Români întorşi din Anglia, UK – Probleme la vamă și sfaturi utile

Distribuie oriunde

Ștampile pe pașapoarte, interdicții, deportări și cazuri cu români întorşi de la vamă din Anglia, Marea Britanie, UK

Am primit multe mesaje pe Facebook despre probleme cu care se confruntă românii la vamă în Anglia, UK. Pe baza experienței pe care am acumulat-o și continui să o acumulez, prin acest articol vă ofer sfaturi de care este bine să țineți cont înainte de a pleca în călătorie spre Anglia, UK. Astfel știți ce ați putea face pentru a evita problemele.

  • În primele secțiuni prezint cazuri cu români respinși la vamă – vă prezint ștampile puse pe pașapoarte
  • Vorbesc despre deportări și interdicții pe care le puteți primi dacă nu respectați termenele stabilite de ofițerii vamali pentru a părăsi țara
  • În ultima secțiune găsiți sfaturi pentru a evita problemele și respingerea la vamă (nu sunt sfaturi legale, ci bazate pe ceea ce au povestit românii)
  • Vă recomand să citiți absolut toate cazurile de mai jos pentru a înțelege cum anume ați putea evita respingerea și chiar să primiți interdicție. Voi continua să actualizez acest articol, de aceea vă recomand să îl salvați și să îl verificați înainte să călătoriți.

Dacă ai întrebări după citirea acestui articol, înscrie-te în grupul meu creat pe Facebook. Suntem mii de români și ne ajutăm în privința vieții și a legilor din UK.

Cazul 1 – Cuplu despărțit la vamă în Anglia, UK

Afișez mesajul pe care l-am primit / cazul unui cuplu care a fost ”despărțit” la vamă. Pe el l-au lăsat să intre, pentru că avea settled status, însă pe ea au respins-o și au trimis-o înapoi în România.

Salut Cosmin
Am tot văzut videoclipuri cu tine pe Facebook și pe YouTube. Am ajuns și eu în situația de a cere un sfat de la cineva care se pricepe. Am întrebat contabili și oameni care se pricep dar vreau și părerea ta te rog.
Pe 29 octombrie am venit în Anglia cu prietena mea. Eu am trecut fără probleme pentru ca am settle dar pe prietena mea a oprit-o și a trimis-o în România. Am luat legătura cu contabili sa ii fac pre settle dar nu sa bagat nimeni. Am continuat cu o firma de imigrari care au aplicat de rezidență la costul de 600£. Am terminat aplicația saptamana trecuta marți. Întrebarea mea este dacă prietena mea poate sa revină în Anglia cu dovada de aplicare ținând cont și ca are o ștampilă pe pașaport. Îți mulțumesc pentru timpul acordat sănătate multa!!

Să vă spun cu alte cuvinte povestea cupului care a fost ”despărțit” – a întâmpinat probleme la vamă în Anglia, aeroportul Luton

Ca să fie ușor de explicat, o s-o numesc pe fată, Antonia.

Să recapitulăm. Antonia

  • nu avea pre-settled / settled status
  • nu avea o cerere în procesare
  • nu deținea alte documente care să demonstreze o rezidență sau drepturi în UK
  • a fost respinsă la vamă când a încercat să treacă în același timp cu prietenul ei, care deținea settled status
  • vrea să știe dacă mai poate să revină în Anglia ținând cont că acum a aplicat, așteaptă răspunsul pentru pre-settled / settled status și de asemenea are o ștampilă pe pașaport.

În primul rând, ștampilele care apar pe pașapoarte sunt diferite. De exemplu pot să reprezinte faptul că

  • ați fost respinși la vamă și că mai puteți intra (vezi imagine cu această ștampilă mai jos, la secțiunea cu ștampile)
  • ați fost respinși iar acum aveți interdicție de a mai intra în UK până la o anumită dată
  • treceți vama și vă informează despre o anumită dată la care trebuie să părăsiți țara

În cazul Antoniei, ștampila a reprezentat o simplă respingere la vamă. Când i-au respins intrarea, a primit o foaie prin care au informat-o că nu vor să o lase să treacă din cauza declarațiilor făcute / circumstanțelor personale. Prietenul avea settled status și Antonia nu avea. Nu avea nici aplicație în procesare. Ofițerii au tras concluzii pe baza circumstanțelor personale, scriind că au motive bine întemeiate pentru care să creadă că Antonia ar putea să intre și să rămână alături de el pe o perioadă nedeterminată, motiv pentru care nu au lăsat-o să treacă vama.

