înțelege câteva dintre situații și cum anume ați putea evita să fiți respinși. Voi continua să actualizez acest articol pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine cum stă treaba. Vă recomand să îl salvați și să îl verificați înainte să călătoriți.

 

Cazul 1 – Cuplu despărțit / probleme la vamă în Anglia, UK

Afișez mesajul pe care l-am primit / cazul unui cuplu care a fost ”despărțit” la vamă. Pe el l-au lăsat să intre, pentru că avea settled status, însă pe ea au respins-o și au trimis-o înapoi în România.

Salut Cosmin
Am tot văzut videoclipuri cu tine pe Facebook și pe YouTube. Am ajuns și eu în situația de a cere un sfat de la cineva care se pricepe. Am întrebat contabili și oameni care se pricep dar vreau și părerea ta te rog.
Pe 29 octombrie am venit în Anglia cu prietena mea. Eu am trecut fără probleme pentru ca am settle dar pe prietena mea a oprit-o și a trimis-o în România. Am luat legătura cu contabili sa ii fac pre settle dar nu sa bagat nimeni. Am continuat cu o firma de imigrari care au aplicat de rezidență la costul de 600£. Am terminat aplicația saptamana trecuta marți. Întrebarea mea este dacă prietena mea poate sa revină în Anglia cu dovada de aplicare ținând cont și ca are o ștampilă pe pașaport. Îți mulțumesc pentru timpul acordat sănătate multa!!

Să vă spun cu alte cuvinte povestea cupului care a fost ”despărțit”, a întâmpinat probleme la vamă în Anglia, aeroportul Luton

Ca să fie ușor de explicat, o s-o numesc pe fată, Antonia.

Să recapitulăm. Antonia

 • nu avea pre-settled / settled status
 • nu avea o cerere în procesare
 • nu deținea alte documente care să demonstreze o rezidență sau drepturi în UK
 • a fost respinsă la vamă când a încercat să treacă în același timp cu prietenul ei care deținea settled status
 • vrea să știe dacă mai poate să revină în Anglia ținând cont că acum a aplicat, așteaptă răspunsul pentru pre-settled / settled status și de asemenea are o ștampilă pe pașaport.

În primul rând, ștampilele care apar pe pașapoarte sunt diferite. De exemplu pot să reprezinte faptul că

 • ați fost respinși la vamă și că mai puteți intra (vezi imagine cu această ștampilă mai jos, la secțiunea cu ștampile)
 • ați fost respinși iar acum aveți interdicție de a mai intra în UK până la o anumită dată
 • treceți vama și vă informează despre o anumită dată la care trebuie să părăsiți țara

etc.

În cazul Antoniei, ștampila a reprezentat o simplă respingere la vamă. Când i-au respins intrarea, a primit o foaie prin care au informat-o că nu vor să o lase să treacă din cauza declarațiilor făcute / circumstanțelor personale. Prietenul avea settled status și Antonia nu avea. Nu avea nici aplicație în procesare. Ofițerii au tras concluzii pe baza circumstanțelor personale, scriind că au motive bine întemeiate pentru care să creadă că Antonia ar putea să intre și să rămână alături de el pe o perioadă nedeterminată, motiv pentru care nu au lăsat-o să treacă vama.

Ce s-a întâmplat diferit la vamă către Anglia, a doua oară, când Antonia a reușit să treacă fără probleme

Mai sus am prezentat cu bulină circumstanțele prin care Antonia a fost respinsă la vamă. În această secțiune vorbesc despre circumstanțele în care s-a aflat Antonia a doua oară, când a reușit să treacă vama cu bine.

 • avea o cerere în procesare pentru pre-settled / settled status
 • a prezentat la vamă un pașaport biometric cu care a aplicat
 • a trecut singură, fără să mai fie însoțită de prietenul ei

Deși a trecut cu bine, de această dată i-au pus două ștampile pe pașaport:

 • Nu are drept de muncă și beneficii
 • Ștampilă cu data la care trebuie să părăsească țara. I-au dat un termen scurt reprezentând data la care avea biletul de întors

 

Cazul 2 – român cu contract de muncă, fără viză, respins de două ori la vamă

Un român a fost respins la vamă de două ori și i s-a pus ștampilă pe pașaport. Din nou, ștampila reprezintă o simplă respingere și nu afișează o interdicție. În mesajele primite din partea familiei, sunt specificate următoarele lucruri:

 • nu avea viză
 • la prima respingere a avut un contract de muncă
 • la cea de-a doua respingere s-a angajat la o anume firmă care se ocupă cu transport persoane

Concluzie: a fost respins pentru că nu avea drept de muncă în UK. Dreptul de muncă în UK NU POATE FI REPREZENTAT de un contract de muncă sau de National Insurance number. Acestea două nu reprezintă faptul că avem drept de muncă!