Ce s-a întâmplat diferit la vamă către Anglia, a doua oară, când Antonia a reușit să treacă fără probleme

Mai sus am prezentat cu bulină circumstanțele prin care Antonia a fost respinsă la vamă. În această secțiune vorbesc despre circumstanțele în care s-a aflat Antonia a doua oară, când a reușit să treacă vama cu bine.

  • avea o cerere în procesare pentru pre-settled / settled status
  • a prezentat la vamă un pașaport biometric cu care a aplicat
  • a trecut singură, fără să mai fie însoțită de prietenul ei

Deși a trecut cu bine, de această dată i-au pus două ștampile pe pașaport:

  • Nu are drept de muncă și beneficii
  • Ștampilă cu data la care trebuie să părăsească țara. I-au dat un termen scurt reprezentând data la care avea biletul de întors

Dacă încă nu ați obținut pre-settled status sau settled status, citiți și articolul în care am explicat cum se obține gratuit. Este cel mai lung articol pe care l-am scris, pentru că am explicat aproape totul despre pre-settled și settled status. Dând click aici puteți accesa articolul în care am v-am arătat inclusiv cum se aplică, pas cu pas.

Cazul 2 – român cu contract de muncă, fără viză, respins de două ori la vamă

Un român a fost respins la vamă de două ori și i s-a pus ștampilă pe pașaport. Din nou, ștampila reprezintă o simplă respingere și nu afișează o interdicție. În mesajele primite din partea familiei, sunt specificate următoarele lucruri:

  • nu avea viză
  • la prima respingere a avut un contract de muncă
  • la cea de-a doua respingere s-a angajat la o anume firmă care se ocupă cu transport persoane

Concluzie: a fost respins pentru că nu avea drept de muncă în UK și avea intenții de a munci. Dreptul de muncă în UK NU POATE FI REPREZENTAT de un contract de muncă sau de National Insurance number. În articolul de aici am menționat documente care demonstrează automat că avem drept de muncă.

Cazul 3 – domnișoară cu aplicație pre-settled în procesare, trimisă înapoi în România, din aeroportul Luton

A prezentat în aeroport certificatul pe care l-a primit în urma faptului că a aplicat pentru pre-settled. COA – Certificate of Application. Deși acest certificat spune că avem drepturi în UK, că putem locui, munci, studia, închiria, folosi sistemul de sănătate, călători spre și în afara UK, ofițerii vamali i-au respins intrarea. Am stat de vorbă cu ea pentru a înțelege de ce nu au lăsat-o să intre.

Fratele a sunat la imigrări și aceștia i-au spus că totul ar fi în regulă, că domnișoara ar putea să intre. Indiferent de ce i-au transmis de acolo, i-a fost respinsă intrarea în UK și consider că nu a fost o întâmplare.

Înainte să tragem niște concluzii, haideți să vedem care au fost circumstanțele personale la momentul în care a dorit să intre în Anglia și a fost respinsă

  • nu mai fusese niciodată
  • a declarat că vine în vizită pentru 2 săptămâni
  • a declarat că fratele ei va încerca să o ajute să-și găsească un job
  • a aplicat pentru pre-settled status prin intermediul unui gardian și nu a inclus evidențe prin care să demonstreze relația

Concluzie – motive pentru care, eu personal, consider că i-au respins intrarea

  • Aplicația a fost făcută greșit. Domnișoara mi-a transmis că nu i-au fost solicitate evidențe când a aplicat. Totuși în sistemul pentru pre-settled / settled status am găsit scris că atunci când aplicăm prin intermediul unui gardian sau unui membru al familiei, trebuie să adăugăm evidențe pentru a demonstra relația.
  • Probabil ofițerul a verificat aplicația și a descoperit că deși este legată de un membru al familiei, nu există evidențe la mijloc. Probabil au considerat că a aplicat doar ca să reușească să treacă vama folosindu-se de certificatul de aplicare.
  • nu ar fi trebuit să aibă intenții de a-și găsi job, pentru că încă nu avea drept de muncă

Cazul 4 – român în calitate de vizitator, respins la vamă pentru a doua oară

Prima oară a fost respins la vamă în data de 10 Noiembrie, deoarece a declarat că vine să muncească. Acest român nu deținea documente și din cauză că nu s-a informat a cam dat-o în bară.