Dreptul de muncă în UK / Regatul Unit poate fi reprezentat de:

 • pre-settled sau settled status
 • un statut de imigrare valid, care îți permite să muncești
 • Skilled Worker Visa – viză pentru a munci legal – click aici pentru videoclipul în care am explicat demersurile pentru această viză
 • alte tipuri de documente care certifică o rezidență permanentă.

 

Cazul 3 – domnișoară cu aplicație pre-settled în procesare, trimisă înapoi în România din aeroportul Luton

A prezentat în aeroport certificatul pe care l-a primit în urma faptului că a aplicat pentru pre-settled: COA – Certificate of Application. Deși acest certificat spune că avem drepturi în UK, că putem locui, munci, studia, închiria, folosi sistemul de sănătate, călătorind spre și în afara UK, ofițerii vamali i-au respins intrarea. Am stat de vorbă cu ea pentru a înțelege de ce totuși nu au lăsat-o să intre.

Fratele a sunat la imigrări și aceștia i-au spus că totul ar fi în regulă, că domnișoara ar putea să intre. Indiferent de ce i-au transmis de acolo, i-a fost respinsă intrarea în UK și consider că nu a fost o întâmplare.

Înainte să tragem niște concluzii, hai să vedem care au fost circumstanțele personale la momentul în care a dorit să intre în Anglia:

 • nu mai fusese niciodată
 • a declarat că vine în vizită pentru 2 săptămâni
 • a declarat că fratele ei va încerca să o ajute să-și găsească un job
 • a aplicat pentru pre-settled status prin intermediul unui gardian și nu a inclus evidențe care să demonstreze relația

Concluzie / motive pentru care, eu personal, consider că i-au respins intrarea:

 • Aplicația a fost făcută greșit. Domnișoara mi-a transmis că nu i-au fost solicitate evidențe când a aplicat. Totuși în sistemul pentru pre-settled / settled status am găsit scris că atunci când aplicăm prin intermediul unui gardian sau unui membru al familiei, trebuie să adăugăm evidențe pentru a demonstra relația.
 • Probabil sistemul a verificat aplicația și a descoperit că deși este legată de un membru al familiei, nu există evidențe la mijloc. Probabil au considerat că a aplicat doar ca să reușească să treacă vama folosindu-se de certificatul de aplicare.
 • nu ar fi trebuit să aibă intenții de a-și găsi job, pentru că încă nu avea drept de muncă

 

Cazul 4 – român în calitate de vizitator, respins la vamă pentru a doua oară

Prima oară a fost respins la vamă în data de 10 Noiembrie, deoarece a declarat că vine să muncească. Acest român nu deținea documente și din cauză că nu s-a informat a cam dat-o în bară.

Pe data de 5 August i-au refuzat cererea pentru Settled Status și din nou o cerere refuzată pe data de 16 Septembrie.

Sistemul notează situațiile prin care trecem și declarațiile pe care le facem

Sistemul a notat toate aceste lucruri. Când a încercat să treacă a doua oară în calitate de vizitator, i-au respins intrarea pe baza circumstanțelor personale. Ofițerul a văzut tot istoricul, a observat care au fost intențiile lui de la bun început. A văzut că a încercat să vină pe 10 Noiembrie să lucreze.

A doua oară ar fi putut să intre dacă cunoștea legea și oferea răspunsuri satisfăcătoare. La vamă i-au înmânat și o scrisoare în care i-au spus cam din ce motive este respins a doua oară. Nu avea nici bilet de întoarcere și toate aceste lucruri l-au făcut pe ofițer să se gândească că acest român ar vrea să rămână pe termen lung.

 

Cum arată ștampilele puse pe pașapoarte și ce reprezintă

1: Probleme la vamă ștampilă pașaport Anglia

Această ștampilă simplă reprezintă o respingere la vamă, fără interdicție de a mai intra în UK. Persoana în cauză a fost respinsă din cauza declarațiilor / circumstanțelor personale.

2: Probleme vamă Anglia UK Ștampilă Pașaport

Aceste două ștampile sunt primite de un român care a fost lăsat să treacă vama în Anglia dar căruia i s-a pus termen limită pentru a părăsi țara până la data de 24 Noiembrie 2021.

Voi reveni cu mai multe exemple de ștampile.

 

Sfaturile pe care le dau cu privire la vamă, la intrarea în Anglia, Marea Britanie, UK după BREXIT

 1. Țineți cont că există români care au fost respinși la vamă și apoi au trecut cu bine. Țineți cont că există români care au fost respinși de mai multe ori.
 2. Trecerea depinde și de ofițerii peste care dați la vamă. Există situații când pur și simplu ajungeți în vamă și nu vă întreabă nimeni nimic.
 3. Nu-i interesează pe ofițerii vamali dacă aveți contract de angajare. Dacă vreți să intrați pentru a munci, trebuie să aveți drept de muncă, după cum am discutat mai sus!
 4. Dacă vreți să intrați ca vizitatori, ar fi bine să prezentați la vamă și biletul de întoarcere. Există români cărora le-au fost înmânate scrisori la respingere prin care ofițerii le-au scris inclusiv despre faptul că nu există un bilet de întoarcere, deducând de aici că nu ar avea planuri să mai părăsească țara.
 5. Evitați să intrați pe bază de buletin. Folosiți un pașaport biometric. Vă reamintesc că începând cu data de 1 Octombrie 2021 mai pot să intre pe bază de buletin doar cei care dețin pre-settled sau settled status sau un alt document care certifică o rezidență permanentă.
 6. Nu vă apucați să oferiți explicații dacă nu vă pune nimeni întrebări. Așteptați să fiți întrebați și răspundeți scurt și la obiect.
  • Prima chestie pe care ar trebui să o menționați este faptul că dețineți pre-settled / settled status sau un alt document care demonstrează că aveți drepturi în UK
  • A doua chestie, dacă prima nu este valabilă, menționați dacă există o aplicație în procesare / dacă așteptați răspunsul la pre-settled sau settled status
  • Dacă nu vi se aplică primele două, legea spune că în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene putem să intrăm ca vizitatori pentru maxim 6 luni
 7. Există români care au întâmpinat probleme chiar dacă dețineau pre-settled / settled status sau aveau o aplicație în procesare. Dacă de exemplu ați aplicat individual pentru pre-settled / settled status, puteți să păstrați dovezile în geantă, doar în caz că apar probleme și nu vă lasă să treceți. Le demonstrați că ați aplicat pentru că voi chiar erați eligibili.
 8. Țineți cont că puteți fi respinși chiar dacă dețineți pre-settled / settled status. Pot apărea probleme dacă ați făcut învârteli prin sistem, ați recuperat taxe ilegal, v-ați dat datele personale pe mâna cui nu trebuia, etc. Nu știm 100% motivele. Ceea ce știu clar este că români cu statut de rezidenți au fost respinși la vamă. Fiecare trebuie să se cerceteze pe sine și să ia în considerare aceste posibilități atunci când doreşte să intre în Anglia, Marea Britanie, UK.
 9. Dacă la vamă vi se pune ștampilă precum că aveți voie să stați doar până la o anumită dată, asigurați-vă că părăsiți țara până la data respectivă. Altfel s-ar putea să aveți probleme și să vă pună interdicții pe cine știe câți ani. Mai există și ideea că poate vi se oferă un termen dar între timp vi se acceptă cererea de pre-settled și settled status. În aceste cazuri ar fi posibil să puteți rămâne, pentru că deveniți rezidenți legali, rezidenți cu drepturi în UK. Vă recomand ca pentru orice neclarități în baza circumstanțelor personale să solicități un răspuns clar de la Home Office. Pe acest site nu găsiți informații din partea unei entități legale, ci din partea unui român care face research și vă atrage atenția asupra problemelor din UK.

 

Mai am multe informații pentru tine, pentru că desfășor un proiect împotriva corupției din Anglia, Marea Britanie, UK. Dacă ești interesat să înveți multe alte lucruri despre acest sistem, inclusiv cum obții acte gratuit, click aici și verifică lista în care așez toate subiectele pe care le abordez.

Lasă un răspuns

Psst. Am creat și un grup pe Facebook dacă ai nevoie de mai mult ajutor în privința sistemului din Anglia / UK!

stai informat!

Abonează-te gratuit și primești notificări când postez informații noi!