Pe data de 5 August i-au refuzat cererea pentru Settled Status și din nou o cerere refuzată pe data de 16 Septembrie.

Sistemul notează situațiile prin care trecem și declarațiile pe care le facem

Sistemul a notat toate aceste lucruri. Când a încercat să treacă a doua oară în calitate de vizitator, i-au respins intrarea pe baza circumstanțelor personale. Ofițerul a văzut tot istoricul, a observat care au fost intențiile lui de la bun început. A văzut că a încercat să vină pe 10 Noiembrie să lucreze.

A doua oară ar fi putut să intre dacă cunoștea legea și oferea răspunsuri satisfăcătoare. La vamă i-au înmânat și o scrisoare în care i-au spus cam din ce motive este respins a doua oară. Nu avea nici bilet de întoarcere și toate aceste lucruri l-au făcut pe ofițer să se gândească că acest român ar vrea să rămână pe termen lung.

Cum arată ștampilele puse pe pașapoarte și ce reprezintă

Există două tipuri de ștampile pe care le tot primesc prin mesaje pe Facebook.

Probleme la vamă ștampilă pașaport Anglia

Prima ștampilă (7 Nov) este o ștampilă pusă pe pașaport în Anglia, pe aeroportul Luton. Reprezintă o respingere la vamă, fără interdicție de a mai intra în UK. Persoana în cauză a fost respinsă din cauza declarațiilor / circumstanțelor personale.

Cea de-a doua ștampilă este atunci când persoana este lăsată să treacă vama și i se pune un termen pentru a părăsi Regatul Unit, pentru a evita deportarea și interdicițiile. În cazul de față, persoana a fost lăsată să intre pe 27 Octombrie 21 și termenul pentru a părăsi țara a fost 24 Noiembrie 21. În următoarea secțiune discutăm despre ce se poate întâmpla dacă nu se respectă termenul stabilit de ofițerul vamal pentru a părăsi țara.

Probleme vamă Anglia UK Ștampilă Pașaport

Despre interdicție și deportare din Anglia, UK

Dacă stai în Regatul Unit mai mult decât îți este permis (de exemplu dacă stai peste limita impusă de un ofițer vamal prin ștampilă pe pașaprt) riști să fii deportat și să ți se pună interdicție de a mai intra în Anglia, UK. Pe Citizen Advice găsim scris că avem un termen să părăsim țara în 30 de zile de la data la care a expirat termenul la care trebuia să părăsim.

Dacă părăsești UK după 30 de zile, poți să primești interdicție între 1 și 10 ani. Cât timp vei primi interdicția depinde de:

  • când părăsești Regatul Unit
  • felul în care urmează să pleci: voluntar sau ești deportat
  • achitarea costurilor pentru a te întoarce în țara natală. Există situații când putem fi deportați și sistemul britanic să achite costurile pentru noi, dacă nu dispunem de bani pentru a ne întoarce

Foarte interesată următoarea ideea: sistemul menționează că nu vei avea o interdicție de a mai intra în Anglia, UK dacă aplici pentru ”partner or familiy visa” sau dacă ai fost sub 18 ani atunci când ai stat în Regatul Unit mai mult decât îți era permis să stai.

Încă ai drepturi dacă stai peste termenul limită care ți-a fost impus

Nu contează cât timp ai stat peste termenul limită și faptul că ai putea să fii deportat. Încă poți să:

  • trimiți copii la școală până ajung la 16 ani
  • folosești serviciile de urgență în UK: poliție, pompieri, ambulanță

Poți chiar să primești ajutor în situații de urgență, incluzând tratament dacă naști. Este bine de reținut că dacă nu ești rezident, cel mai probabil vei fi taxat după ce ești tratat. Crede-mă: nu vrei să fii taxat pentru serviciile cu privire la sănătate – NHS.

Până în acest moment nu am găsit nimic scris în surse oficiale şi despre o posibilă verificare online de interdicție în Anglia, UK. Recomand persoanelor care au neapărat nevoie de o verificare a interdicției să apeleze la un centru Citizen Advice.

Sfaturile pe care le dau cu privire la vamă, la intrarea în Anglia, Marea Britanie, UK după BREXIT

Rețineți că aceste sfaturi nu sunt sfaturi legale, ci sunt sfaturi pe care le dau pe baza experiențelor prin care au trecut anumiți români care mi-au scris pe Facebook.

  1. Țineți cont că există români care au fost respinși la vamă și apoi au trecut cu bine. În același timp există români care au fost respinși de mai multe ori.
  2. Trecerea depinde și de ofițerii peste care dați la vamă. Există situații când pur și simplu ajungeți în vamă și nu vă întreabă nimeni nimic.
  3. Nu-i interesează pe ofițerii vamali dacă aveți contract de angajare. Dacă vreți să intrați pentru a munci, trebuie să aveți drept de muncă, după cum am discutat mai sus!
  4. Dacă vreți să intrați ca vizitatori, ar fi bine să prezentați la vamă și biletul de întoarcere. Există români cărora le-au fost înmânate scrisori la respingere prin care ofițerii le-au scris inclusiv despre faptul că nu există un bilet de întoarcere, deducând de aici că nu ar avea planuri să mai părăsească țara.
  5. Evitați să intrați pe bază de buletin. Folosiți un pașaport biometric. Vă reamintesc că începând cu data de 1 Octombrie 2021 mai pot să intre pe bază de buletin doar cei care dețin pre-settled sau settled status sau un alt document care certifică o rezidență permanentă.
  6. Nu vă apucați să oferiți explicații dacă nu vă pune nimeni întrebări. Așteptați să fiți întrebați și răspundeți scurt și la obiect.
    • Prima chestie pe care ar trebui să o menționați este faptul că dețineți pre-settled / settled status sau un alt document care demonstrează că aveți drepturi în UK
    • A doua chestie, dacă prima nu este valabilă, menționați dacă există o aplicație în procesare / dacă așteptați răspunsul la pre-settled sau settled status
    • Dacă nu vi se aplică primele două, legea spune că în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene putem să intrăm ca vizitatori pentru maxim 6 luni
  7. Există români care au întâmpinat probleme chiar dacă dețineau pre-settled / settled status sau aveau o aplicație în procesare. Dacă de exemplu ați aplicat individual pentru pre-settled / settled status, puteți să păstrați dovezile în geantă, doar în caz că apar probleme și nu vă lasă să treceți. Le demonstrați că ați aplicat pentru că voi chiar erați eligibili.
  8. Țineți cont că puteți fi respinși chiar dacă dețineți pre-settled / settled status. Pot apărea probleme dacă ați făcut învârteli prin sistem, ați recuperat taxe ilegal, v-ați dat datele personale pe mâna cui nu trebuia, etc. Nu știm 100% motivele. Ceea ce știu clar este că români cu statut de rezidenți au fost respinși la vamă. Fiecare trebuie să se cerceteze pe sine și să ia în considerare aceste posibilități atunci când doreşte să intre în Anglia, Marea Britanie, UK.
  9. Dacă la vamă vi se pune ștampilă precum că aveți voie să stați doar până la o anumită dată, asigurați-vă că părăsiți țara până la data respectivă. Altfel s-ar putea să aveți probleme și să vă pună interdicții pe cine știe câți ani. Mai există și ideea că poate vi se oferă un termen dar între timp vi se acceptă cererea de pre-settled și settled status. În aceste cazuri ar fi posibil să puteți rămâne, pentru că deveniți rezidenți legali, rezidenți cu drepturi în UK. Vă recomand ca pentru orice neclarități în baza circumstanțelor personale să solicități un răspuns clar de la Home Office. Pe acest site nu găsiți informații din partea unei entități legale, ci din partea unui român care face research și vă atrage atenția asupra problemelor din UK.

Pentru mai multe informații despre viața în UK și obținerea actelor în mod gratuit, accesează lista de informare a proiectului.

Lasă un comentariu

Scroll to Top
×